PočetnaVijestiMads Brügger do najvišeg iznosa u povijesti Nordiska

Mads Brügger do najvišeg iznosa u povijesti Nordiska

|

Filmski i televizijski fond Nordisk (Nordisk Film & TV Fond) objavio je popis podržanih projekata u svojem najnovijem natječajnom ciklusu. Ukupno će se u ovom krugu financirati četiri dugometražna igrana i dva dokumentarna filma, odnosno dvije TV-serije.

Danski redatelj Mads Brügger upecao je novčanu protuvrijednost od oko 100 tisuća eura za svoj najnoviji dokumentarac “Cold Case Dag Hammerskjöld”, što je ujedno i najveća suma odvojena za neko nefikcijsko ostvarenje u povijesti Nordiska.

Autor poznat po nesvakidašnjim i često opasnim doku-putovanjima (“Crvena kapela”, 2009.; “Ambasador”, 2011.), na veliku se scenu vraća s filmom o glavnom tajniku UN-a, Dagu Hammarskjöldu, koji je 1961. godine poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Sjevernoj Rodeziji.

Potporu je primila i Brüggerova sunarodnjakinja Eva Mulvad (oko 50 tisuća eura) koja će u dokumentarcu “A Modern Man” pratiti životno putovanje violinista i modela Charlieja Siema.

Nordisk Film & TV Fond osnovan je 1990. godine u Oslu, s ciljem promicanja najviše kvalitete filmske i TV-produkcije zemalja nordijske regije (Danska, Finska, Island, Norveška i Švedska). Isti ima godišnji budžet od oko deset milijuna eura, a financijski ga podupire sedamnaest partnera: Vijeće ministara nordijskih zemalja, pet filmskih instituta / fondova te jedanaest privatnih javnih i TV-postaja iz same regije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.