Foto: Savo Savić

Svečanim otvaranjem u beogradskom Sava centru i premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma “U potrazi za snom” Mladena Mitrovića (koprodukcija našeg Factuma, 2015.), prekjučer (12. svibnja) je u promet pušten 9. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs.

Do zatvaranja festivala, 18. svibnja, i projekcije filma “Where to Invade Next” (2015) Michaela Moorea, Beldocs će prikazati više od šezdeset ostvarenja, ugostiti tridesetak gostiju iz regije i svijeta te upriličiti nekoliko radionica, u suradnji s Europskom dokumentarističkom mrežom. Osim otvaranja i zatvaranja festivala planiranih za Sava centar, Beldocs će se održavati i u Domu omladine Beograda, Kulturnom centru Beograda, kinu Fontana, Jugoslovenskoj kinoteci i Cadmus Cineplexu u Budvi.

Mladen Vušurović, direktor festivala, obratio se prisutnoj publici, gostima festivala i autorima riječima: “Želim vjerovati da ovaj festival ulazi u period pune zrelostI. Izrastao na entuzijazmu, viziji  i napornom radu, vremenom je dao vlastiti pečat festivalskom programiranju, postavio sebi visoke standarde rada i naišao na zanimanje stručne i profesionalne javnosti.

“Dobar odaziv publike sugerira da su odabrane zanimljive i značajne teme. No, prije svega, Beldocs nastoji kreativne filmove spojiti s gledateljima kojima dokumentarni film nije samo dokument nego je i film, a i s onima kojima dokumentarni film nije samo film, nego je i dokument. Želimo da Beldocs bude prostor kreativnog komuniciranja dokumentarnih filmova i vaših interesa.

“Vjerujemo da time potičemo društvenu zrelost, da donosimo društvenu korist našoj sredini koja u svijetu nastoji pronaći mjesto za svoje samoostvarivanje, te da nismo ni nametljivi ni dosadni ovim što ćemo vam prikazati kroz čitavih sedam dana.”

Povodom premijere filma “U potrazi za snom”, autor Mladen Mitrović je rekao: “Kada sam prije više od pet godina krenuo na svoje veliko filmsko i životno putovanje, odnosno u potragu za svojom prošlošću i nekadašnjim dječacima, glumcima iz mog prvog filma, put me poveo kroz dvanaest zemalja, na četiri kontinenta.

“Tada nisam ni slutio da će me na kraju puta sačekati velika dvorana Sava Centra, u kojoj sam gledao neke od najznačajnijih filmova moga života. Hvala Beldocsu na povjerenju i ukazanoj časti da svojim filmom otvorim ovaj veliki festival baš na tom mjestu.”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here