PočetnaNajaveKratke slike: Hrvatska premijera filma "Kako sam se zaljubio u Evu Ras"

Kratke slike: Hrvatska premijera filma “Kako sam se zaljubio u Evu Ras”

-

Film “Kako sam se zaljubio u Evu Ras” / “How I Fell in Love with Eva Ras” / “Como Me Apaixonei por Eva Ras” (2016) portugalskog redatelja Andréa Gila Mate topla je i intimna priča o iščezlim snovima i sjećanjima, o kinematografiji i publici kojih više nema; priča je to o povijesti jedne zemlje, putovanje kroz osobnu i kolektivnu memoriju kroz lik 70-godišnje sarajevske projekcionistice Sene. Projekcijska kabina starog sarajevskog kina ujedno je i njezin dom, stol za prematanje filmova služi kao kuhinjska ploha, a između 35-milimetarskih filmskih projektora Sena vješa rublje. Njezina tiha svakodnevica sastoji se od obavljanja kućanskih poslova, rijetkih posjeta i projiciranja starih jugoslavenskih filmova čije se kopije još čuvaju u kinu. Isječci iz raznih filmskih klasika (“Breza”, “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice P.T.T.”, “Zaseda”…) te prizori čuvenih filmskih zvijezda poput Eve Ras, na neki način pričaju zasebnu Seninu priču koja je istovremeno i priča cijele zemlje, njezinih očekivanja, strahova i boli.

Redatelj André Gil Mata studirao je matematiku, a bavi se filmom, kazalištem i fotografijom. Osnivač je filmskog laboratorija Atomo 47, a pohađao je doktorski program film.factory u Sarajevu pod mentorstvom Bele Tarra. Autor je nekoliko nagrađivanih filmova, dok je za svoj prvi dugometražni dokumentarac, “Cativerio” (2012), osvojio nagradu DocAlliance u Cannesu 2013. godine. Film “Kako sam se zaljubio u Evu Ras” prikazan je na dvadesetak festivala, poput Doclisboe, Viennala, FidMarseillea, DokuFesta, Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu itd.

Projekcija 27. travnja u 19.30 u MM centru u sklopu projekta Kratke slike, posvećenog nezavisnom i inovativnom filmu, ujedno je i hrvatska premijera filma. Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije