PočetnaNajavePredstavljanje filmova nastalih u 12. Školi filma Pulske filmske tvornice

Predstavljanje filmova nastalih u 12. Školi filma Pulske filmske tvornice

-

Premijera devet filmova nastalih u sklopu 12. Škole filma “Pulska filmska tvornica 2016.” te Kritičko rešeto uz gostovanje uglednog snimatelja i redatelja Borisa Poljaka, održat će se u Klubu PFT-a ove nedjelje, 20. studenoga, s početkom u 20 sati.

Na programu će biti osam kratkih dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmova polaznika škole: “Na moru” Lare Šebelje, “Iz ogledala” Nastasje Miletić, “A Silent Struggle” Anđela Semolića, “Nervi” Aurore Dobrić, “1916.” Svena Ryšlavyja, “S.O.U.R.” Ivana Smoljana, “Gorenje” Michelea Bulešića i “Dag Lev” Sande Letonje-Marjanović, odnosno “Polip”, kratki dokumentarni film mentora i voditelja škole, Tome Zidića, Zorka Sirotića i Martina Šatovića.

Nakon projekcije uslijedit će Kritičko rešeto – u sklopu kojeg filmaši ili filmski kritičari analiziraju prezentirane radove – čiji će gost ovoga puta biti Boris Poljak, profesionalni filmski i televizijski snimatelj, autor višestruko nagrađivanih eksperimentalnih filmova i član Kino kluba Split. On će analizirati i komentirati filmove polaznika te im pružiti smjernice za eventualne dorade. Nakon prezentacije i rasprave bit će održan tulum uz zakusku.

Što se tiče samog programa, za kratke dokumentarne filmove opredijelili su se Lara Šebelja, koja u filmu “Na moru” portretira ribare u njihovoj svakodnevici; Ivan Smoljan, čiji je “S.O.U.R.” filmska razglednica grafita i natpisa iz 1945. godine, prisutnih u modernom urbanom okruženju; i Sanda Letonja-Marjanović koja u “Dag Levu” pruža portret ekscentričnog znanstvenog zanesenjaka s mnogim tajnama.

Kratki eksperimentalni metar pokrit će “Iz ogledala” Nastasje Miletić, priča o oživjelom ogledalu i njegovom spuštanju u grad; “A Silent Struggle” Anđela Semolića, gdje putem igre svjetla i sjene špiljske slike stvaraju razigranu zidnu kompoziciju te “Nervi” Aurore Dobrić, u kojem ekscesivno ponavljanje istih radnji postaje teret i patnja glavnoj protagonistici.

Sven Ryšlavy napravio je kratki igrano-eksperimentalni film “1916.”, u kojem donosi povijesnu sagu koja na začudan način spaja gusare, Kraftwerk, Quentina Tarantina i Ennija Morriconea, dok je “Gorenje” Michelea Bulešića kratki eksperimentalni/performans na temu rutinizacije ljudskih života i njezine kritike. Naposljetku, dokumentarni film “Polip” Tome Zidića, Zorka Sirotića i Martina Šatovića, epska je avantura triju mentora koji se probijaju kroz alegorije, metafore i brijanja glave sve u nastojanju da snime svoj film.

12. Škola filma počela je u Klubu PFT-a 10. studenoga, a završava sutra, 20.11. Među voditeljima besplatne radionice još je producent i montažer Marko Zdravković-Kunac, a kao i do sada, ona se sastojala od razrade ideje i scenarija, snimanja i montaže. Polaznici na njoj stvaraju kratke dokumentarne i eksperimentalne filmove s time da na raspolaganju imaju deset dana. Filmovi, nekim polaznicima prvijenci, razvijali su se ne samo putem individualnog mentorstva već i na zajedničkim sastancima.

Škola filma nastavlja se na dosadašnju Ljetnu radionicu izrade filma, koja je nakon desetogodišnjeg rada promijenila koncept u cilju postizanja kvalitetnog obrazovanja i produkcije lokalnih umjetničkih snaga. Pulska filmska tvornica organizira ovogodišnju školu u suradnji s Kinoklubom Zagreb i Hrvatskim filmskim savezom, a uz financijsku pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura nova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije