PočetnaNajaveKineDok: "Beskućnik" Gábora Hörchera od nedjelje u Dokukinu KIC

KineDok: “Beskućnik” Gábora Hörchera od nedjelje u Dokukinu KIC

|

Dokumentarni filmski program KineDok nastavlja se s višestruko nagrađivanim mađarskim filmom “Beskućnik” / “Drifter” (2014) redatelja Gábora Hörchera. Nakon uspješne projekcije dokumentarca “Moj otac bankar” / “Mans tēvs baņķieris” (2015) i gostovanja redateljice Ieve Ozoline, u Dokukinu KIC u nedjelju, 30. listopada, pogledajte priču o mladom, talentiranom, ali i problematičnom tinejdžeru čiji je san postati profesionalni vozač utrka, točnije – drifter.

Osamnaestogodišnji Richárd Steinbach – Ricsi život želi provesti proklizavajući kroz zavoje automobilskih utrka, ali siromašna realnost mađarskog sela predstavlja crveno svjetlo za njegove drifterske snove. Školsku klupu zamijenio je garažom u kojoj popravlja gotovo neupotrebljivi stari BMW pripremajući se za lokalni reli. Potrebni automobilski dijelovi ipak su preskupi za mirovinu njegove majke, a otac za čijom ljubavi i odobravanjem Ricsi često pati, ne živi s njima. U potrazi za novcem i ljubavi, problematični tinejdžer otkriva da je jednako talentiran za brzu vožnju kao i za pogrešna životna skretanja koja ga sve češće dovode u sukob sa zakonom.

“Beskućnik” redatelja Gábora Hörchera hrvatsku je premijeru doživio na 11. ZagrebDoxu, a dobitnik je nagrade za najbolji debitantski dokumentarac na najvećem svjetskom festivalu dokumentarnog filma, amsterdamskoj IDFA-i č iji ga je žiri opisao kao “osjećajno promatran, prelijepo snimljen, delikatno montiran sa besprijekornim dizajnom zvuka i čini se, niti jednim pogrešnim potezom”. Film u nedjelju, 30.10 u 19 sati na adresu Dokukina KIC donosi KineDok, nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova. Cijena ulaznice je 22 kune.

“Beskućnik” ( i 1/2), iz recenzije objavljene 4.3.2015.:

“Ruralnom Mađarskom pozabavio se na nešto drugačiji način i Gábor Hörcher, koji je svojeg opservacijskog ‘Beskućnika’ snimao punih pet godina. Isključivo takva posvećenost snimanoj temi Mađaru je dala neophodnu intimnu nevidljivost i kontinuitet koji je evolucijsku metamorfozu jednog problematičnog tinejdžera upakirao u znalački zaokruženu dokumentarnu cjelinu.

Richárd Steinbach živi za brzinu. Činjenica da ne posjeduje vozačku dozvolu niti ispravan trkaći automobil za sudjelovanje na lokalnim utrkama, njemu ne igra preveliku ulogu. Za adrenalinski fiks i ostvarenje sna Richárd je spreman žrtvovati apsolutno sve – srednjoškolsku diplomu, boravak u zatvoru, odnos s ocem…

“‘Beskućnik’ pomalo pati za smirenijim montažerskim štapićem, ali zdrava količina mladenačke nevinosti pomiješane s mirisom spaljenih guma i životnih nedaća koje ne zalaze u TLC-ev morbidni teritorij, uvelike nadoknađuju povremeni brzinski vrtuljak iz susjedstva. Životni uvjeti s kojima odmalena srastamo određuju – sve! Samo pogledajte Hörcherov empirijski dokaz…”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.