Početna Vijesti 6. East Doc Platform: Među nagrađenima i doku-projekt slovenske redateljice Janje Glogovac

6. East Doc Platform: Među nagrađenima i doku-projekt slovenske redateljice Janje Glogovac

-

U Pragu i dobrom dijelu Češke protekli i dobar dio ovog tjedna zauzelo je najnovije izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma o ljudskim pravima – Jedan svijet (One World). U sklopu samog festivala tradicionalno je, po šesti puta, održan i East Doc Platform u organizaciji češkog Instituta dokumentarnog filma (IDF), jedan od najvažnjih industrijskih događaja u ovom dijelu Europe, koji na jednom mjestu okuplja redatelje i producente u potrazi za financijskom i distributivnom pomoći, kao i festivalske programere, kupce filmskih prava, prodajne agente, međunarodne producente itd.

Ove godine EDP je na jednom mjestu okupio rekordnih 284 dokumentaraca u razvojnoj, produkcijskoj te postprodukcijskoj fazi. Od tog broja, njih četrdeset izabrano je u službenu konkurenciju u borbi za ukupno devet nagrada East Doc Platforma.

Glavna nagrada i 7,500 eura (The East Doc Platform Award) za najbolji projekt u razvoju i produkcijskoj fazi, otišli su ruskom filmu o propagandi i kako ona utječe na svakodnevne živote Rusa, “Provincial Town of E” autora Dmitrija Bogolubova i Anne Šišove-Bogolubove. Nagradu je dodijelio žiri u sastavu: Nicolas Feodoroff (filmski kritičar i programski direktor FID Marseillea), Maëlle Guenegues (prodajna zastupnica CAT and Docsa), Gitte Hansen (prodajna zastupnica First Hand Filmsa), Anna Hoffmann (programska direktorica Berlinale Foruma), Loïc Valceschini (filmski kritičar i festivalski programer Filmskog festivala u Locarnu) te Agnés Wildenstein (progamerka Doc Lisboe).

Nagradu za razvoj HBO Europea (The HBO Development Award) i 2,000 eura primila je španjolska redateljica Alba Sotorra za film o čovjekovom utjecaju na okoliš, “The Earth Masters”. HBO-ovu nagradu uručila je Hanka Kastelicová, izvršna menadžerica dokumentarnih projekata HBO Europe.

Češka televizija pak proslijedila je postprodukcijsku nagradu i 7,400 eura (Czech TV Postproduction Award) dokumentarnom filmu “Before Father Is Back” gruzijske autorice Marine Gulbiani koji podastire snove i želje dviju djevojčica, sunitskih muslimanki, u gruzijskom gradu Pankisiju. Od ostalih nagrada vrijedi istaknuti onu slovenske redateljice Janje Glogovac (radila za HRT i Factum, između ostalih) koja je sa svojim filmom o Nikoli Tesli, “Teslafy.Me”, u Češkoj došla do Doc Tank radioničke slave (id w / interactive documentary workshop Award) za transmedijske projekte u pripremi okrenute novim tehnologijama.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.