PočetnaVijesti6. East Doc Platform: Među nagrađenima i doku-projekt slovenske redateljice Janje Glogovac

6. East Doc Platform: Među nagrađenima i doku-projekt slovenske redateljice Janje Glogovac

-

U Pragu i dobrom dijelu Češke protekli i dobar dio ovog tjedna zauzelo je najnovije izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma o ljudskim pravima – Jedan svijet (One World). U sklopu samog festivala tradicionalno je, po šesti puta, održan i East Doc Platform u organizaciji češkog Instituta dokumentarnog filma (IDF), jedan od najvažnjih industrijskih događaja u ovom dijelu Europe, koji na jednom mjestu okuplja redatelje i producente u potrazi za financijskom i distributivnom pomoći, kao i festivalske programere, kupce filmskih prava, prodajne agente, međunarodne producente itd.

Ove godine EDP je na jednom mjestu okupio rekordnih 284 dokumentaraca u razvojnoj, produkcijskoj te postprodukcijskoj fazi. Od tog broja, njih četrdeset izabrano je u službenu konkurenciju u borbi za ukupno devet nagrada East Doc Platforma.

Glavna nagrada i 7,500 eura (The East Doc Platform Award) za najbolji projekt u razvoju i produkcijskoj fazi, otišli su ruskom filmu o propagandi i kako ona utječe na svakodnevne živote Rusa, “Provincial Town of E” autora Dmitrija Bogoljubova i Ane Šišove. Nagradu je dodijelio žiri u sastavu: Nicolas Feodoroff (filmski kritičar i programski direktor FID Marseillea), Maëlle Guenegues (prodajna zastupnica CAT and Docsa), Gitte Hansen (prodajna zastupnica First Hand Filmsa), Anna Hoffmann (programska direktorica Berlinale Foruma), Loïc Valceschini (filmski kritičar i festivalski programer Filmskog festivala u Locarnu) te Agnés Wildenstein (progamerka Doc Lisboe).

Nagradu za razvoj HBO Europea (The HBO Development Award) i 2,000 eura primila je španjolska redateljica Alba Sotorra za film o čovjekovom utjecaju na okoliš, “The Earth Masters”. HBO-ovu nagradu uručila je Hanka Kastelicová, izvršna menadžerica dokumentarnih projekata HBO Europe.

Češka televizija pak proslijedila je postprodukcijsku nagradu i 7,400 eura (Czech TV Postproduction Award) dokumentarnom filmu “Before Father Is Back” gruzijske autorice Marine Gulbiani koji podastire snove i želje dviju djevojčica, sunitskih muslimanki, u gruzijskom gradu Pankisiju. Od ostalih nagrada vrijedi istaknuti onu slovenske redateljice Janje Glogovac (radila za HRT i Factum, između ostalih) koja je sa svojim filmom o Nikoli Tesli, “Teslafy.Me”, u Češkoj došla do Doc Tank radioničke slave (id w / interactive documentary workshop Award) za transmedijske projekte u pripremi okrenute novim tehnologijama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.