Restart poziva sve zainteresirane da se prijave na šestu po redu Školu dokumentarnog filma koja će se pod vodstvom stranih i domaćih mentora i predavača održavati u Zagrebu od 3. listopada 2016. do 28. veljače 2017. godine.

Škola dokumentarnog filma održat će se kao petomjesečni intenzivni program uz međunarodne i domaće predavače i mentore koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarca.

Program Škole zasnovan je na ideji da je danas filmski medij dostupan svima – zahvaljujući rasprostranjenosti tehnologije i necentraliziranosti znanja, svakome je omogućeno izražavati se jezikom filma. Glavni cilj mentora je polaznicima omogućiti da naprave vlastite dokumentarne filmove s onime što im je na raspolaganju.

Za pohađanje Škole nije potrebno nikakvo prijašnje filmsko iskustvo, kao ni poznavanje tehnike proizvodnje filma, samo jaka motivacija i želja za budućim nastavkom bavljenja dokumentarnim filmom. Svi zainteresirani moraju imati osnovno poznavanje rada na računalu, pristup računalu na koji se može instalirati program za montažu te kameru s kojom se može snimati (DSLR kamera, video kamera, mobitel….).

Za razliku od tradicionalnog načina podučavanja filma koji je proces razlagao na odvojene faze i postupke, u Restartovoj Školi stvaranju filma pristupa se kao cjelovitoj djelatnosti. Cijeli program organiziran je kao organski sustav koji polaznike uči vještinama potrebnima za stvaranje dokumentaraca: osnovama snimanja, montaže slike i zvuka te produkcije i režije, omogućavajući polaznicima da postanu kompletni autori i autorice. Važan prostor odvojen je i za razgovor, odnosno analizu ambicioznijih filmskih ideja polaznika, dok će na tjednoj razini biti analizirani strani i domaći dokumentarni filmovi; gostujući autori objasnit će pak kako su nastali neki od njihovih najuspješnijih radova te koje bi greške valjalo izbjeći.

Polaznici će tijekom pet mjeseci raditi na seriji posebno osmišljenih vježbi, a završna vježba ujedno je i kratki dokumentarni film. Nakon završetka Škole, Restart laboratorij producirat će najuspješnije ideje uz stručnu pomoć i individualni rad mentora.

Redovni Restartovi voditelji Škole dokumentarnog filma su Ana Hušman, Boris Mitić, Oliver Sertić, Igor Bezinović i Hrvoslava Brkušić. Posebna predavanja i vježbe održat će snimateljica Dinka Radonić, producentica Vanja Jambrović, oblikovatelj zvuka Ivan Zelić te redatelj Miloš Tomić. Kroz program Škole bit će organizirana i predavanja uspješnih stranih dokumentarista.

Termini održavanja predavanja su utorkom od 16 do 20 sati, petkom od 20 do 22 sata  te subotom od 11 do 16 sati u prostoru Pogona (Ulica kneza Mislava 11).

Detalje prijave pronađite na Školinoj službenoj stranici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here