PočetnaVijesti"Album" Branka Ištvančića na 10. Ethnocineci

“Album” Branka Ištvančića na 10. Ethnocineci

-

Dokumentarni film “Album” (Factum, 2011.) Branka Ištvančića uvršten je u natjecateljski program desetog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ethnocineca posvećenog antropološkim dokumentarcima, koje će se od 17. do 22. svibnja održati u Beču. “Album” je odabran između 380 filmova, koliko ih je pristiglo na ovogodišnji natječaj, a bit će prikazan u nedjelju, 22 svibnja u 17.30 sati u kino-dvorani Votiv Kino.

Ištvančićev “Album” – s austrijskom premijerom upravo na Ethnocineci – prati svojeg glavnog protagonista u pokušaju uspostavljanja normalnog poslijeratnog života, tragajući za izgubljenim obiteljskim fotografijama koje su nestale u ratu na prostorima bivše Jugoslavije. U ovom poetskom filmu-eseju, čiji su neki dijelovi rađeni i tehnikom Super 8-milimetarske filmske vrpce, književnik Miroslav Kirin pokušava rekonstruirati obiteljski album s fotografijama uništenima u ratu, kada je njegova obitelj morala napustiti kuću u okupiranoj Petrinji.

Nakon rata, Kirina očekuje neobična kompenzacija: prilikom povratka na svoje ognjište, on umjesto obiteljskih fotografija pronalazi nerazvijeni negativ sa snimkama nepoznate srpske obitelji koja je živjela u njegovoj kući za vrijeme okupacije. Te iste fotografije, ironično i potresno, postaju dijelom njegovog obiteljskog albuma.

Scenarij filma uz Ištvančića potpisuje Miroslav Kirin, Bojana Burnać je obavljala posao direktorice fotografije, dok je glazbu skladao Dalibor Grubačević. Dodatne informacije o festivalu dostupne su na službenim stranicama Ethnocinece, dok one o filmu pogledajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.