PočetnaNajave"Zaveštanje" Ivana Jovića u beogradskom Art bioskopu Kolarac

“Zaveštanje” Ivana Jovića u beogradskom Art bioskopu Kolarac

|

Nakon uspješne premijere dokumentarnog filma “Zaveštanje” (2016) u okviru festivala Slobodna zona, ostvarenje Ivana Jovića sastavljeno od svjedočanstava preživjelih stradalnika Drugog svjetskog rata na teritoriju Nezavisne države Hrvatske, zbog velikog zanimanja bit će prikazano u beogradskom Art bioskopu Kolarac, danas, 5. prosinca u 18.30 sati. 

Rasprodanoj premijeri “Zaveštanja” 13. studenoga u Domu omladine Beograda, pored filmske ekipe prisustvovali su i neki od junaka filma ˗ članovi udruženja logoraša preživjelih stradalnika NDH, koje je publika nakon projekcije pozdravila dirljivim i dugotrajnim aplauzom.

Kako se navodi u priopćenju, “Zaveštanje” sadrži isključivo emotivna i katarzična svjedočenja preživjelih, bez korištenja arhivskog materijala snimljenih od strane počinitelja zločina, pošto se u takvim slučajevima radi o njihovoj, dehumaniziranoj vizuri stradalih. Po takvom izričaju, film je blizak najznačajnijem filmu o holokaustu, višesatnom ostvarenju “Shoah” (1985) Claudea Lanzmanna.

Materijal za film sniman je u periodu od 2012. do 2015. godine u Srbiji i Republici Srpskoj, dok je “Zaveštanje” dio arhivsko-dokumentarnog projekta iza kojeg stoji Centar za njegovanje kulture sećanja Zaveštanje. Centar je s radom započeo u ožujku 2012. godine, a osnovan je s primarnim ciljem njegovanja sjećanja na žrtve genocida u NDH: stradale Srbe, židove, Rome i antifašiste. Nakon domaće premijere film će početkom sljedeće godine po prvi puta biti prikazan i u Zagrebu.

Više o projektu “Zaveštanje” možete pronaći na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.