PočetnaNajaveCiklus hrvatskog filma u Vojvodini: Završni dio posvećen eksperimentalnom autoru Milanu Bukovcu

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini: Završni dio posvećen eksperimentalnom autoru Milanu Bukovcu

|

Treći i završni dio ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini posvećen je Milanu Bukovcu, jednom od najistaknutijih predstavnika hrvatskog eksperimentalnog filma. Eksperimentalni film često se u literaturi naziva i avangardnim, a šezdesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj se nazivao i antifilmom ili alternativnim filmom.

Posjetitelji ovog vojvođanskog događaja imat će priliku upoznati autora čiji su radovi uvršteni u retrospektivne programe i antologije hrvatske avangarde, ali i druge značajne redatelje poput dr. Mihovila Pansinija, nositelja titule majstora amaterskog filma. Javnosti manje poznat zbog bavljenja neprofesijskim filmom, Pansini je bio jedan od najlucidnijih i najznačajnijih filmskih pjesnika na prostoru bivše zajedničke države.

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini obuhvatit će poveznicu s gradom Suboticom, i to u duhu poznatog hrvatskog multimedijalnog umjetnika Ivana Ladislava Galete koji je 1992. snimio video-pismo posvećeno Zoltánu Siflisu, a prilikom čijeg stvaranja je sudjelovao i subotički gost Milan Bukovac.

Program započinje u subotu, 10. prosinca u 19 sati, a posjetitelji će u Art kinu Lifka moći pogledati Bukovčeve filmove “Back home” (1995), “Sonata za Ernesta G.” (1997), “Tour retour 1999. – 2000.” (2000), “Mind games” (2003. – 2004.), “Mihovil Pansini – Brodovi ne pristaju” (2008), odnosno “Pismo – Letter” (1992. – 1993.) Ivana Ladislava Galete.

Program se odvija u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s Autorskim studijom – fotografija, film, video iz Zagreba i Art kinom Lifka u Subotici.

Ulaz na program je slobodan.

Milan Bukovac

Milan Bukovac (Zadar, 1958.) filmom se bavi od djetinjstva. Autor je filmskih i video-radova animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog roda. Kao snimatelj i kamerman radio je na  velikom broju dokumentarnih, igranih, animiranih filmova i emisija. 1992. godine osnovao je Autorski studio – fotografija, film, video u Zagrebu. Jedan je od najvažnijih autora eksperimentalnoga filma i videa afirmiranih u drugoj polovici 1980-ih, a stekao je i međunarodni ugled.

Značajniji radovi: “Energy of tape” (1992); “Touch” (1993); “Zapping” (1994); “Multiplication” (1994); “Enernergy” (1994); “The life goes on” (1994); “Link” (1995); “Back home” (1995. – 1996.); “Sonata za Ernesta G.” (1997); “Nešto osobno” (1997); “Tour retour 1999. –2000.” (2000); “Vlasta je završila posao i rano legla” (2001); “Circle” (2003); “Mind games” (2003. – 2004.); “Dani slave” (2005).

Većinu neprofesionalnih radova ostvario je u suradnji s Tomislavom Vereš. Radovi su mu uključeni u retrospektivne programe i antologije hrvatske avangarde. Dobitnik je cijelog niza filmskih nagrada, od kojih su značajnije: Zlatna medalja na međunarodnom festivalu neprofesionalnog filma UNICA ’93.; dvije nagrade Oktavijan za eksperimentalni film na Danima hrvatskog filma 1995. i 1997.; nagrada na Međunarodnom festivalu novog filma, 1998. u Splitu. Član je Međunarodnog udruženja animatora ASIFA i Hrvatskog društva filmskih djelatnika.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.

20. ZagrebDox: “Đe je kruva nema gladi” – Ispod peke

"Đe je kruva nema gladi" (2023) je diplomski film Katarine Lukec, studentice Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

David Lušičić: “Galeb je imao nadnacionalni značaj”

David Lušičić uskoro na 20. ZagrebDoxu predstavlja svoj novi film - "Galeb" (2024), o najpoznatijem jugoslavenskom brodu.

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).