Početna Najave Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini: Završni dio posvećen eksperimentalnom autoru Milanu Bukovcu

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini: Završni dio posvećen eksperimentalnom autoru Milanu Bukovcu

-

Treći i završni dio ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini posvećen je Milanu Bukovcu, jednom od najistaknutijih predstavnika hrvatskog eksperimentalnog filma. Eksperimentalni film često se u literaturi naziva i avangardnim, a šezdesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj se nazivao i antifilmom ili alternativnim filmom.

Posjetitelji ovog vojvođanskog događaja imat će priliku upoznati autora čiji su radovi uvršteni u retrospektivne programe i antologije hrvatske avangarde, ali i druge značajne redatelje poput dr. Mihovila Pansinija, nositelja titule majstora amaterskog filma. Javnosti manje poznat zbog bavljenja neprofesijskim filmom, Pansini je bio jedan od najlucidnijih i najznačajnijih filmskih pjesnika na prostoru bivše zajedničke države.

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini obuhvatit će poveznicu s gradom Suboticom, i to u duhu poznatog hrvatskog multimedijalnog umjetnika Ivana Ladislava Galete koji je 1992. snimio video-pismo posvećeno Zoltánu Siflisu, a prilikom čijeg stvaranja je sudjelovao i subotički gost Milan Bukovac.

Program započinje u subotu, 10. prosinca u 19 sati, a posjetitelji će u Art kinu Lifka moći pogledati Bukovčeve filmove “Back home” (1995), “Sonata za Ernesta G.” (1997), “Tour retour 1999. – 2000.” (2000), “Mind games” (2003. – 2004.), “Mihovil Pansini – Brodovi ne pristaju” (2008), odnosno “Pismo – Letter” (1992. – 1993.) Ivana Ladislava Galete.

Program se odvija u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s Autorskim studijom – fotografija, film, video iz Zagreba i Art kinom Lifka u Subotici.

Ulaz na program je slobodan.

Milan Bukovac

Milan Bukovac (Zadar, 1958.) filmom se bavi od djetinjstva. Autor je filmskih i video-radova animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog roda. Kao snimatelj i kamerman radio je na  velikom broju dokumentarnih, igranih, animiranih filmova i emisija. 1992. godine osnovao je Autorski studio – fotografija, film, video u Zagrebu. Jedan je od najvažnijih autora eksperimentalnoga filma i videa afirmiranih u drugoj polovici 1980-ih, a stekao je i međunarodni ugled.

Značajniji radovi: “Energy of tape” (1992); “Touch” (1993); “Zapping” (1994); “Multiplication” (1994); “Enernergy” (1994); “The life goes on” (1994); “Link” (1995); “Back home” (1995. – 1996.); “Sonata za Ernesta G.” (1997); “Nešto osobno” (1997); “Tour retour 1999. –2000.” (2000); “Vlasta je završila posao i rano legla” (2001); “Circle” (2003); “Mind games” (2003. – 2004.); “Dani slave” (2005).

Većinu neprofesionalnih radova ostvario je u suradnji s Tomislavom Vereš. Radovi su mu uključeni u retrospektivne programe i antologije hrvatske avangarde. Dobitnik je cijelog niza filmskih nagrada, od kojih su značajnije: Zlatna medalja na međunarodnom festivalu neprofesionalnog filma UNICA ’93.; dvije nagrade Oktavijan za eksperimentalni film na Danima hrvatskog filma 1995. i 1997.; nagrada na Međunarodnom festivalu novog filma, 1998. u Splitu. Član je Međunarodnog udruženja animatora ASIFA i Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

"Caught in the Net" (2020) ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Posebno izdanje ZagrebDoxa od 4. do 11. listopada

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu

3. AJB DOC: “Galeb” – Mudrac imperijalnog ega

Izgrađen 1937. u Italiji, brod Galeb je poslije Drugog svjetskog rata preuređen u školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i ploveću rezidenciju maršala Tita.

Objavljena selekcija 29. Dana hrvatskog filma

Jučer (petak, 11.9.) je službeno objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma, koje će se od 16. do 19. rujna 2020 godine održati u kinu Tuškanac.