PočetnaNajave"Istarske štorije" i "Medionauti" premijerno na TV Novi Pula

“Istarske štorije” i “Medionauti” premijerno na TV Novi Pula

-

Pulska filmska tvornica ovoga će tjedna na TV Novi Pula imati dvije premijere svojih produkcija: dokumentarnog serijala “Istarske štorije”, odnosno obrazovno-informativne emisije “Medionauti”. Prva epizoda “Istarskih štorija” pod nazivom “Forešta verđine” autorice Sande Letonje-Marjanović, bit će prikazana danas, 16. veljače u 21.45 sati, dok će se u nedjelju, 19. veljače u 18.30 sati, javnosti predstaviti “Medionauti” s epizodom o beskućnicima.

“Forešta verđine” donosi neobičnu priču o jednom pulskom paru. “Ja sam sretan čovjek na zemlji”, kaže Miro koji sa Sedinom gradi kuću od drveta i vreća punjenih zemljom. Poznaju se još iz vremena KZP-a – Kulturno-zabavnih programa – i izviđača, a sada su roditelji 16-godišnjaka koji se polako osamostaljuje te na svojoj zemlji žive u miru svoj permakulturni zemljanski san. Povremeno se koriste i svojim neobičnim mističnim moćima, pretvarajući se u ulične i kazališne čarobnjake.

Šest narednih 15-minutnih epizoda različitih autora (Ines Pletikos, Goran Legović, Katarina Radetić, Marko Zdravković-Kunac i Ivana Anić) – među kojima su kako oni afirmirani, tako i mladi kojima su ovi iskusniji redatelji bili mentori – bit će prikazano u istom terminu. Ovaj dokumentarni televizijski serijal tematizira kulturne različitosti istarskog prostora te otkriva osebujnosti etnografskog bogatstva kao i šarolike socijalne skupine, od starosjedilaca do došljaka i marginalaca. Čut ćemo mnoštvo različitih glazbenih žanrova, instrumenata, jezika i narječja, vidjeti poznate vedute iz drugog ugla i ući u prostore koji se obično zaobilaze.

“Medionaute” će pak otvoriti epizoda na temu beskućnika, koja istražuje razloge radi kojih se sve više građana nalazi na rubu egzistencije. Osim što pruža uvid u njihov svijet, u epizodi se postavlja i pitanje što mi možemo učiniti za te ljude. O problemu će nam, između ostalih, pričati i Helena Babić, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Pula. U istom terminu bit će prikazano i preostalih sedam epizoda posvećenih krizi novinarske profesije, istraživačkom novinarstvu, neprofitnim medijima, društvenim mrežama, govoru mržnje u medijima, društvenom poduzetništvu te mladima i medijima.

Ova obrazovno-informativna televizijska emisija bavi se temama medijske i građanske pismenosti, a usmjerena je na promicanje vrijednosti pluralizma, ljudskih prava i slobode medija. Teme istražuju, obrađuju i predstavljaju učenici pulske Gimnazije i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, pod mentorstvom stručnog tima – Ivana Dobrana te Tanje Carić. U pojedinim epizodama nastoji se istražiti konkretan problem putem proučavanja zakonskih propisa, rezultata znanstvenih istraživanja, javnog mnijenja, potreba manjinskih skupina, stavova stručnjaka i uloga institucija, kao i predstavljanja udruga koje rade na unapređenju civilnog društva. Emisija je namijenjena prvenstveno djeci i mladima, ali i roditeljima, nastavnicima i široj javnosti.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije