PočetnaVijestiSinoć otvoren 14. Human Rights Film Festival

Sinoć otvoren 14. Human Rights Film Festival

|

Projekcijom dva dokumentarca, “Vodi me kući” / “Take Me Home” (2016) Abbasa Kiarostamija te “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” / “Lo and Behold, Reveries of the Connected World” (2016) Wernera Herzoga, sinoć je službeno otpočelo četrtnaesto izdanje Human Rights Film Festivala. Festival je službeno otvorio direktor i selektor Petar Milat, a svi posjetitelji u narednih će šest dana moći uživati u 35 dokumentarnih i igranih naslova koji potiču na razmišljanje i angažman. Pored kina Europa, dio filmskog programa bit će prikazan u Multimedijalnom centru Studentskog centra, a valja istaknuti i zanimljiv popratni program festivala.

Onaj filmski danas započinje u 16 sati u kinu Europa (dvorana Müller) projekcijom dokumentarnog filma “Izkor” / “Izkor: Slaves of Memory” (1991) autora Eyala Sivana. U spomenutom naslovu ovaj renomirani izraelsko-francuski dokumentarist ukazuje na ujedinjenost židova iz čitavog svijeta oko službene kolektivne memorije, koja je dovela do formiranja Izraela, odnosno njegove današnje geografske i političke sudbine. Kako je to kolektivno sjećanje osmišljeno; kako je razvijeno? Koji su i kakvi simboli upleteni i u koje se svrhe to sjećanje koristi?

Foto: Scena iz dokumentarnog filma "Priče iz Illinoisa"
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Priče iz Illinoisa”

Sivan nudi vizualne, pragmatične i osobne odgovore na ta pitanja. Pratimo odrastanje i formiranje mladih Izraelaca i Izraelki, od vrtića do vojske, metode i prakse indoktrinacije u službi sveprožimajućeg službenog sjećanja koje, kako film odmiče, sve više postaje diktatura memorije.

Eyal Sivan je gost ovogodišnjeg festivala, u sklopu kojeg će biti prikazana još dva njegova naslova, “Specijalist” / “Un spécialiste, portrait d’un criminel moderne” (1999) te “Jaffa, paklena naranča” / “Jaffa, the Orange’s Clockwork” (2010), a u suradnji s Restartom, Sivan će održati i masterclass “O političkom i povijesnom dokumentarnom filmu”, u petak, 9. prosinca, u Dokukinu KIC.

U 18 sati u kinu Europa bit će prikazan dokumentarni film “Dobri Amerikanac” / “A Good American” (2015) redatelja Friedricha Mosera, u kojem autor kroz portret tihog i nenametljivog kriptoanalitičara Williama Binneyja oslikava stanje američkih obavještajnih i sigurnosnih službi, potpuno podređenih korporativnim interesima.

Dva sata kasnije, u MM centru, na rasporedu je dokumentarac “Priče iz Illinoisa” / “The Illinois Parables” (2016), filmski esej autorice Deborah Stratman koji prati povijest najprosječnije američke savezne države, počevši od sedmog stoljeća i zapisa o pretkolumbijskim naseljima, sve do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Omeđen prizorima polja uz rijeku Illinois, film nas vodi na povijesno putovanje koje, među ostalim, slijedi Stazu suza plemena Cherokee, rekonstruira gradove uništene tornadom i ubojstvo pripadnika Crnih pantera.

Opširnije informacije i ostatak današnjeg rasporeda doznajte na službenoj stranici HRFF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.