Početna Vijesti "Dum spiro spero" u natjecateljskoj konkurenciji 59. DOK Leipziga

“Dum spiro spero” u natjecateljskoj konkurenciji 59. DOK Leipziga

-

Uvjerljivo najbolji ovogodišnji hrvatski dokumentarni film, “Dum spiro spero” (Factum, 2016.) Pere Kvesića, od jučer se može pohvaliti još jednim dosegom nakon niske domaćih festivalskih nagrada i kvalitativnih petica.

Debitantski film uglednog hrvatskog književnika i novinara na jedinstven način kroz ich formu govori o životu i smrti. Kremu HR-2016. dokumentaristike od jučer je pak službeno prepoznao i Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig.

Spomenuta filmska manifestacija spada među najuglednije svjetske festivale posvećene dokumentarnom filmu, a naš je predstavnik ušao u službenu međunarodnu konkurenciju dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova, zajedno s još jedanaest naslova iz čitavoga svijeta.

Kvesić će sa svojim “Sperom” pokušati doći do glavne nagrade natjecanja, Zlatne golubice (Golden Dove) i 10 tisuća nagradnih eura. Svi filmovi iz konkurencije još su u konkurenciji za Nagradu međuvjerskog žirija (Prize of the Interreligious Jury; nagrada u iznosu 2500 eura) te FIPRESCI nagradu koju dodjeljuje Međunarodno udruženje filmskih kritičara. Također, filmska ostvarenja s istočnoeropskih meridijana u bubnju su za Nagradu javne njemačke televizije MDR (MDR Film Prize) u iznosu od tri tisuće eura.

59. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu održava se od 31. listopada do 6. studenog ove godine, a vrijedi istaknuti i kako je “Dum spiro spero” jedini predstavnik regionalne dokumentaristike na spomenutoj doku-manifestaciji. Svjetsku premijeru Kvesićev film doživio je na ovogodišnjem, 12. ZagrebDoxu, dok će onu međunarodnu odraditi upravo u Leipzigu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.