PočetnaNajaveKineDok: "Beskućnik" Gábora Hörchera od nedjelje u Dokukinu KIC

KineDok: “Beskućnik” Gábora Hörchera od nedjelje u Dokukinu KIC

-

Dokumentarni filmski program KineDok nastavlja se s višestruko nagrađivanim mađarskim filmom “Beskućnik” / “Drifter” (2014) redatelja Gábora Hörchera. Nakon uspješne projekcije dokumentarca “Moj otac bankar” / “Mans tēvs baņķieris” (2015) i gostovanja redateljice Ieve Ozoline, u Dokukinu KIC u nedjelju, 30. listopada, pogledajte priču o mladom, talentiranom, ali i problematičnom tinejdžeru čiji je san postati profesionalni vozač utrka, točnije – drifter.

Osamnaestogodišnji Richárd Steinbach – Ricsi život želi provesti proklizavajući kroz zavoje automobilskih utrka, ali siromašna realnost mađarskog sela predstavlja crveno svjetlo za njegove drifterske snove. Školsku klupu zamijenio je garažom u kojoj popravlja gotovo neupotrebljivi stari BMW pripremajući se za lokalni reli. Potrebni automobilski dijelovi ipak su preskupi za mirovinu njegove majke, a otac za čijom ljubavi i odobravanjem Ricsi često pati, ne živi s njima. U potrazi za novcem i ljubavi, problematični tinejdžer otkriva da je jednako talentiran za brzu vožnju kao i za pogrešna životna skretanja koja ga sve češće dovode u sukob sa zakonom.

“Beskućnik” redatelja Gábora Hörchera hrvatsku je premijeru doživio na 11. ZagrebDoxu, a dobitnik je nagrade za najbolji debitantski dokumentarac na najvećem svjetskom festivalu dokumentarnog filma, amsterdamskoj IDFA-i č iji ga je žiri opisao kao “osjećajno promatran, prelijepo snimljen, delikatno montiran sa besprijekornim dizajnom zvuka i čini se, niti jednim pogrešnim potezom”. Film u nedjelju, 30.10 u 19 sati na adresu Dokukina KIC donosi KineDok, nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova. Cijena ulaznice je 22 kune.

“Beskućnik” ( i 1/2), iz recenzije objavljene 4.3.2015.:

“Ruralnom Mađarskom pozabavio se na nešto drugačiji način i Gábor Hörcher, koji je svojeg opservacijskog ‘Beskućnika’ snimao punih pet godina. Isključivo takva posvećenost snimanoj temi Mađaru je dala neophodnu intimnu nevidljivost i kontinuitet koji je evolucijsku metamorfozu jednog problematičnog tinejdžera upakirao u znalački zaokruženu dokumentarnu cjelinu.

Richárd Steinbach živi za brzinu. Činjenica da ne posjeduje vozačku dozvolu niti ispravan trkaći automobil za sudjelovanje na lokalnim utrkama, njemu ne igra preveliku ulogu. Za adrenalinski fiks i ostvarenje sna Richárd je spreman žrtvovati apsolutno sve – srednjoškolsku diplomu, boravak u zatvoru, odnos s ocem…

“‘Beskućnik’ pomalo pati za smirenijim montažerskim štapićem, ali zdrava količina mladenačke nevinosti pomiješane s mirisom spaljenih guma i životnih nedaća koje ne zalaze u TLC-ev morbidni teritorij, uvelike nadoknađuju povremeni brzinski vrtuljak iz susjedstva. Životni uvjeti s kojima odmalena srastamo određuju – sve! Samo pogledajte Hörcherov empirijski dokaz…”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.