PočetnaNajaveŽelimiru Žilniku "Maverick" Motovun Film Festivala

Želimiru Žilniku “Maverick” Motovun Film Festivala

-

Pionir dokudrame i jedan od začetnika jugoslavenskog Crnog vala, Želimir Žilnik, dobitnik je ovogodišnje nagrade Maverick koju Motovun Film Festival dodjeljuje autorima koji svojom inovativnošću šire granice filmskog izričaja.

Kao gost MFF-a, Žilnik će sudjelovati u razgovorima i diskusijama, a prikazan će biti i presjek njegovih ključnih radova: “Rani radovi” (1969), “Marble Ass” (1995) i “Destinacija_Serbistan” (2015).

Želimir Žilnik rođen je u Nišu 1942. godine, a već je s prvim filmom “Žurnal o omladini na selu, zimi” iz 1967. uzburkao duhove te postavio temelj za razvoj svoje specifične estetike, uvijek se okrećući prema ljudima sa socijalnog ruba koji žive u njegovoj neposrednoj okolini.

U kratkim “Lipanjskim gibanjima” (1969) zabilježio je studentske prosvjede u Beogradu 1968. godine, kojima se, kao i kasnijim velikim potresom i okupacijom Čehoslovačke, pozabavio i u debitantskom igranom filmu “Rani radovi” koji je 1969. godine nagrađen Zlatnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu.

Njegovo kultno djelo “Marble Ass” u kojem danas pokojna transrodna prostitutka Merlinka sanja o luksuznom životu, istovremeno svojim uslugama umirujući mladiće koji se s ratišta vraćaju u Beograd, bit će prikazano četvrtog dana festivala. Često neslužbeno prevođen kao “Dupe od mramora”, ovaj je Žilnikov film 1995., u vrijeme najveće mržnje prema LGBT zajednici na području bivše Jugoslavije, osvojio veliku queer nagradu Teddy na Berlinaleu.

Slom sistema vrijednosti u post-tranzicijskim zemljama Centralne i Istočne Europe, te problemi izbjeglištva i migracija u novonastalim okolnostima proširene Europe, glavne su teme recentnog Žilnikovog stvaralaštva, a “Destinacija Srbistan” progovara o ljudima koji su u pokušaju dobivanja azila u nekoj od sigurnih europskih zemalja stigli u Srbiju.

“Nagrada 50 godina” ove će godine pripasti Nenadu Puhovskom, “Maverick” Žilniku, a koji će od filmova odnijeti motovunski Propeler odlučit će četveročlani žiri kojega čine: naša glumica Alma Prica, talijanski redatelj Salvatore Mereu, slovenski redatelj Klemen Dvornik te predsjednik žirija, islandski redatelj i producent Fridrik Thor Fridriksson.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije