PočetnaVijesti"The Other Side of the Wall" najbolji međunarodni dokumentarac 24. Hot Docsa

“The Other Side of the Wall” najbolji međunarodni dokumentarac 24. Hot Docsa

|

U Torontu je ovog vikenda završio Međunarodni festival dokumentarnog filma u Kanadi – Hot Docs (27.4. – 7.5.). Tijekom jedanaest dana trajanja, 24. izdanje najvećeg američkog doku-festivala posjetilo je više od 215 tisuća – rekordnih – gledatelja koji su pogledali ukupno 228 filmova na ukupno 461 projekcija.

Španjolski redatelj Pau Ortiz osvojio je glavnu Hot Docsovu nagradu u međunarodnom programu dugog metra. Njegov film “The Other Side of the Wall” (2017) u prvi plan stavlja honduraške tinejdžere s neprijavljenim prebivalištem u Meksiku, čija majka biva osuđena na deset godina zatvora. Takav razvoj događaja prisiljava ih na odrastanje preko noći, naročito jer se u kućanstvu nalaze i njihovo dvoje mlađe braće.

Najboljim srednjemetražnim dokumentarnim filmom proglašen je izraelski “Death in Terminal” (2016) Asafa Sudryja i Tali Shemesh o različitim perspektivama i kaosu tragičnog događaja u Be’er Shevi 2015. godine, u kojem je dvoje ljudi poginulo nakon otvaranja vatre muškarca na gomilu autobusnog terminala.

U kratkometražnoj konkurenciji slavio je gruzijski dokumentarac “Sovdagari” (2016) Tamte Gabrichidze o Geli koji diljem ruralne Gruzije prodaje secondhand odjeću i kućanske predmete u zamjenu za – krumpire.

Kremom kanadskog dugometražnog programa imenovan je film “Unarmed Verses” (2016) Charlesa Officera čija radnja prati marginaliziranu četvrt Toronta predviđenu za rekonstrukciju, odnosno tamošnje stanovnike koji su dobili direktivu za preseljenje. Nagradu publike, kao i Nagradu za najbolji kanadski dokumentarni film 24. Hot Docsa, pokupio je pak film “Rumble: The Indians Who Rocked The World” (Catherine Bainbridge i Alfonso Maiorana, 2017.) o utjecaju sjevernoameričkih Indijanaca na modernu glazbu.

“Moj život bez zraka” (Restart, 2017.) redateljice Bojane Burnać, podsjetimo, plasirao se u glavni međunarodni natjecateljski program ovogodišnjeg festivala (International Spectrum), dok je “La Chana” (2016) naše autorice Lucije Stojević prikazana u programu Singular Sensation(s) za unikatne protagoniste. “La Chana” je dugo važila za jednog od favorita kanadske publike, završivši u konačnici na odličnom desetom mjestu prema glasovima gledatelja.

Ostale dobitnike nagrada i priznanja doznajte na službenoj stranici Hot Docsa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.