Početna Najave Dan Factuma u kinu Tuškanac

Dan Factuma u kinu Tuškanac

-

Ove nedjelje, 6. studenog, u zagrebačkom kinu Tuškanac bit će organiziran mini-maraton recentnih dokumentarnih filmova produkcijske kuće Factum.  Program pod nazivom Dan Factuma počinje u 18 sati, a zagrebačka publika i njihovi gosti moći će vidjeti “Generaciju ’68” (2016) Nenada Puhovskog, “Dum spiro spero” (2016) Pere Kvesića te “Iza lica zrcala” (2016) Katarine Zrinke Matijević.

U 18 sati prikazuje se “Generacija ’68” Nenada Puhovskog, autorov hommage generaciji s kojom je dijelio mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet; koja će ”biti realna i zahtijevati nemoguće’’. Spomenuti film prikazan je na nekoliko festivala, uključujući Motovun Film Festival, gdje je autoru uručena nagrada 50 godina te na Pulskom filmskom festivalu, gdje je nagrađen Zlatnom Arenom za glazbu (Darko Rundek).

Od 20 sati na repertoaru je zagrebačka premijera “Iza lica zrcala” Katarine Zrinke Matijević, filmsko putovanje jedne žene ka samosvijesti, samopouzdanju i zrelosti, snimljeno u prelijepoj i istovremeno surovoj Lici, zavičaju autoričinih predaka. Dokumentarac je prikazan na brojnim domaćim i svjetskim festivalima, dok je na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma nagrađen Oktavijanom za najbolji dokumentarni film te posebnim priznanjima za Najboljeg snimatelja (Vjeran Hrpka) i Najbolji dizajn zvuka (Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić) Liburnia Film Festivala. Za okupljene će biti organiziran i domjenak nakon projekcije.

U 21.30 sati bit će prikazan “Dum spiro spero”, ostvarenje u kojem poznati pisac, urednik i bloger Pero Kvesić po prvi puta progovara filmskim jezikom. “Dum spiro spero” Kvesićev je dnevnički zapis o protjecanju vremena, gubitku životne snage i svojevrsna filmska meditacija o smrti, ispripovijedana s puno šarma i dozom humora. Film je nagrađen Grand prixom Dana hrvatskog filma i Liburnia Film Festivala, dok je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Nagradu Vedran Šamanović. Kvesićev film će neposredno prije Dana Factuma biti prikazan u natjecateljskom programu prestižnog festivala DOK Leipzig.

Ulaz na zagrebački program je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.