Ove nedjelje, 6. studenog, u zagrebačkom kinu Tuškanac bit će organiziran mini-maraton recentnih dokumentarnih filmova produkcijske kuće Factum.  Program pod nazivom Dan Factuma počinje u 18 sati, a zagrebačka publika i njihovi gosti moći će vidjeti “Generaciju ’68” (2016) Nenada Puhovskog, “Dum spiro spero” (2016) Pere Kvesića te “Iza lica zrcala” (2016) Katarine Zrinke Matijević.

U 18 sati prikazuje se “Generacija ’68” Nenada Puhovskog, autorov hommage generaciji s kojom je dijelio mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet; koja će ”biti realna i zahtijevati nemoguće’’. Spomenuti film prikazan je na nekoliko festivala, uključujući Motovun Film Festival, gdje je autoru uručena nagrada 50 godina te na Pulskom filmskom festivalu, gdje je nagrađen Zlatnom Arenom za glazbu (Darko Rundek).

Od 20 sati na repertoaru je zagrebačka premijera “Iza lica zrcala” Katarine Zrinke Matijević, filmsko putovanje jedne žene ka samosvijesti, samopouzdanju i zrelosti, snimljeno u prelijepoj i istovremeno surovoj Lici, zavičaju autoričinih predaka. Dokumentarac je prikazan na brojnim domaćim i svjetskim festivalima, dok je na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma nagrađen Oktavijanom za najbolji dokumentarni film te posebnim priznanjima za Najboljeg snimatelja (Vjeran Hrpka) i Najbolji dizajn zvuka (Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić) Liburnia Film Festivala. Za okupljene će biti organiziran i domjenak nakon projekcije.

U 21.30 sati bit će prikazan “Dum spiro spero”, ostvarenje u kojem poznati pisac, urednik i bloger Pero Kvesić po prvi puta progovara filmskim jezikom. “Dum spiro spero” Kvesićev je dnevnički zapis o protjecanju vremena, gubitku životne snage i svojevrsna filmska meditacija o smrti, ispripovijedana s puno šarma i dozom humora. Film je nagrađen Grand prixom Dana hrvatskog filma i Liburnia Film Festivala, dok je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Nagradu Vedran Šamanović. Kvesićev film će neposredno prije Dana Factuma biti prikazan u natjecateljskom programu prestižnog festivala DOK Leipzig.

Ulaz na zagrebački program je besplatan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here