PočetnaVijesti6. East Doc Platform: Među nagrađenima i doku-projekt slovenske redateljice Janje Glogovac

6. East Doc Platform: Među nagrađenima i doku-projekt slovenske redateljice Janje Glogovac

-

U Pragu i dobrom dijelu Češke protekli i dobar dio ovog tjedna zauzelo je najnovije izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma o ljudskim pravima – Jedan svijet (One World). U sklopu samog festivala tradicionalno je, po šesti puta, održan i East Doc Platform u organizaciji češkog Instituta dokumentarnog filma (IDF), jedan od najvažnjih industrijskih događaja u ovom dijelu Europe, koji na jednom mjestu okuplja redatelje i producente u potrazi za financijskom i distributivnom pomoći, kao i festivalske programere, kupce filmskih prava, prodajne agente, međunarodne producente itd.

Ove godine EDP je na jednom mjestu okupio rekordnih 284 dokumentaraca u razvojnoj, produkcijskoj te postprodukcijskoj fazi. Od tog broja, njih četrdeset izabrano je u službenu konkurenciju u borbi za ukupno devet nagrada East Doc Platforma.

Glavna nagrada i 7,500 eura (The East Doc Platform Award) za najbolji projekt u razvoju i produkcijskoj fazi, otišli su ruskom filmu o propagandi i kako ona utječe na svakodnevne živote Rusa, “Provincial Town of E” autora Dmitrija Bogolubova i Anne Šišove-Bogolubove. Nagradu je dodijelio žiri u sastavu: Nicolas Feodoroff (filmski kritičar i programski direktor FID Marseillea), Maëlle Guenegues (prodajna zastupnica CAT and Docsa), Gitte Hansen (prodajna zastupnica First Hand Filmsa), Anna Hoffmann (programska direktorica Berlinale Foruma), Loïc Valceschini (filmski kritičar i festivalski programer Filmskog festivala u Locarnu) te Agnés Wildenstein (progamerka Doc Lisboe).

Nagradu za razvoj HBO Europea (The HBO Development Award) i 2,000 eura primila je španjolska redateljica Alba Sotorra za film o čovjekovom utjecaju na okoliš, “The Earth Masters”. HBO-ovu nagradu uručila je Hanka Kastelicová, izvršna menadžerica dokumentarnih projekata HBO Europe.

Češka televizija pak proslijedila je postprodukcijsku nagradu i 7,400 eura (Czech TV Postproduction Award) dokumentarnom filmu “Before Father Is Back” gruzijske autorice Marine Gulbiani koji podastire snove i želje dviju djevojčica, sunitskih muslimanki, u gruzijskom gradu Pankisiju. Od ostalih nagrada vrijedi istaknuti onu slovenske redateljice Janje Glogovac (radila za HRT i Factum, između ostalih) koja je sa svojim filmom o Nikoli Tesli, “Teslafy.Me”, u Češkoj došla do Doc Tank radioničke slave (id w / interactive documentary workshop Award) za transmedijske projekte u pripremi okrenute novim tehnologijama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije