PočetnaVijestiSinoć otvoren 14. Human Rights Film Festival

Sinoć otvoren 14. Human Rights Film Festival

-

Projekcijom dva dokumentarca, “Vodi me kući” / “Take Me Home” (2016) Abbasa Kiarostamija te “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” / “Lo and Behold, Reveries of the Connected World” (2016) Wernera Herzoga, sinoć je službeno otpočelo četrtnaesto izdanje Human Rights Film Festivala. Festival je službeno otvorio direktor i selektor Petar Milat, a svi posjetitelji u narednih će šest dana moći uživati u 35 dokumentarnih i igranih naslova koji potiču na razmišljanje i angažman. Pored kina Europa, dio filmskog programa bit će prikazan u Multimedijalnom centru Studentskog centra, a valja istaknuti i zanimljiv popratni program festivala.

Onaj filmski danas započinje u 16 sati u kinu Europa (dvorana Müller) projekcijom dokumentarnog filma “Izkor” / “Izkor: Slaves of Memory” (1991) autora Eyala Sivana. U spomenutom naslovu ovaj renomirani izraelsko-francuski dokumentarist ukazuje na ujedinjenost židova iz čitavog svijeta oko službene kolektivne memorije, koja je dovela do formiranja Izraela, odnosno njegove današnje geografske i političke sudbine. Kako je to kolektivno sjećanje osmišljeno; kako je razvijeno? Koji su i kakvi simboli upleteni i u koje se svrhe to sjećanje koristi?

Foto: Scena iz dokumentarnog filma "Priče iz Illinoisa"
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Priče iz Illinoisa”

Sivan nudi vizualne, pragmatične i osobne odgovore na ta pitanja. Pratimo odrastanje i formiranje mladih Izraelaca i Izraelki, od vrtića do vojske, metode i prakse indoktrinacije u službi sveprožimajućeg službenog sjećanja koje, kako film odmiče, sve više postaje diktatura memorije.

Eyal Sivan je gost ovogodišnjeg festivala, u sklopu kojeg će biti prikazana još dva njegova naslova, “Specijalist” / “Un spécialiste, portrait d’un criminel moderne” (1999) te “Jaffa, paklena naranča” / “Jaffa, the Orange’s Clockwork” (2010), a u suradnji s Restartom, Sivan će održati i masterclass “O političkom i povijesnom dokumentarnom filmu”, u petak, 9. prosinca, u Dokukinu KIC.

U 18 sati u kinu Europa bit će prikazan dokumentarni film “Dobri Amerikanac” / “A Good American” (2015) redatelja Friedricha Mosera, u kojem autor kroz portret tihog i nenametljivog kriptoanalitičara Williama Binneyja oslikava stanje američkih obavještajnih i sigurnosnih službi, potpuno podređenih korporativnim interesima.

Dva sata kasnije, u MM centru, na rasporedu je dokumentarac “Priče iz Illinoisa” / “The Illinois Parables” (2016), filmski esej autorice Deborah Stratman koji prati povijest najprosječnije američke savezne države, počevši od sedmog stoljeća i zapisa o pretkolumbijskim naseljima, sve do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Omeđen prizorima polja uz rijeku Illinois, film nas vodi na povijesno putovanje koje, među ostalim, slijedi Stazu suza plemena Cherokee, rekonstruira gradove uništene tornadom i ubojstvo pripadnika Crnih pantera.

Opširnije informacije i ostatak današnjeg rasporeda doznajte na službenoj stranici HRFF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.