PočetnaVijestiRAI otkupio HRT-ov dokumentarac "Dijagnoza: Otok"

RAI otkupio HRT-ov dokumentarac “Dijagnoza: Otok”

-

Dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije, “Dijagnoza: Otok” (2016) autora Josipa Gavranovića, o liječniku Siniši Caru koji je Opću bolnicu u Varaždinu zamijenio Domom zdravlja na Mljetu, otkupila je talijanska javna radiotelevizija RAI. Internist kardiolog dr. sc. Siniša Car inače je poznat i po tome što je ugradio prvi elektrostimulator srca pacijentu, a na Mljet je došao nakon što su njegovi stanovnici umalo ostali bez liječnika kad je tamošnja liječnica Magdalena Nardelli Kovačić otišla u mirovinu. HRT-ov dokumentarni film govori o prvim kontaktima liječnika dr. sc. Siniše Cara s Mljećanima i tematizira njegovu odluku da svoj poznati svijet zamijeni posve novim, otočnim, sa svim neizvjesnostima koje ta odluka donosi.

“Film ‘Dijagnoza: Otok’ prikazan je već na Hrvatskoj radioteleviziji te u okviru međunarodnog projekta Inter Rivers, a sad ga je odlučio prikazati i talijanski RAI. To je veliki uspjeh jer je to jedini film odabran za prikazivanje pred šezdesetomilijunskim auditorijem”, ističe Josip Gavranović. Osim njega na filmu je radila i montažerka Nina Koletić te snimatelj Igor Prša. Film je snimljen u okviru koprodukcijske dokumentarne serije Inter Rivers Stalne konferencije mediteranskih javnih medijskih servisa (Permanent Conference of the Mediterranean Audiovisual Operators – COPEAM).

“U koprodukcijskom projektu sudjelovalo je četrnaest javnih servisa sa Sredozemlja te smo iznimno ponosni da je RAI od svih priča za prikazivanje u udarnom terminu odabrao upravo HRT-ovu i Josipovu priču“, pojašnjava Tanja Šimić iz Radne jedinice Strateški razvoj i međunarodni odnosi Hrvatske radiotelevizije. Talijanska televizija film bi trebala prikazati uskoro, a najkasnije u travnju na Drugom programu RAI-ja u emisiji uglednog novinara Luke Rossinija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.