PočetnaNajave"Zaveštanje" Ivana Jovića u beogradskom Art bioskopu Kolarac

“Zaveštanje” Ivana Jovića u beogradskom Art bioskopu Kolarac

-

Nakon uspješne premijere dokumentarnog filma “Zaveštanje” (2016) u okviru festivala Slobodna zona, ostvarenje Ivana Jovića sastavljeno od svjedočanstava preživjelih stradalnika Drugog svjetskog rata na teritoriju Nezavisne države Hrvatske, zbog velikog zanimanja bit će prikazano u beogradskom Art bioskopu Kolarac, danas, 5. prosinca u 18.30 sati. 

Rasprodanoj premijeri “Zaveštanja” 13. studenoga u Domu omladine Beograda, pored filmske ekipe prisustvovali su i neki od junaka filma ˗ članovi udruženja logoraša preživjelih stradalnika NDH, koje je publika nakon projekcije pozdravila dirljivim i dugotrajnim aplauzom.

Kako se navodi u priopćenju, “Zaveštanje” sadrži isključivo emotivna i katarzična svjedočenja preživjelih, bez korištenja arhivskog materijala snimljenih od strane počinitelja zločina, pošto se u takvim slučajevima radi o njihovoj, dehumaniziranoj vizuri stradalih. Po takvom izričaju, film je blizak najznačajnijem filmu o holokaustu, višesatnom ostvarenju “Shoah” (1985) Claudea Lanzmanna.

Materijal za film sniman je u periodu od 2012. do 2015. godine u Srbiji i Republici Srpskoj, dok je “Zaveštanje” dio arhivsko-dokumentarnog projekta iza kojeg stoji Centar za njegovanje kulture sećanja Zaveštanje. Centar je s radom započeo u ožujku 2012. godine, a osnovan je s primarnim ciljem njegovanja sjećanja na žrtve genocida u NDH: stradale Srbe, židove, Rome i antifašiste. Nakon domaće premijere film će početkom sljedeće godine po prvi puta biti prikazan i u Zagrebu.

Više o projektu “Zaveštanje” možete pronaći na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.