PočetnaNajaveCiklus hrvatskog filma u Vojvodini: Završni dio posvećen eksperimentalnom autoru Milanu Bukovcu

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini: Završni dio posvećen eksperimentalnom autoru Milanu Bukovcu

-

Treći i završni dio ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini posvećen je Milanu Bukovcu, jednom od najistaknutijih predstavnika hrvatskog eksperimentalnog filma. Eksperimentalni film često se u literaturi naziva i avangardnim, a šezdesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj se nazivao i antifilmom ili alternativnim filmom.

Posjetitelji ovog vojvođanskog događaja imat će priliku upoznati autora čiji su radovi uvršteni u retrospektivne programe i antologije hrvatske avangarde, ali i druge značajne redatelje poput dr. Mihovila Pansinija, nositelja titule majstora amaterskog filma. Javnosti manje poznat zbog bavljenja neprofesijskim filmom, Pansini je bio jedan od najlucidnijih i najznačajnijih filmskih pjesnika na prostoru bivše zajedničke države.

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini obuhvatit će poveznicu s gradom Suboticom, i to u duhu poznatog hrvatskog multimedijalnog umjetnika Ivana Ladislava Galete koji je 1992. snimio video-pismo posvećeno Zoltánu Siflisu, a prilikom čijeg stvaranja je sudjelovao i subotički gost Milan Bukovac.

Program započinje u subotu, 10. prosinca u 19 sati, a posjetitelji će u Art kinu Lifka moći pogledati Bukovčeve filmove “Back home” (1995), “Sonata za Ernesta G.” (1997), “Tour retour 1999. – 2000.” (2000), “Mind games” (2003. – 2004.), “Mihovil Pansini – Brodovi ne pristaju” (2008), odnosno “Pismo – Letter” (1992. – 1993.) Ivana Ladislava Galete.

Program se odvija u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s Autorskim studijom – fotografija, film, video iz Zagreba i Art kinom Lifka u Subotici.

Ulaz na program je slobodan.

Milan Bukovac

Milan Bukovac (Zadar, 1958.) filmom se bavi od djetinjstva. Autor je filmskih i video-radova animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog roda. Kao snimatelj i kamerman radio je na  velikom broju dokumentarnih, igranih, animiranih filmova i emisija. 1992. godine osnovao je Autorski studio – fotografija, film, video u Zagrebu. Jedan je od najvažnijih autora eksperimentalnoga filma i videa afirmiranih u drugoj polovici 1980-ih, a stekao je i međunarodni ugled.

Značajniji radovi: “Energy of tape” (1992); “Touch” (1993); “Zapping” (1994); “Multiplication” (1994); “Enernergy” (1994); “The life goes on” (1994); “Link” (1995); “Back home” (1995. – 1996.); “Sonata za Ernesta G.” (1997); “Nešto osobno” (1997); “Tour retour 1999. –2000.” (2000); “Vlasta je završila posao i rano legla” (2001); “Circle” (2003); “Mind games” (2003. – 2004.); “Dani slave” (2005).

Većinu neprofesionalnih radova ostvario je u suradnji s Tomislavom Vereš. Radovi su mu uključeni u retrospektivne programe i antologije hrvatske avangarde. Dobitnik je cijelog niza filmskih nagrada, od kojih su značajnije: Zlatna medalja na međunarodnom festivalu neprofesionalnog filma UNICA ’93.; dvije nagrade Oktavijan za eksperimentalni film na Danima hrvatskog filma 1995. i 1997.; nagrada na Međunarodnom festivalu novog filma, 1998. u Splitu. Član je Međunarodnog udruženja animatora ASIFA i Hrvatskog društva filmskih djelatnika.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: (Auto)portretni istršci

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva ove je godine održana u MM (multimedijalnom) centru Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.