Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Dum spiro spero"

Uvjerljivo najbolji ovogodišnji hrvatski dokumentarni film, “Dum spiro spero” (Factum, 2016.) Pere Kvesića, od jučer se može pohvaliti još jednim dosegom nakon niske domaćih festivalskih nagrada i kvalitativnih petica.

Debitantski film uglednog hrvatskog književnika i novinara na jedinstven način kroz ich formu govori o životu i smrti. Kremu HR-2016. dokumentaristike od jučer je pak službeno prepoznao i Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig.

Spomenuta filmska manifestacija spada među najuglednije svjetske festivale posvećene dokumentarnom filmu, a naš je predstavnik ušao u službenu međunarodnu konkurenciju dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova, zajedno s još jedanaest naslova iz čitavoga svijeta.

Kvesić će sa svojim “Sperom” pokušati doći do glavne nagrade natjecanja, Zlatne golubice (Golden Dove) i 10 tisuća nagradnih eura. Svi filmovi iz konkurencije još su u konkurenciji za Nagradu međuvjerskog žirija (Prize of the Interreligious Jury; nagrada u iznosu 2500 eura) te FIPRESCI nagradu koju dodjeljuje Međunarodno udruženje filmskih kritičara. Također, filmska ostvarenja s istočnoeropskih meridijana u bubnju su za Nagradu javne njemačke televizije MDR (MDR Film Prize) u iznosu od tri tisuće eura.

59. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu održava se od 31. listopada do 6. studenog ove godine, a vrijedi istaknuti i kako je “Dum spiro spero” jedini predstavnik regionalne dokumentaristike na spomenutoj doku-manifestaciji. Svjetsku premijeru Kvesićev film doživio je na ovogodišnjem, 12. ZagrebDoxu, dok će onu međunarodnu odraditi upravo u Leipzigu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here