PočetnaVijesti"Album" Branka Ištvančića na 10. Ethnocineci

“Album” Branka Ištvančića na 10. Ethnocineci

|

Dokumentarni film “Album” (Factum, 2011.) Branka Ištvančića uvršten je u natjecateljski program desetog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ethnocineca posvećenog antropološkim dokumentarcima, koje će se od 17. do 22. svibnja održati u Beču. “Album” je odabran između 380 filmova, koliko ih je pristiglo na ovogodišnji natječaj, a bit će prikazan u nedjelju, 22 svibnja u 17.30 sati u kino-dvorani Votiv Kino.

Ištvančićev “Album” – s austrijskom premijerom upravo na Ethnocineci – prati svojeg glavnog protagonista u pokušaju uspostavljanja normalnog poslijeratnog života, tragajući za izgubljenim obiteljskim fotografijama koje su nestale u ratu na prostorima bivše Jugoslavije. U ovom poetskom filmu-eseju, čiji su neki dijelovi rađeni i tehnikom Super 8-milimetarske filmske vrpce, književnik Miroslav Kirin pokušava rekonstruirati obiteljski album s fotografijama uništenima u ratu, kada je njegova obitelj morala napustiti kuću u okupiranoj Petrinji.

Nakon rata, Kirina očekuje neobična kompenzacija: prilikom povratka na svoje ognjište, on umjesto obiteljskih fotografija pronalazi nerazvijeni negativ sa snimkama nepoznate srpske obitelji koja je živjela u njegovoj kući za vrijeme okupacije. Te iste fotografije, ironično i potresno, postaju dijelom njegovog obiteljskog albuma.

Scenarij filma uz Ištvančića potpisuje Miroslav Kirin, Bojana Burnać je obavljala posao direktorice fotografije, dok je glazbu skladao Dalibor Grubačević. Dodatne informacije o festivalu dostupne su na službenim stranicama Ethnocinece, dok one o filmu pogledajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Dina Pokrajac: “Život bez kapitalizma itekako je moguć”

Direktorica i selektorica programa Subversive Film Festivala, Dina Pokrajac za naš portal najavljuje njegovo sedamnaesto izdanje.

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".