PočetnaNajaveFilmovi Nenada Puhovskog na Klasik TV-u

Filmovi Nenada Puhovskog na Klasik TV-u

-

Nekoliko dana prije početka 19. Motovun Film Festivala (26. – 30.7.), na Klasik TV-u će biti prikazan najavni mini-presjek dokumentarnog opusa ovogodišnjeg dobitnika “Nagrade 50 godina” MFF-a.

Riječ je o osnivaču i direktoru produkcijske kuće Factum, redatelju, producentu, profesoru na Akademiji dramske umjetnosti te direktoru ZagrebDoxa, Nenadu Puhovskom, kojem se nagrada dodjeljuje za pedesetogodišnji doprinos filmskoj umjetnosti.

Već u subotu, 23. srpnja u ponoć, na rasporedu je prvi film iz mini-ciklusa; “Volonterske priče” (1987) zaviruju iza kulisa zagrebačke Univerzijade održane 1987. godine. Nakon “Priča”, istog dana slijedi “Pavijon 22” (2002) o mračnoj strani događaja unutar Zagrebačkog velesajma ujesen 1991. godine.

“Lora – svjedočanstva” (2004) o mučenjima zatvorenika u splitskoj ratnoj luci Lori te “Pet filmova o Nives K.K.” (1980), animirani dokumentarac o likovnoj umjetnosti, pogledajte u noći s 24. na 25. srpanj. Za 26. srpanj je rezerviran posljednji film iz serijala, “Zajedno” (2009), koji o ljubavi govori kroz pet različitih priča.

Štošta se mijenjalo u programu Motovun Film Festivala, ali jedan dobar običaj postoji od prvog dana: svake se godine slavi s jubilarcima koji su pola stoljeća tj. cijeli svoj radni vijek, posvetili umjetnosti pokretnih slika. Ove je godine festival Nagradu 50 godina odlučio dodijeliti svom dragom prijatelju i velikom filmskom umjetniku Nenadu Puhovskom.

Veliko putovanje srednjoškolca Nenada Puhovskog počinje 1965. kada snima prve amaterske filmove, a jedan od njih “I bi veče, I bi jutro, dan sedmi” (u kooautostvu s Darkom Tralićem), donosi mu kišu nagrada na tadašnjim omladinskim festivalima.

Profesionalni Nenadov rad počinje 1973., od kada kao redatelj potpisuje više od 250 filmskih i televizijskih produkcija. Radio je i u kazalištu (najviše je traga ostavio osamdesetih u zagrebačkom Teatru &TD), a u to vrijeme počinje predavati na ADU – osnivač je TV katedre i diplomskog studija dokumentarne režije na toj ustanovi.

Premda je njegova karijera raznolika i svestrana, današnje generacije filmofila Nenada Puhovskog ponajprije povezuju upravo s dokumentarnim filmom. Pokrećući 1997. produkcijsku kuću Factum, počinje njegov nemjerljivi doprinos ponovnom pokretanju uspavane scene nezavisnog dokumentarnog filma. Nastavljajući na tom tragu, Nenad Puhovski realizira još jednu ideju koja će biti prijelomna na domaćoj dokumentarnoj sceni – 2005. osniva festival ZagrebDox, najveći regionalni festival dokumentarnog filma.

Uz sve ovo, Nenad Puhovski ima bogati autorski opus dokumentaraca u kojem se posebno ističu filmovi o otvorenim ranama društva, temama za čiju je obradu trebala ljudska i umjetnička hrabrost. “Lora – svjedočanstva”, “Paviljon 22”“Zajedno” naslovi su koji su pomicali granice dokumentiranja naše neuralgične stvarnosti, a posebno nas veseli što se Nenad, u godini svog zlatnog jubileja, vraća s novim filmom “Generacija 68”.

Sudbina njegovih radova je bila dvojaka – dok su neki njegovi filmovi (naročito oni o likovnoj umjetnosti) dobivali najviše nagrade u bivšoj državi, Nenad je istovremeno i jedan od naših najkontroverznijih autora. Njegove su kazališne predstave – Orwellova “1984” ili Stoppardove “Travestije” izazivale reakcije CKSKH-a i ambasade SSSR-a, TV dokumentarac “Mrtva luka” bio je bunkeriran 15 godina, “Oluja nad Krajinom” koju je producirao 2001. bila je povodom burne saborske rasprave, a autorski filmovi “Lora – svjedočanstva” i “Paviljon 22” su izazvali snažne braniteljske prosvjede koji su eskalirali u zahtjevima da autor napusti zemlju.

Nenad se ovom nagradom pridružio klubu motovunskih pedesetgodišnjaka koji su obilježili ne samo hrvatski redatelji i glumci – nego i scenaristi, skladatelji, kaskaderi, animatori, direktori fotografije, montažeri, svi oni bez kojih se čarolija filma ne bi dogodila, svi koji su čitav svoj život živjeli za film. Nekih je godina više slavljenika dijelilo nagradu pa tako kuća slavnih (ili najizdržljivijih) na brdu filmova broji već 25 ljudi koji su, svatko svojim znanjem i specifičnim talentom, izgradili hrvatsku kinematografiju.

Slaveći ovog ljeta s Nenadom Puhovskim, Motovun Film Festival se vraća na početak jer upravo je Nenad krajem devedesetih bio jedan od osnivača i predavača na Imaginarnoj akademiji u Grožnjanu, gdje se kalila ideja o pokretanju novog festivala u Motovunu. Prve festivalske godine produkcija filmova iz Grožnjana imala je svoj posebni program, pa se Puhovski u prvoj godini festivala pojavljuje kao peterostruki producent. Nenad je više od prijatelja festivala, pa je pravo zadovoljstvo i čast ovo ljeto slaviti s njime.

Motovun Film Festival održat će se od 26. do 30.07, a dodjela ovog priznanja na programu je 28. srpnja.

Izvor: Motovun Film Festival


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.