PočetnaRecenzije13. ZagrebDox: "Njemački život" - Tajne naci tajnice

13. ZagrebDox: “Njemački život” – Tajne naci tajnice

-

Čak i zlo treba svoju tajnicu. Posebno ako je sazdano od mreže birokracije, papira, popisa, proglasa i dopisa, govora, urlanja i kontroliranog šoumenšipa s milijunima mrtvih kao publikom stravičnog spektakla zvanog Drugi svjetski rat. Netko se morao pobrinuti da svo to zlo u svojoj tvorničkoj provedbi bude savršeno organizirano, a srećom, postoje i oni koji su se dosjetili jednu od takvih osoba iz lanca staviti pred kameru dok još diše. Glavna antijunakinja ove priče, nekoć mlada naivna djevojka koju su nacionalsocijalisti vrbovali za uredski posao u kojem ne treba puno razmišljati, a sada starica naoružana iskustvom kakvog je malo tko nagomilao, svjedokinja je fascinantnog dijela povijesti, ravno iz stolice s najboljim pogledom na propagandno srce zla.

Što još čovjeku treba, nakon fascinantnog dokumentarca o Reichovom ministru propagande Josephu Goebbelsu (“Das Goebbels Experiment” iz 2005.), osim dokumentarca o – Goebbelsovoj tajnici? Njezino je ime Brunhilde Pomsel, a upravo zahvaljujući duhu ove vremešne gospođe, “Njemački život” / “A German Life” / “Ein deutsches Leben” (2016) funkcionira kao jedan veliki, predivan talking head maraton, ispresijecan arhivskom građom i često šaljivim propagandnim filmovima nacifašističke ere. Kojih možda ima mrvicu previše, ali progledat ćemo mu kroz prste, jer uvid u povijest i mudrosti starice koja je proživjela i preživjela dva svjetska rata (a jednom čak kucala propagandne materijale), neprocjeniv je dokument. I još usto fantastično snimljen.

Čak i zlo treba svoju tajnicu.

Dosljedan svojoj komornoj atmosferi i prigodnoj crno-bijeloj fotografiji, “Njemački život” u prvi fokus stavlja Brunhildino lice i staričine bore čiji 106-godišnji labirint godova konstantno podsjeća kako slušamo ispovijesti živog specimena prošlosti u kojoj je mržnja dolazila iz ureda i širila se na ulice. U organizaciji tog procesa, elokventna gospođa sudjelovala je na prvoj liniji, ali i kao većina nacije, živeći njemački život, utopiju Reicha sve do njegovog urušavanja u masovnom kaosu i ludilu. Kroz 107 minuta ovog iznimno vrijednog filmskog dokumenta, omanji austrijski autorski kolektiv (Christian Krönes, Florian Weigensamer, Roland Schrotthofer i Olaf S. Müller) uspijeva odlično kombinirati, balansirati i žonglirati naizglednu triviju iz života naci tajnice te važna, insajderska svjedočanstva poznatih događaja u povijesti NSDAP-a i Goebbelsovih legendarnih remek-djela mračne sile, poput govora “Totaler Krieg” ili poduplavanja brojki ruskih ratnih zločina tijekom radnog vremena.

“Njemački život” priča je o mentalitetu – o kolektivima koji prezir prema pojedincu i sreći ne crpe iz neke novonaučene stege uzrokovane masovnom hipnozom hipernacionalističkog ludila, već iz tradicije duboko ukorijenjene u odgoju i višegeneracijskom fetišiziranju stege, poslušnosti i boli. Brunhilde (preminula 27. siječnja ove godine) kao da potvrđuje Reichovu tezu o obitelji kao jezgri fašizma, pokazujući kamo vodi slijepa odanost autoritetu i beskičmenjaštvo koje je jedno društvo i jedna kultura odlučila njegovati kao vrijednost; ubijajući slobodu nauštrb reda i fantazijskog osjećaja sigurnosti koji iz njega interpretiramo. Puno toga od jedne pričajuće glave bez boje.

“Njemački život” / "A German Life" / "Ein deutsches Leben"
Režija: Christian Krönes, Olaf S. Müller, Roland Schrotthofer, Florian Weigensamer
Zemlja podrijetla: Austrija
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 107 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.
Režija: Christian Krönes, Olaf S. Müller, Roland Schrotthofer, Florian Weigensamer<br> Zemlja podrijetla: Austrija<br> Godina proizvodnje: 2016.<br> Trajanje: 107 minuta13. ZagrebDox: "Njemački život" - Tajne naci tajnice