PočetnaNajaveKratke slike: Hrvatska premijera filma "Kako sam se zaljubio u Evu Ras"

Kratke slike: Hrvatska premijera filma “Kako sam se zaljubio u Evu Ras”

-

Film “Kako sam se zaljubio u Evu Ras” / “How I Fell in Love with Eva Ras” / “Como Me Apaixonei por Eva Ras” (2016) portugalskog redatelja Andréa Gila Mate topla je i intimna priča o iščezlim snovima i sjećanjima, o kinematografiji i publici kojih više nema; priča je to o povijesti jedne zemlje, putovanje kroz osobnu i kolektivnu memoriju kroz lik 70-godišnje sarajevske projekcionistice Sene. Projekcijska kabina starog sarajevskog kina ujedno je i njezin dom, stol za prematanje filmova služi kao kuhinjska ploha, a između 35-milimetarskih filmskih projektora Sena vješa rublje. Njezina tiha svakodnevica sastoji se od obavljanja kućanskih poslova, rijetkih posjeta i projiciranja starih jugoslavenskih filmova čije se kopije još čuvaju u kinu. Isječci iz raznih filmskih klasika (“Breza”, “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice P.T.T.”, “Zaseda”…) te prizori čuvenih filmskih zvijezda poput Eve Ras, na neki način pričaju zasebnu Seninu priču koja je istovremeno i priča cijele zemlje, njezinih očekivanja, strahova i boli.

Redatelj André Gil Mata studirao je matematiku, a bavi se filmom, kazalištem i fotografijom. Osnivač je filmskog laboratorija Atomo 47, a pohađao je doktorski program film.factory u Sarajevu pod mentorstvom Bele Tarra. Autor je nekoliko nagrađivanih filmova, dok je za svoj prvi dugometražni dokumentarac, “Cativerio” (2012), osvojio nagradu DocAlliance u Cannesu 2013. godine. Film “Kako sam se zaljubio u Evu Ras” prikazan je na dvadesetak festivala, poput Doclisboe, Viennala, FidMarseillea, DokuFesta, Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu itd.

Projekcija 27. travnja u 19.30 u MM centru u sklopu projekta Kratke slike, posvećenog nezavisnom i inovativnom filmu, ujedno je i hrvatska premijera filma. Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.