PočetnaVijesti"The Other Side of the Wall" najbolji međunarodni dokumentarac 24. Hot Docsa

“The Other Side of the Wall” najbolji međunarodni dokumentarac 24. Hot Docsa

-

U Torontu je ovog vikenda završio Međunarodni festival dokumentarnog filma u Kanadi – Hot Docs (27.4. – 7.5.). Tijekom jedanaest dana trajanja, 24. izdanje najvećeg američkog doku-festivala posjetilo je više od 215 tisuća – rekordnih – gledatelja koji su pogledali ukupno 228 filmova na ukupno 461 projekcija.

Španjolski redatelj Pau Ortiz osvojio je glavnu Hot Docsovu nagradu u međunarodnom programu dugog metra. Njegov film “The Other Side of the Wall” (2017) u prvi plan stavlja honduraške tinejdžere s neprijavljenim prebivalištem u Meksiku, čija majka biva osuđena na deset godina zatvora. Takav razvoj događaja prisiljava ih na odrastanje preko noći, naročito jer se u kućanstvu nalaze i njihovo dvoje mlađe braće.

Najboljim srednjemetražnim dokumentarnim filmom proglašen je izraelski “Death in Terminal” (2016) Asafa Sudryja i Tali Shemesh o različitim perspektivama i kaosu tragičnog događaja u Be’er Shevi 2015. godine, u kojem je dvoje ljudi poginulo nakon otvaranja vatre muškarca na gomilu autobusnog terminala.

U kratkometražnoj konkurenciji slavio je gruzijski dokumentarac “Sovdagari” (2016) Tamte Gabrichidze o Geli koji diljem ruralne Gruzije prodaje secondhand odjeću i kućanske predmete u zamjenu za – krumpire.

Kremom kanadskog dugometražnog programa imenovan je film “Unarmed Verses” (2016) Charlesa Officera čija radnja prati marginaliziranu četvrt Toronta predviđenu za rekonstrukciju, odnosno tamošnje stanovnike koji su dobili direktivu za preseljenje. Nagradu publike, kao i Nagradu za najbolji kanadski dokumentarni film 24. Hot Docsa, pokupio je pak film “Rumble: The Indians Who Rocked The World” (Catherine Bainbridge i Alfonso Maiorana, 2017.) o utjecaju sjevernoameričkih Indijanaca na modernu glazbu.

“Moj život bez zraka” (Restart, 2017.) redateljice Bojane Burnać, podsjetimo, plasirao se u glavni međunarodni natjecateljski program ovogodišnjeg festivala (International Spectrum), dok je “La Chana” (2016) naše autorice Lucije Stojević prikazana u programu Singular Sensation(s) za unikatne protagoniste. “La Chana” je dugo važila za jednog od favorita kanadske publike, završivši u konačnici na odličnom desetom mjestu prema glasovima gledatelja.

Ostale dobitnike nagrada i priznanja doznajte na službenoj stranici Hot Docsa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.