PočetnaEseji"Zelena ljubav" - Lagati je lako, pokazat ću ti kako

“Zelena ljubav” – Lagati je lako, pokazat ću ti kako

-

“Nije autentičan, ali je istinit…”, izjavio je u poodmakloj životnoj dobi velikan hrvatskog dokumentarnog filma Rudolf Sremec (1909. – 1999.) o svom klasiku “Zelena ljubav” (1967). Izjavu je dao u jednom drugom filmu, dokumentarcu “Tragom ‘Zelene ljubavi'” što su ga 1995. godine snimili učenici novinarske grupe Osnovne škole Nikola Hribar iz Velike Gorice. Sremčev film bavi se običajem sklapanja maloljetničkih brakova u posavskim selima i s pravom se nalazi u kanonu domaće dokumentaristike. Ono što je tridesetak godina kasnije razotkrio amaterski film nadobudnih osnovnoškolaca, ili po njihovim riječima – emisija, jest kontroverzna činjenica kako se ništa od onog što gledamo u “Zelenoj ljubavi” nikada nije dogodilo. Rudolf Sremec majstorski nas je povukao za nos snimivši igrani film koji krasi dokumentaristička uvjerljivost i režijski precizno postavljeno prokazivanje društvenih anomalija. “Lagati je lako, evo, pokazat ću ti kako”, kao da nas poučava redatelj uhvaćen s prstima u pekmezu zahvaljujući poletarcima-detektivima.

Konačna pouka nešto je kompleksnija od priče ovjekovječene u “Zelenoj ljubavi”. Sremec na samom početku filma upečatljivim blizim i krupnim kadrovima prikazuje sudska svjedočenja nekolicine maloljetnika, koji bez imalo žara ili uvjerljivosti pod zakletvom potvrđuju ljubav prema svojim odabranicima, navodno svjesni punog značenja i smisla bračne zajednice. Većini njih nadležni ipak odbiju pristupnu molbu za vječnim združivanjem pred Bogom i Državom. Bračni raj okusit će tek jedan par, čije pripreme za svadbu – prije svega ekonomski motiviranu i od roditelja orkestriranu – gledamo u drugom dijelu Sremčevog filmskog ostvarenja. Redatelj tako bilježi živopisne svatovske rituale dok svinjska krv curi među posavskim potleušicama, a mužikaši opijeno lupaju po žicama. I dok se uzvanici vesele, mladi i mlada tupim izrazima lica dominiraju “Zelenim” kadrovima, ulijevajući nam jezu u kosti svojim potpunim odsustvom emocija. Sremec ovu amputaciju životne radosti dodatno apostrofira zaleđenim kadrovima koje smješta na početak i kraj filma, konačno poentirajući u emocionalnom vrhuncu dokumentarca kada se mladi ujedine za svadbenim stolom. Ovim retorički snažnim režijskim postupkom autor prikazanom efektno daje dodatni zlokobni premaz čineći od svojih protagonista zatočenike nakaradnog ruralnog kaveza.

Zelena ljubav

Gledateljevo snebivanje nad sudbinom zarobljene mladenke Anice produkt je, međutim, vješte i planirane manipulacije. Jer, niti se mlada odaziva na spomenuto ime, niti je djevojka stupila u brak sa Stjepanom kao što nas uvjerljivo-živopisni dokumentarni snimci Sremca-lukavca i njihove raspojasane svadbe pokušavaju uvjeriti. U filmu velikogoričkih osnovnoškoloaca upoznajemo pak gospođu Milicu koja u intervjuu objašnjava da upravo ona u filmu glumi (!) Anicu. Milica se u stvarnosti udala tek kasnije; i ako ste sumnjali – ne za Stjepana. Naš glavni mladenački junak također se pojavljuje u dokumentarcu velikogoričkih osnovnoškolaca, objašnjavajući kako još uvijek živi u Veleševcu, mjestu snimanja “Zelene ljubavi”, i da se do dana tadašnjega, pomalo ironično – još uvijek nije oženio. Stjepan je, doznajemo, Sremecu slučajno zapeo za oko zbog fizičkog izgleda, i to za vrijeme paralelnog školskog castinga za ulogu mladenke.

I eto nas na onoj redateljevoj izjavi s početka o svojem neautentično-istinitom filmu. Prikazani običaj u filmu uistinu je postojao, samo što ga je Sremec rekreirao u igranoj formi; onako kako to danas čine viđenije zvijezde svjetskog dokumentarizma, pompozno iz korica izvlačeći riječ rekonstrukcija. Sremec je “Zelenu ljubav” bez grižnje savjesti nazvao dokumentarnim filmom, iako se zapravo radi o kazališnom igrokazu iz njegove vješto osmišljene režijske kuhinje. Stari je lisac bio daleko ispred svog vremena; vremena koje je tek trebalo otkriti. Budućnost nagoviještena od strane hrvatskog redatelja potvrdila je kako se izmišljanjem istine ona svejedno može vjerodostojno propovijedati. Fikcija je ponekad najkraći put da do nje sigurno stignemo.

“Zelena ljubav”

  • Scenarij i režija: Rudolf Sremec
  • Direktor fotografije: Antun Markić
  • Montaža: Blaženka Jenčik
  • Produkcija: Zagreb film
  • Godina proizvodnje: 1967.
  • Trajanje: 14 minuta

Projekt “Prozori” sufinanciran je sredstvima Agencije za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.