PočetnaVijesti6. East Doc Platform: Među nagrađenima i doku-projekt slovenske redateljice Janje Glogovac

6. East Doc Platform: Među nagrađenima i doku-projekt slovenske redateljice Janje Glogovac

|

U Pragu i dobrom dijelu Češke protekli i dobar dio ovog tjedna zauzelo je najnovije izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma o ljudskim pravima – Jedan svijet (One World). U sklopu samog festivala tradicionalno je, po šesti puta, održan i East Doc Platform u organizaciji češkog Instituta dokumentarnog filma (IDF), jedan od najvažnjih industrijskih događaja u ovom dijelu Europe, koji na jednom mjestu okuplja redatelje i producente u potrazi za financijskom i distributivnom pomoći, kao i festivalske programere, kupce filmskih prava, prodajne agente, međunarodne producente itd.

Ove godine EDP je na jednom mjestu okupio rekordnih 284 dokumentaraca u razvojnoj, produkcijskoj te postprodukcijskoj fazi. Od tog broja, njih četrdeset izabrano je u službenu konkurenciju u borbi za ukupno devet nagrada East Doc Platforma.

Glavna nagrada i 7,500 eura (The East Doc Platform Award) za najbolji projekt u razvoju i produkcijskoj fazi, otišli su ruskom filmu o propagandi i kako ona utječe na svakodnevne živote Rusa, “Provincial Town of E” autora Dmitrija Bogoljubova i Ane Šišove. Nagradu je dodijelio žiri u sastavu: Nicolas Feodoroff (filmski kritičar i programski direktor FID Marseillea), Maëlle Guenegues (prodajna zastupnica CAT and Docsa), Gitte Hansen (prodajna zastupnica First Hand Filmsa), Anna Hoffmann (programska direktorica Berlinale Foruma), Loïc Valceschini (filmski kritičar i festivalski programer Filmskog festivala u Locarnu) te Agnés Wildenstein (progamerka Doc Lisboe).

Nagradu za razvoj HBO Europea (The HBO Development Award) i 2,000 eura primila je španjolska redateljica Alba Sotorra za film o čovjekovom utjecaju na okoliš, “The Earth Masters”. HBO-ovu nagradu uručila je Hanka Kastelicová, izvršna menadžerica dokumentarnih projekata HBO Europe.

Češka televizija pak proslijedila je postprodukcijsku nagradu i 7,400 eura (Czech TV Postproduction Award) dokumentarnom filmu “Before Father Is Back” gruzijske autorice Marine Gulbiani koji podastire snove i želje dviju djevojčica, sunitskih muslimanki, u gruzijskom gradu Pankisiju. Od ostalih nagrada vrijedi istaknuti onu slovenske redateljice Janje Glogovac (radila za HRT i Factum, između ostalih) koja je sa svojim filmom o Nikoli Tesli, “Teslafy.Me”, u Češkoj došla do Doc Tank radioničke slave (id w / interactive documentary workshop Award) za transmedijske projekte u pripremi okrenute novim tehnologijama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.