Početna Vijesti "The Other Side of the Wall" najbolji međunarodni dokumentarac 24. Hot Docsa

“The Other Side of the Wall” najbolji međunarodni dokumentarac 24. Hot Docsa

-

U Torontu je ovog vikenda završio Međunarodni festival dokumentarnog filma u Kanadi – Hot Docs (27.4. – 7.5.). Tijekom jedanaest dana trajanja, 24. izdanje najvećeg američkog doku-festivala posjetilo je više od 215 tisuća – rekordnih – gledatelja koji su pogledali ukupno 228 filmova na ukupno 461 projekcija.

Španjolski redatelj Pau Ortiz osvojio je glavnu Hot Docsovu nagradu u međunarodnom programu dugog metra. Njegov film “The Other Side of the Wall” (2017) u prvi plan stavlja honduraške tinejdžere s neprijavljenim prebivalištem u Meksiku, čija majka biva osuđena na deset godina zatvora. Takav razvoj događaja prisiljava ih na odrastanje preko noći, naročito jer se u kućanstvu nalaze i njihovo dvoje mlađe braće.

Najboljim srednjemetražnim dokumentarnim filmom proglašen je izraelski “Death in Terminal” (2016) Asafa Sudryja i Tali Shemesh o različitim perspektivama i kaosu tragičnog događaja u Be’er Shevi 2015. godine, u kojem je dvoje ljudi poginulo nakon otvaranja vatre muškarca na gomilu autobusnog terminala.

U kratkometražnoj konkurenciji slavio je gruzijski dokumentarac “Sovdagari” (2016) Tamte Gabrichidze o Geli koji diljem ruralne Gruzije prodaje secondhand odjeću i kućanske predmete u zamjenu za – krumpire.

Kremom kanadskog dugometražnog programa imenovan je film “Unarmed Verses” (2016) Charlesa Officera čija radnja prati marginaliziranu četvrt Toronta predviđenu za rekonstrukciju, odnosno tamošnje stanovnike koji su dobili direktivu za preseljenje. Nagradu publike, kao i Nagradu za najbolji kanadski dokumentarni film 24. Hot Docsa, pokupio je pak film “Rumble: The Indians Who Rocked The World” (Catherine Bainbridge i Alfonso Maiorana, 2017.) o utjecaju sjevernoameričkih Indijanaca na modernu glazbu.

“Moj život bez zraka” (Restart, 2017.) redateljice Bojane Burnać, podsjetimo, plasirao se u glavni međunarodni natjecateljski program ovogodišnjeg festivala (International Spectrum), dok je “La Chana” (2016) naše autorice Lucije Stojević prikazana u programu Singular Sensation(s) za unikatne protagoniste. “La Chana” je dugo važila za jednog od favorita kanadske publike, završivši u konačnici na odličnom desetom mjestu prema glasovima gledatelja.

Ostale dobitnike nagrada i priznanja doznajte na službenoj stranici Hot Docsa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.