PočetnaNajaveFilmovi Nenada Puhovskog na Klasik TV-u

Filmovi Nenada Puhovskog na Klasik TV-u

|

Nekoliko dana prije početka 19. Motovun Film Festivala (26. – 30.7.), na Klasik TV-u će biti prikazan najavni mini-presjek dokumentarnog opusa ovogodišnjeg dobitnika “Nagrade 50 godina” MFF-a.

Riječ je o osnivaču i direktoru produkcijske kuće Factum, redatelju, producentu, profesoru na Akademiji dramske umjetnosti te direktoru ZagrebDoxa, Nenadu Puhovskom, kojem se nagrada dodjeljuje za pedesetogodišnji doprinos filmskoj umjetnosti.

Već u subotu, 23. srpnja u ponoć, na rasporedu je prvi film iz mini-ciklusa; “Volonterske priče” (1987) zaviruju iza kulisa zagrebačke Univerzijade održane 1987. godine. Nakon “Priča”, istog dana slijedi “Pavijon 22” (2002) o mračnoj strani događaja unutar Zagrebačkog velesajma ujesen 1991. godine.

“Lora – svjedočanstva” (2004) o mučenjima zatvorenika u splitskoj ratnoj luci Lori te “Pet filmova o Nives K.K.” (1980), animirani dokumentarac o likovnoj umjetnosti, pogledajte u noći s 24. na 25. srpanj. Za 26. srpanj je rezerviran posljednji film iz serijala, “Zajedno” (2009), koji o ljubavi govori kroz pet različitih priča.

Štošta se mijenjalo u programu Motovun Film Festivala, ali jedan dobar običaj postoji od prvog dana: svake se godine slavi s jubilarcima koji su pola stoljeća tj. cijeli svoj radni vijek, posvetili umjetnosti pokretnih slika. Ove je godine festival Nagradu 50 godina odlučio dodijeliti svom dragom prijatelju i velikom filmskom umjetniku Nenadu Puhovskom.

Veliko putovanje srednjoškolca Nenada Puhovskog počinje 1965. kada snima prve amaterske filmove, a jedan od njih “I bi veče, I bi jutro, dan sedmi” (u kooautostvu s Darkom Tralićem), donosi mu kišu nagrada na tadašnjim omladinskim festivalima.

Profesionalni Nenadov rad počinje 1973., od kada kao redatelj potpisuje više od 250 filmskih i televizijskih produkcija. Radio je i u kazalištu (najviše je traga ostavio osamdesetih u zagrebačkom Teatru &TD), a u to vrijeme počinje predavati na ADU – osnivač je TV katedre i diplomskog studija dokumentarne režije na toj ustanovi.

Premda je njegova karijera raznolika i svestrana, današnje generacije filmofila Nenada Puhovskog ponajprije povezuju upravo s dokumentarnim filmom. Pokrećući 1997. produkcijsku kuću Factum, počinje njegov nemjerljivi doprinos ponovnom pokretanju uspavane scene nezavisnog dokumentarnog filma. Nastavljajući na tom tragu, Nenad Puhovski realizira još jednu ideju koja će biti prijelomna na domaćoj dokumentarnoj sceni – 2005. osniva festival ZagrebDox, najveći regionalni festival dokumentarnog filma.

Uz sve ovo, Nenad Puhovski ima bogati autorski opus dokumentaraca u kojem se posebno ističu filmovi o otvorenim ranama društva, temama za čiju je obradu trebala ljudska i umjetnička hrabrost. “Lora – svjedočanstva”, “Paviljon 22”“Zajedno” naslovi su koji su pomicali granice dokumentiranja naše neuralgične stvarnosti, a posebno nas veseli što se Nenad, u godini svog zlatnog jubileja, vraća s novim filmom “Generacija 68”.

Sudbina njegovih radova je bila dvojaka – dok su neki njegovi filmovi (naročito oni o likovnoj umjetnosti) dobivali najviše nagrade u bivšoj državi, Nenad je istovremeno i jedan od naših najkontroverznijih autora. Njegove su kazališne predstave – Orwellova “1984” ili Stoppardove “Travestije” izazivale reakcije CKSKH-a i ambasade SSSR-a, TV dokumentarac “Mrtva luka” bio je bunkeriran 15 godina, “Oluja nad Krajinom” koju je producirao 2001. bila je povodom burne saborske rasprave, a autorski filmovi “Lora – svjedočanstva” i “Paviljon 22” su izazvali snažne braniteljske prosvjede koji su eskalirali u zahtjevima da autor napusti zemlju.

Nenad se ovom nagradom pridružio klubu motovunskih pedesetgodišnjaka koji su obilježili ne samo hrvatski redatelji i glumci – nego i scenaristi, skladatelji, kaskaderi, animatori, direktori fotografije, montažeri, svi oni bez kojih se čarolija filma ne bi dogodila, svi koji su čitav svoj život živjeli za film. Nekih je godina više slavljenika dijelilo nagradu pa tako kuća slavnih (ili najizdržljivijih) na brdu filmova broji već 25 ljudi koji su, svatko svojim znanjem i specifičnim talentom, izgradili hrvatsku kinematografiju.

Slaveći ovog ljeta s Nenadom Puhovskim, Motovun Film Festival se vraća na početak jer upravo je Nenad krajem devedesetih bio jedan od osnivača i predavača na Imaginarnoj akademiji u Grožnjanu, gdje se kalila ideja o pokretanju novog festivala u Motovunu. Prve festivalske godine produkcija filmova iz Grožnjana imala je svoj posebni program, pa se Puhovski u prvoj godini festivala pojavljuje kao peterostruki producent. Nenad je više od prijatelja festivala, pa je pravo zadovoljstvo i čast ovo ljeto slaviti s njime.

Motovun Film Festival održat će se od 26. do 30.07, a dodjela ovog priznanja na programu je 28. srpnja.

Izvor: Motovun Film Festival


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.