PočetnaVijestiRAI otkupio HRT-ov dokumentarac "Dijagnoza: Otok"

RAI otkupio HRT-ov dokumentarac “Dijagnoza: Otok”

|

Dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije, “Dijagnoza: Otok” (2016) autora Josipa Gavranovića, o liječniku Siniši Caru koji je Opću bolnicu u Varaždinu zamijenio Domom zdravlja na Mljetu, otkupila je talijanska javna radiotelevizija RAI. Internist kardiolog dr. sc. Siniša Car inače je poznat i po tome što je ugradio prvi elektrostimulator srca pacijentu, a na Mljet je došao nakon što su njegovi stanovnici umalo ostali bez liječnika kad je tamošnja liječnica Magdalena Nardelli Kovačić otišla u mirovinu. HRT-ov dokumentarni film govori o prvim kontaktima liječnika dr. sc. Siniše Cara s Mljećanima i tematizira njegovu odluku da svoj poznati svijet zamijeni posve novim, otočnim, sa svim neizvjesnostima koje ta odluka donosi.

“Film ‘Dijagnoza: Otok’ prikazan je već na Hrvatskoj radioteleviziji te u okviru međunarodnog projekta Inter Rivers, a sad ga je odlučio prikazati i talijanski RAI. To je veliki uspjeh jer je to jedini film odabran za prikazivanje pred šezdesetomilijunskim auditorijem”, ističe Josip Gavranović. Osim njega na filmu je radila i montažerka Nina Koletić te snimatelj Igor Prša. Film je snimljen u okviru koprodukcijske dokumentarne serije Inter Rivers Stalne konferencije mediteranskih javnih medijskih servisa (Permanent Conference of the Mediterranean Audiovisual Operators – COPEAM).

“U koprodukcijskom projektu sudjelovalo je četrnaest javnih servisa sa Sredozemlja te smo iznimno ponosni da je RAI od svih priča za prikazivanje u udarnom terminu odabrao upravo HRT-ovu i Josipovu priču“, pojašnjava Tanja Šimić iz Radne jedinice Strateški razvoj i međunarodni odnosi Hrvatske radiotelevizije. Talijanska televizija film bi trebala prikazati uskoro, a najkasnije u travnju na Drugom programu RAI-ja u emisiji uglednog novinara Luke Rossinija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".