PočetnaVijesti"Ne padam na koljeno" najbolji film 10. DORF-a

“Ne padam na koljeno” najbolji film 10. DORF-a

|

Nakon premijernog i povijesnog lutanja domovinom (Pula, Primošten, Ozalj), Festival dokumentarnog rock filma – DORF napokon se vratio u svoju prirodnu vinkovačku bazu (26. – 27.8.), gdje smo ovog vikenda doznali pobjednika njegovog jubilarnog, desetog izdanja.

Dvodnevni program zatvaranja održan je u galeriji fotografija Meraja, uz projekcije filmova, koncert i podjelu nagrada. Žiri u sastavu: Robert Bubalo, Hana Jušić i Vedran Šuvak tako je Najboljim filmom 10. DORF-a proglasio dokumentarac “Ne padam na koljeno” / “Ne grem na koleno” (TV Slovenija, 2015.) slovenskog autora Dušana Moraveca.

Po riječima žirija, film nas “nepretenciozno uvodi u svijet slovenske zabavne glazbe, koju mediji ne pokrivaju a publika obožava. Humorističan i informativan, film objašnjava fenomen kičaste glazbene scene univerzalnim jezikom i pri tome ostaje dokumentaristički nepristran. Osim toga, Moravec vješto iznosi činjenice i arhivira višegodišnje postojanje  paralelnog svemira, u kojem ima mjesta i za Wernera ili Simonu Weiss kao i za vatrogasne zabave. Unutar koordinata TV dokumentarnog filma dobili smo uvid u manje poznatu scenu susjedne države i još jednu potvrdu da kič ne poznaje granice.“

Nagrada je rad mladog osječkog kipara Vjekoslava Filipovića.

Ovogodišnja, četvrta ukupno Nagrada Klasik TV-a za razvoj scenarija glazbenog dokumentarnog filma u iznosu 10 tisuća kuna, prema odluci žirija u sastavu: Ines Pletikos, Marcella Jelić i Filip Meštrović, pripala je Antoneli Marušić za projekt “Mogu i sama!”.

U obrazloženju stoji: “Prijavljeni projekt kroz praćenje kreativnih napora protagonistica filma pruža nam ekskluzivni insajderski uvid u suvremenu urbanu alternativnu scenu. Intrigantna priča koja afirmira snažne i nezavisne ženske subjekte, priča je o mladim glazbenicama, novim licima ženske kantautorske scene u Hrvatskoj, koje svojom sposobnošću, upornošću i talentom prkose normama diskografske industrije. Scenarij ‘Mogu i sama!’ nagovještava zanimljiv i poučan feministički film.”

Podsjetimo, DORF-ova Nagrada za životno djelo ove je godine dodijeljena u Puli na Seasplash festivalu, i to velikanu dokumentarnog glazbenog filma, Donu Lettsu iz Velike Britanije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.