PočetnaVijestiU Beogradu prekjučer počeo 9. Beldocs

U Beogradu prekjučer počeo 9. Beldocs

-

Svečanim otvaranjem u beogradskom Sava centru i premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma “U potrazi za snom” Mladena Mitrovića (koprodukcija našeg Factuma, 2015.), prekjučer (12. svibnja) je u promet pušten 9. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs.

Do zatvaranja festivala, 18. svibnja, i projekcije filma “Where to Invade Next” (2015) Michaela Moorea, Beldocs će prikazati više od šezdeset ostvarenja, ugostiti tridesetak gostiju iz regije i svijeta te upriličiti nekoliko radionica, u suradnji s Europskom dokumentarističkom mrežom. Osim otvaranja i zatvaranja festivala planiranih za Sava centar, Beldocs će se održavati i u Domu omladine Beograda, Kulturnom centru Beograda, kinu Fontana, Jugoslovenskoj kinoteci i Cadmus Cineplexu u Budvi.

Mladen Vušurović, direktor festivala, obratio se prisutnoj publici, gostima festivala i autorima riječima: “Želim vjerovati da ovaj festival ulazi u period pune zrelostI. Izrastao na entuzijazmu, viziji  i napornom radu, vremenom je dao vlastiti pečat festivalskom programiranju, postavio sebi visoke standarde rada i naišao na zanimanje stručne i profesionalne javnosti.

“Dobar odaziv publike sugerira da su odabrane zanimljive i značajne teme. No, prije svega, Beldocs nastoji kreativne filmove spojiti s gledateljima kojima dokumentarni film nije samo dokument nego je i film, a i s onima kojima dokumentarni film nije samo film, nego je i dokument. Želimo da Beldocs bude prostor kreativnog komuniciranja dokumentarnih filmova i vaših interesa.

“Vjerujemo da time potičemo društvenu zrelost, da donosimo društvenu korist našoj sredini koja u svijetu nastoji pronaći mjesto za svoje samoostvarivanje, te da nismo ni nametljivi ni dosadni ovim što ćemo vam prikazati kroz čitavih sedam dana.”

Povodom premijere filma “U potrazi za snom”, autor Mladen Mitrović je rekao: “Kada sam prije više od pet godina krenuo na svoje veliko filmsko i životno putovanje, odnosno u potragu za svojom prošlošću i nekadašnjim dječacima, glumcima iz mog prvog filma, put me poveo kroz dvanaest zemalja, na četiri kontinenta.

“Tada nisam ni slutio da će me na kraju puta sačekati velika dvorana Sava Centra, u kojoj sam gledao neke od najznačajnijih filmova moga života. Hvala Beldocsu na povjerenju i ukazanoj časti da svojim filmom otvorim ovaj veliki festival baš na tom mjestu.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.