PočetnaNajaveDan Factuma u kinu Tuškanac

Dan Factuma u kinu Tuškanac

|

Ove nedjelje, 6. studenog, u zagrebačkom kinu Tuškanac bit će organiziran mini-maraton recentnih dokumentarnih filmova produkcijske kuće Factum.  Program pod nazivom Dan Factuma počinje u 18 sati, a zagrebačka publika i njihovi gosti moći će vidjeti “Generaciju ’68” (2016) Nenada Puhovskog, “Dum spiro spero” (2016) Pere Kvesića te “Iza lica zrcala” (2016) Katarine Zrinke Matijević.

U 18 sati prikazuje se “Generacija ’68” Nenada Puhovskog, autorov hommage generaciji s kojom je dijelio mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet; koja će ”biti realna i zahtijevati nemoguće’’. Spomenuti film prikazan je na nekoliko festivala, uključujući Motovun Film Festival, gdje je autoru uručena nagrada 50 godina te na Pulskom filmskom festivalu, gdje je nagrađen Zlatnom Arenom za glazbu (Darko Rundek).

Od 20 sati na repertoaru je zagrebačka premijera “Iza lica zrcala” Katarine Zrinke Matijević, filmsko putovanje jedne žene ka samosvijesti, samopouzdanju i zrelosti, snimljeno u prelijepoj i istovremeno surovoj Lici, zavičaju autoričinih predaka. Dokumentarac je prikazan na brojnim domaćim i svjetskim festivalima, dok je na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma nagrađen Oktavijanom za najbolji dokumentarni film te posebnim priznanjima za Najboljeg snimatelja (Vjeran Hrpka) i Najbolji dizajn zvuka (Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić) Liburnia Film Festivala. Za okupljene će biti organiziran i domjenak nakon projekcije.

U 21.30 sati bit će prikazan “Dum spiro spero”, ostvarenje u kojem poznati pisac, urednik i bloger Pero Kvesić po prvi puta progovara filmskim jezikom. “Dum spiro spero” Kvesićev je dnevnički zapis o protjecanju vremena, gubitku životne snage i svojevrsna filmska meditacija o smrti, ispripovijedana s puno šarma i dozom humora. Film je nagrađen Grand prixom Dana hrvatskog filma i Liburnia Film Festivala, dok je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Nagradu Vedran Šamanović. Kvesićev film će neposredno prije Dana Factuma biti prikazan u natjecateljskom programu prestižnog festivala DOK Leipzig.

Ulaz na zagrebački program je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.