PočetnaVijesti6. East Doc Platform: Među nagrađenima i doku-projekt slovenske redateljice Janje Glogovac

6. East Doc Platform: Među nagrađenima i doku-projekt slovenske redateljice Janje Glogovac

-

U Pragu i dobrom dijelu Češke protekli i dobar dio ovog tjedna zauzelo je najnovije izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma o ljudskim pravima – Jedan svijet (One World). U sklopu samog festivala tradicionalno je, po šesti puta, održan i East Doc Platform u organizaciji češkog Instituta dokumentarnog filma (IDF), jedan od najvažnjih industrijskih događaja u ovom dijelu Europe, koji na jednom mjestu okuplja redatelje i producente u potrazi za financijskom i distributivnom pomoći, kao i festivalske programere, kupce filmskih prava, prodajne agente, međunarodne producente itd.

Ove godine EDP je na jednom mjestu okupio rekordnih 284 dokumentaraca u razvojnoj, produkcijskoj te postprodukcijskoj fazi. Od tog broja, njih četrdeset izabrano je u službenu konkurenciju u borbi za ukupno devet nagrada East Doc Platforma.

Glavna nagrada i 7,500 eura (The East Doc Platform Award) za najbolji projekt u razvoju i produkcijskoj fazi, otišli su ruskom filmu o propagandi i kako ona utječe na svakodnevne živote Rusa, “Provincial Town of E” autora Dmitrija Bogolubova i Anne Šišove-Bogolubove. Nagradu je dodijelio žiri u sastavu: Nicolas Feodoroff (filmski kritičar i programski direktor FID Marseillea), Maëlle Guenegues (prodajna zastupnica CAT and Docsa), Gitte Hansen (prodajna zastupnica First Hand Filmsa), Anna Hoffmann (programska direktorica Berlinale Foruma), Loïc Valceschini (filmski kritičar i festivalski programer Filmskog festivala u Locarnu) te Agnés Wildenstein (progamerka Doc Lisboe).

Nagradu za razvoj HBO Europea (The HBO Development Award) i 2,000 eura primila je španjolska redateljica Alba Sotorra za film o čovjekovom utjecaju na okoliš, “The Earth Masters”. HBO-ovu nagradu uručila je Hanka Kastelicová, izvršna menadžerica dokumentarnih projekata HBO Europe.

Češka televizija pak proslijedila je postprodukcijsku nagradu i 7,400 eura (Czech TV Postproduction Award) dokumentarnom filmu “Before Father Is Back” gruzijske autorice Marine Gulbiani koji podastire snove i želje dviju djevojčica, sunitskih muslimanki, u gruzijskom gradu Pankisiju. Od ostalih nagrada vrijedi istaknuti onu slovenske redateljice Janje Glogovac (radila za HRT i Factum, između ostalih) koja je sa svojim filmom o Nikoli Tesli, “Teslafy.Me”, u Češkoj došla do Doc Tank radioničke slave (id w / interactive documentary workshop Award) za transmedijske projekte u pripremi okrenute novim tehnologijama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.