PočetnaNajaveCiklus hrvatskog filma u Vojvodini: Završni dio posvećen eksperimentalnom autoru Milanu Bukovcu

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini: Završni dio posvećen eksperimentalnom autoru Milanu Bukovcu

|

Treći i završni dio ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini posvećen je Milanu Bukovcu, jednom od najistaknutijih predstavnika hrvatskog eksperimentalnog filma. Eksperimentalni film često se u literaturi naziva i avangardnim, a šezdesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj se nazivao i antifilmom ili alternativnim filmom.

Posjetitelji ovog vojvođanskog događaja imat će priliku upoznati autora čiji su radovi uvršteni u retrospektivne programe i antologije hrvatske avangarde, ali i druge značajne redatelje poput dr. Mihovila Pansinija, nositelja titule majstora amaterskog filma. Javnosti manje poznat zbog bavljenja neprofesijskim filmom, Pansini je bio jedan od najlucidnijih i najznačajnijih filmskih pjesnika na prostoru bivše zajedničke države.

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini obuhvatit će poveznicu s gradom Suboticom, i to u duhu poznatog hrvatskog multimedijalnog umjetnika Ivana Ladislava Galete koji je 1992. snimio video-pismo posvećeno Zoltánu Siflisu, a prilikom čijeg stvaranja je sudjelovao i subotički gost Milan Bukovac.

Program započinje u subotu, 10. prosinca u 19 sati, a posjetitelji će u Art kinu Lifka moći pogledati Bukovčeve filmove “Back home” (1995), “Sonata za Ernesta G.” (1997), “Tour retour 1999. – 2000.” (2000), “Mind games” (2003. – 2004.), “Mihovil Pansini – Brodovi ne pristaju” (2008), odnosno “Pismo – Letter” (1992. – 1993.) Ivana Ladislava Galete.

Program se odvija u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s Autorskim studijom – fotografija, film, video iz Zagreba i Art kinom Lifka u Subotici.

Ulaz na program je slobodan.

Milan Bukovac

Milan Bukovac (Zadar, 1958.) filmom se bavi od djetinjstva. Autor je filmskih i video-radova animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog roda. Kao snimatelj i kamerman radio je na  velikom broju dokumentarnih, igranih, animiranih filmova i emisija. 1992. godine osnovao je Autorski studio – fotografija, film, video u Zagrebu. Jedan je od najvažnijih autora eksperimentalnoga filma i videa afirmiranih u drugoj polovici 1980-ih, a stekao je i međunarodni ugled.

Značajniji radovi: “Energy of tape” (1992); “Touch” (1993); “Zapping” (1994); “Multiplication” (1994); “Enernergy” (1994); “The life goes on” (1994); “Link” (1995); “Back home” (1995. – 1996.); “Sonata za Ernesta G.” (1997); “Nešto osobno” (1997); “Tour retour 1999. –2000.” (2000); “Vlasta je završila posao i rano legla” (2001); “Circle” (2003); “Mind games” (2003. – 2004.); “Dani slave” (2005).

Većinu neprofesionalnih radova ostvario je u suradnji s Tomislavom Vereš. Radovi su mu uključeni u retrospektivne programe i antologije hrvatske avangarde. Dobitnik je cijelog niza filmskih nagrada, od kojih su značajnije: Zlatna medalja na međunarodnom festivalu neprofesionalnog filma UNICA ’93.; dvije nagrade Oktavijan za eksperimentalni film na Danima hrvatskog filma 1995. i 1997.; nagrada na Međunarodnom festivalu novog filma, 1998. u Splitu. Član je Međunarodnog udruženja animatora ASIFA i Hrvatskog društva filmskih djelatnika.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".