PočetnaVijestiSinoć otvoreni 26. Dani hrvatskog filma

Sinoć otvoreni 26. Dani hrvatskog filma

-

Sinoć su u punoj dvorani kina Tuškanac otvoreni 26. Dani hrvatskog filma. U ovogodišnje festivalsko izdanje okupljene su uveli voditelji ceremonije, glumci Mia Biondić i Petar Cvirn, a kao filmski uvod poslužila je festivalska špica u režiji Mirne Zgrabljić i kratkometražni film “Zagreb u svjetlu velegrada” Oktavijana Miletića iz 1934.

Na otvaranju DHF-a dodijeljena je nagrada Zlatni Oktavijan koju Društvo hrvatskih filmskih kritičara dodjeljuje istaknutim filmskim umjetnicima za životno djelo. Predstavnik društva kritičara Igor Saračević uručio je nagradu Pavlu Štalteru, jednom od pionira i značajnom predstavniku Zagrebačke škole crtanoga filma koji je kao strpljiv, pedantan, predan i maštovit scenograf te glavni crtač nesebično oplemenjivao filmove drugih autora Zagrebačke škole, a u vlastitim se djelima ponajprije oslanjao na slikarsku likovnost, ugođaj, ritam i sentiment.

“Za ovaj svoj dugi put, od daleke 1957. godine u animiranom filmu dugujem zahvalu ekipi i autorima Zagreb filma na kolegijalnoj suradnji i nesebičnoj potpori”, izjavio je povodom primitka nagrade Pavao Štalter, a potom je prikazan njegov najpoznatiji film “Maska crvene smrti” iz 1969. godine.

Publici se potom obratila Ljiljana Perišić, ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka, glavnog nositelja organizacije ovogodišnjih Dana, koja je izrazila zadovoljstvo što je ljetna filmska ponuda izmaknula iz strogog centra Zagreba i zatvorenih postora – u Park Stara Trešnjevka i na Ljetnu pozornicu Tuškanac.

U ime gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević poželjela ljubiteljima filma da ih za vrijeme uživanja u najboljim hrvatskim ostvarenjima posluži lijepo vrijeme te proglasila Dane hrvatskog filma otvorenima.

U večeri otvorenja prikazani su filmovi “Ježeva kuća” (2017) Eve Cvijanović, “Posljednji izazov” (2017) Božidara Trkulje, “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, 2016.) Borisa Poljaka, “Zvir” (2016) Miroslava Sikavice i “Rolo – Zva’ ću te” (2017) Rina Barbira.

Raspored današnjeg dana pogledajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.