PočetnaNajaveMed(iteran) i metafizika u MM centru

Med(iteran) i metafizika u MM centru

-

U četvrtak, 23.3. s početkom u 19.30 sati, u sklopu Kratkih slika – Runde kratkog MM centra, u programu Med(iteran) i metafizika, prikazat će se dva antologijska i jedan suvremeni film “jednostavne mediteranske smrti na suncu”.

Tim je riječima splitski mistik i mag alternativnog filma Ivan Martinac opisao svoj prvi profesionalni film “Fokus”, nastao 1967. u produkciji Filmskog autorskog studija. Iste godine u Splitu nastaje i amaterski dokumentarni zapis “Pogled u sumrak” Aleksandra F. Stasenka, u kojem ovaj bilježi posljednje dane svog bolesnog oca, ukrajinskog emigranta. Po mnogima riječ je o najuspjelijim ostvarenjima dvojice kultnih splitskih autora koji su život u svakom smislu podredili filmu te se ovim programom želi proslaviti pola stoljeća od njihova nastanka.

A temi mediteranske smrti nadahnuto se vraća i mladi Splićanin Marko Jukić svojim melankoličnim istraživanjem banalnosti i prolaznosti u nagrađivanom igranom filmu “Med i mliko” (2016), u kojem se sa smrću susreće njegova baka. O visokim i niskim strastima magičnog Mediterana, o neiscrpnom nasljeđu bardova splitskog amaterizma, o pripovijedanju slikom i alternativnim formama narativnog filmskog izlaganja, selektorica programa Višnja Vukašinović uživo će razgovarati s Markom Jukićem. 


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije