PočetnaVijesti27. FIDMarseille: Dva BiH filma i jedan hrvatski u programu francuskog festivala

27. FIDMarseille: Dva BiH filma i jedan hrvatski u programu francuskog festivala

|

Ovogodišnju službenu natjecateljsku konkurenciju 27. Međunarodnog filmskog festivala u Marseilleu – FIDMarseillea (12. – 18. srpnja) krasit će dva ostvarenja iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Točnije, radi se o dvije doku-koprodukcije: “Kako sam se zaljubio u Evu Ras” (2016) Portugalca Andréa Gila Mate nudi intimni portret Sarajevke Sene kroz kolektivnu i osobnu memoriju davno nestalih vremena; “Those Shocking Shaking Days” (2016), inače austrijsko-BiH kolaboracija, filmski je esej i kritička refleksija na rat redateljice Selme Doborac.

U popratni program pod nazivom Parallel Screens, za filmove koji do svojih poanti dolaze hibridnim izričajem i drugačijim pogledom na stvarnost, plasirala se Miranda Herceg sa svojim eskperimentalcem “Prvi udah” (Kinorama, 2016.) o promišljanju prostora.

Film je svjetsku premijeru doživio na 25. Danima hrvatskog filma, a na FID-u će imati onu francusku. Opširnije o ovogodišnjem programu FIDMarseillea na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.