PočetnaVijesti"Dum spiro spero" u natjecateljskoj konkurenciji 59. DOK Leipziga

“Dum spiro spero” u natjecateljskoj konkurenciji 59. DOK Leipziga

|

Uvjerljivo najbolji ovogodišnji hrvatski dokumentarni film, “Dum spiro spero” (Factum, 2016.) Pere Kvesića, od jučer se može pohvaliti još jednim dosegom nakon niske domaćih festivalskih nagrada i kvalitativnih petica.

Debitantski film uglednog hrvatskog književnika i novinara na jedinstven način kroz ich formu govori o životu i smrti. Kremu HR-2016. dokumentaristike od jučer je pak službeno prepoznao i Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig.

Spomenuta filmska manifestacija spada među najuglednije svjetske festivale posvećene dokumentarnom filmu, a naš je predstavnik ušao u službenu međunarodnu konkurenciju dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova, zajedno s još jedanaest naslova iz čitavoga svijeta.

Kvesić će sa svojim “Sperom” pokušati doći do glavne nagrade natjecanja, Zlatne golubice (Golden Dove) i 10 tisuća nagradnih eura. Svi filmovi iz konkurencije još su u konkurenciji za Nagradu međuvjerskog žirija (Prize of the Interreligious Jury; nagrada u iznosu 2500 eura) te FIPRESCI nagradu koju dodjeljuje Međunarodno udruženje filmskih kritičara. Također, filmska ostvarenja s istočnoeropskih meridijana u bubnju su za Nagradu javne njemačke televizije MDR (MDR Film Prize) u iznosu od tri tisuće eura.

59. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu održava se od 31. listopada do 6. studenog ove godine, a vrijedi istaknuti i kako je “Dum spiro spero” jedini predstavnik regionalne dokumentaristike na spomenutoj doku-manifestaciji. Svjetsku premijeru Kvesićev film doživio je na ovogodišnjem, 12. ZagrebDoxu, dok će onu međunarodnu odraditi upravo u Leipzigu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.