PočetnaNajavePredstavljanje filmova nastalih u 12. Školi filma Pulske filmske tvornice

Predstavljanje filmova nastalih u 12. Školi filma Pulske filmske tvornice

-

Premijera devet filmova nastalih u sklopu 12. Škole filma “Pulska filmska tvornica 2016.” te Kritičko rešeto uz gostovanje uglednog snimatelja i redatelja Borisa Poljaka, održat će se u Klubu PFT-a ove nedjelje, 20. studenoga, s početkom u 20 sati.

Na programu će biti osam kratkih dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmova polaznika škole: “Na moru” Lare Šebelje, “Iz ogledala” Nastasje Miletić, “A Silent Struggle” Anđela Semolića, “Nervi” Aurore Dobrić, “1916.” Svena Ryšlavyja, “S.O.U.R.” Ivana Smoljana, “Gorenje” Michelea Bulešića i “Dag Lev” Sande Letonje-Marjanović, odnosno “Polip”, kratki dokumentarni film mentora i voditelja škole, Tome Zidića, Zorka Sirotića i Martina Šatovića.

Nakon projekcije uslijedit će Kritičko rešeto – u sklopu kojeg filmaši ili filmski kritičari analiziraju prezentirane radove – čiji će gost ovoga puta biti Boris Poljak, profesionalni filmski i televizijski snimatelj, autor višestruko nagrađivanih eksperimentalnih filmova i član Kino kluba Split. On će analizirati i komentirati filmove polaznika te im pružiti smjernice za eventualne dorade. Nakon prezentacije i rasprave bit će održan tulum uz zakusku.

Što se tiče samog programa, za kratke dokumentarne filmove opredijelili su se Lara Šebelja, koja u filmu “Na moru” portretira ribare u njihovoj svakodnevici; Ivan Smoljan, čiji je “S.O.U.R.” filmska razglednica grafita i natpisa iz 1945. godine, prisutnih u modernom urbanom okruženju; i Sanda Letonja-Marjanović koja u “Dag Levu” pruža portret ekscentričnog znanstvenog zanesenjaka s mnogim tajnama.

Kratki eksperimentalni metar pokrit će “Iz ogledala” Nastasje Miletić, priča o oživjelom ogledalu i njegovom spuštanju u grad; “A Silent Struggle” Anđela Semolića, gdje putem igre svjetla i sjene špiljske slike stvaraju razigranu zidnu kompoziciju te “Nervi” Aurore Dobrić, u kojem ekscesivno ponavljanje istih radnji postaje teret i patnja glavnoj protagonistici.

Sven Ryšlavy napravio je kratki igrano-eksperimentalni film “1916.”, u kojem donosi povijesnu sagu koja na začudan način spaja gusare, Kraftwerk, Quentina Tarantina i Ennija Morriconea, dok je “Gorenje” Michelea Bulešića kratki eksperimentalni/performans na temu rutinizacije ljudskih života i njezine kritike. Naposljetku, dokumentarni film “Polip” Tome Zidića, Zorka Sirotića i Martina Šatovića, epska je avantura triju mentora koji se probijaju kroz alegorije, metafore i brijanja glave sve u nastojanju da snime svoj film.

12. Škola filma počela je u Klubu PFT-a 10. studenoga, a završava sutra, 20.11. Među voditeljima besplatne radionice još je producent i montažer Marko Zdravković-Kunac, a kao i do sada, ona se sastojala od razrade ideje i scenarija, snimanja i montaže. Polaznici na njoj stvaraju kratke dokumentarne i eksperimentalne filmove s time da na raspolaganju imaju deset dana. Filmovi, nekim polaznicima prvijenci, razvijali su se ne samo putem individualnog mentorstva već i na zajedničkim sastancima.

Škola filma nastavlja se na dosadašnju Ljetnu radionicu izrade filma, koja je nakon desetogodišnjeg rada promijenila koncept u cilju postizanja kvalitetnog obrazovanja i produkcije lokalnih umjetničkih snaga. Pulska filmska tvornica organizira ovogodišnju školu u suradnji s Kinoklubom Zagreb i Hrvatskim filmskim savezom, a uz financijsku pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura nova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.