PočetnaVijestiMads Brügger do najvišeg iznosa u povijesti Nordiska

Mads Brügger do najvišeg iznosa u povijesti Nordiska

-

Filmski i televizijski fond Nordisk (Nordisk Film & TV Fond) objavio je popis podržanih projekata u svojem najnovijem natječajnom ciklusu. Ukupno će se u ovom krugu financirati četiri dugometražna igrana i dva dokumentarna filma, odnosno dvije TV-serije.

Danski redatelj Mads Brügger upecao je novčanu protuvrijednost od oko 100 tisuća eura za svoj najnoviji dokumentarac “Cold Case Dag Hammerskjöld”, što je ujedno i najveća suma odvojena za neko nefikcijsko ostvarenje u povijesti Nordiska.

Autor poznat po nesvakidašnjim i često opasnim doku-putovanjima (“Crvena kapela”, 2009.; “Ambasador”, 2011.), na veliku se scenu vraća s filmom o glavnom tajniku UN-a, Dagu Hammarskjöldu, koji je 1961. godine poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Sjevernoj Rodeziji.

Potporu je primila i Brüggerova sunarodnjakinja Eva Mulvad (oko 50 tisuća eura) koja će u dokumentarcu “A Modern Man” pratiti životno putovanje violinista i modela Charlieja Siema.

Nordisk Film & TV Fond osnovan je 1990. godine u Oslu, s ciljem promicanja najviše kvalitete filmske i TV-produkcije zemalja nordijske regije (Danska, Finska, Island, Norveška i Švedska). Isti ima godišnji budžet od oko deset milijuna eura, a financijski ga podupire sedamnaest partnera: Vijeće ministara nordijskih zemalja, pet filmskih instituta / fondova te jedanaest privatnih javnih i TV-postaja iz same regije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.