PočetnaVijestiRAI otkupio HRT-ov dokumentarac "Dijagnoza: Otok"

RAI otkupio HRT-ov dokumentarac “Dijagnoza: Otok”

-

Dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije, “Dijagnoza: Otok” (2016) autora Josipa Gavranovića, o liječniku Siniši Caru koji je Opću bolnicu u Varaždinu zamijenio Domom zdravlja na Mljetu, otkupila je talijanska javna radiotelevizija RAI. Internist kardiolog dr. sc. Siniša Car inače je poznat i po tome što je ugradio prvi elektrostimulator srca pacijentu, a na Mljet je došao nakon što su njegovi stanovnici umalo ostali bez liječnika kad je tamošnja liječnica Magdalena Nardelli Kovačić otišla u mirovinu. HRT-ov dokumentarni film govori o prvim kontaktima liječnika dr. sc. Siniše Cara s Mljećanima i tematizira njegovu odluku da svoj poznati svijet zamijeni posve novim, otočnim, sa svim neizvjesnostima koje ta odluka donosi.

“Film ‘Dijagnoza: Otok’ prikazan je već na Hrvatskoj radioteleviziji te u okviru međunarodnog projekta Inter Rivers, a sad ga je odlučio prikazati i talijanski RAI. To je veliki uspjeh jer je to jedini film odabran za prikazivanje pred šezdesetomilijunskim auditorijem”, ističe Josip Gavranović. Osim njega na filmu je radila i montažerka Nina Koletić te snimatelj Igor Prša. Film je snimljen u okviru koprodukcijske dokumentarne serije Inter Rivers Stalne konferencije mediteranskih javnih medijskih servisa (Permanent Conference of the Mediterranean Audiovisual Operators – COPEAM).

“U koprodukcijskom projektu sudjelovalo je četrnaest javnih servisa sa Sredozemlja te smo iznimno ponosni da je RAI od svih priča za prikazivanje u udarnom terminu odabrao upravo HRT-ovu i Josipovu priču“, pojašnjava Tanja Šimić iz Radne jedinice Strateški razvoj i međunarodni odnosi Hrvatske radiotelevizije. Talijanska televizija film bi trebala prikazati uskoro, a najkasnije u travnju na Drugom programu RAI-ja u emisiji uglednog novinara Luke Rossinija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije