PočetnaVijestiSinoć svečano otvoren 13. ZagrebDox

Sinoć svečano otvoren 13. ZagrebDox

-

U Zagrebu je sinoć u svih pet dvorana novog Kaptol Boutiqe Cinema otvoreno trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. U narednih sedam dana posjetitelji festivala moći će uživati u više od 120 filmova iz svih krajeva svijeta, dok su prisutne prigodnim riječima pozdravili direktor festivala Nenad Puhovski te gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, koji je ujedno otvorio festival.

Nenad Puhovski istaknuo je kako uoči dodjele Oscara svi diskutiraju o prednosti pojave screening rooma koji danas svakom pojedincu može omogućiti gledanje filmova iz vlastitog doma u istom trenu kada se pojave u svjetskim kinima. “Mi na ZagrebDoxu vjerujemo u nešto sasvim drugo – ovdje je riječ o filmovima, ali i ljudima. Nama je bitno da se posjetitelji nakon projekcija susreću, razgovaraju, diskutiraju o filmovima. Osim susreta publike s filmovima i međusobno, ZagrebDox je postao mjesto susreta domaćih filmaša i svjetskih autora”, izjavio je direktor ZagrebDoxa te dodao kako je jedan od glavnih ciljeva festivala od samog početka bio pomagati vidljivosti i lansiranju domaćeg dokumentarnog filma u svijetu.

Ove godine tome u prilog ide i činjenica da međunarodni žiri čine renomirani filmski profesionalci s najznačajnijih svjetskih dokumentarnih festivala koji će svakako pomoći proboju hrvatskih dokumentarnih naslova na svjetske festivale. “To ne pokazuje samo da je naš festival postao cjenjeniji već i da su hrvatski filmovi i autori zbog sustavnog i napornog rada postali sve prepoznatljiviji u svijetu”, zaključio je Nenad Puhovski.

Centralni hrvatski doku-događaj nakon prigodnih govora otvorio je dokumentarni film “Pričest” / “Communion” / “Komunia” (2016) poljske redateljice i gošće festivala Anne Zamecke koji govori o sumornoj svakodnevici djevojčice koja živi s ocem alkoholičarem i autističnim bratom. Portal Dokumentarni.net i ove je godine ponosni medijski sponzor ZagrebDoxa, pa kao i uvijek očekujte pregršt recenzija, intervjua i novosti s najvećeg hrvatskog dokumentarnog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije