Početna Najave "Zaveštanje" Ivana Jovića u beogradskom Art bioskopu Kolarac

“Zaveštanje” Ivana Jovića u beogradskom Art bioskopu Kolarac

-

Nakon uspješne premijere dokumentarnog filma “Zaveštanje” (2016) u okviru festivala Slobodna zona, ostvarenje Ivana Jovića sastavljeno od svjedočanstava preživjelih stradalnika Drugog svjetskog rata na teritoriju Nezavisne države Hrvatske, zbog velikog zanimanja bit će prikazano u beogradskom Art bioskopu Kolarac, danas, 5. prosinca u 18.30 sati. 

Rasprodanoj premijeri “Zaveštanja” 13. studenoga u Domu omladine Beograda, pored filmske ekipe prisustvovali su i neki od junaka filma ˗ članovi udruženja logoraša preživjelih stradalnika NDH, koje je publika nakon projekcije pozdravila dirljivim i dugotrajnim aplauzom.

Kako se navodi u priopćenju, “Zaveštanje” sadrži isključivo emotivna i katarzična svjedočenja preživjelih, bez korištenja arhivskog materijala snimljenih od strane počinitelja zločina, pošto se u takvim slučajevima radi o njihovoj, dehumaniziranoj vizuri stradalih. Po takvom izričaju, film je blizak najznačajnijem filmu o holokaustu, višesatnom ostvarenju “Shoah” (1985) Claudea Lanzmanna.

Materijal za film sniman je u periodu od 2012. do 2015. godine u Srbiji i Republici Srpskoj, dok je “Zaveštanje” dio arhivsko-dokumentarnog projekta iza kojeg stoji Centar za njegovanje kulture sećanja Zaveštanje. Centar je s radom započeo u ožujku 2012. godine, a osnovan je s primarnim ciljem njegovanja sjećanja na žrtve genocida u NDH: stradale Srbe, židove, Rome i antifašiste. Nakon domaće premijere film će početkom sljedeće godine po prvi puta biti prikazan i u Zagrebu.

Više o projektu “Zaveštanje” možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.