Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Zaveštanje"

Nakon uspješne premijere dokumentarnog filma “Zaveštanje” (2016) u okviru festivala Slobodna zona, ostvarenje Ivana Jovića sastavljeno od svjedočanstava preživjelih stradalnika Drugog svjetskog rata na teritoriju Nezavisne države Hrvatske, zbog velikog zanimanja bit će prikazano u beogradskom Art bioskopu Kolarac, danas, 5. prosinca u 18.30 sati. 

Rasprodanoj premijeri “Zaveštanja” 13. studenoga u Domu omladine Beograda, pored filmske ekipe prisustvovali su i neki od junaka filma ˗ članovi udruženja logoraša preživjelih stradalnika NDH, koje je publika nakon projekcije pozdravila dirljivim i dugotrajnim aplauzom.

Kako se navodi u priopćenju, “Zaveštanje” sadrži isključivo emotivna i katarzična svjedočenja preživjelih, bez korištenja arhivskog materijala snimljenih od strane počinitelja zločina, pošto se u takvim slučajevima radi o njihovoj, dehumaniziranoj vizuri stradalih. Po takvom izričaju, film je blizak najznačajnijem filmu o holokaustu, višesatnom ostvarenju “Shoah” (1985) Claudea Lanzmanna.

Materijal za film sniman je u periodu od 2012. do 2015. godine u Srbiji i Republici Srpskoj, dok je “Zaveštanje” dio arhivsko-dokumentarnog projekta iza kojeg stoji Centar za njegovanje kulture sećanja Zaveštanje. Centar je s radom započeo u ožujku 2012. godine, a osnovan je s primarnim ciljem njegovanja sjećanja na žrtve genocida u NDH: stradale Srbe, židove, Rome i antifašiste. Nakon domaće premijere film će početkom sljedeće godine po prvi puta biti prikazan i u Zagrebu.

Više o projektu “Zaveštanje” možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here