PočetnaNajaveFilmska RUNDA: Nova revija hrvatskih "kratkiša" u Osijeku

Filmska RUNDA: Nova revija hrvatskih “kratkiša” u Osijeku

|

Potkraj travnja u Osijeku se, u sklopu Kreativne riznice na tamošnjem Ekonomskom fakultetu, predstavila prva Revija hrvatskog kratkometražnog filma Filmska RUNDA.

U produkciji umjetničke organizacije Teatar to go, u Osijeku će se od 27. do 29. svibnja 2016. godine održati Revija hrvatskog kratkometražnog filma Filmska RUNDA koja će sadržavati izabrani uvid u radove kratkometražnog igranog, eksperimentalnog, dokumentarnog i animiranog filma hrvatske kinematografije.

“Cilj revije je promoviranje hrvatskog filma i upoznavanje domaće publike, studenata umjetnosti i stvaralaca s recentnijim hrvatskim kratkometražnim filmovima te stvaranje pozitivne i ugodne atmosfere za dijalog između nezavisnih, profesionalnih filmaša i publike”, rekla je Dalija Dozet, iz direkcije Revije.

Aktivnost obuhvaća projekcije recentnih hrvatskih kratometražnih filmova raspoređenih u programske cjeline te moderirani razgovor gledatelja i autora filmova nakon svake pogledane cjeline.

“Poseban naglasak bio bi na mladim osječkim autorima, a zaseban blok posvećen je etabliranom osječkom redatelju Zvonimiru Juriću”, otkrila je Marta Užarević, još jedna članica direkcije Revije.

Revija će se održati na lokacijama otvorenim za cijelu zajednicu uz ideju međusektorske suradnje i korištenja prostora postojećih organizacija u kulturi na području grada Osijeka.

“Ideja je postaviti kulturno-umjetnički sadržaj na ulice grada i učiniti kulturni sadržaj dostupniji široj zajednici”, istaknula je Ana Šimić, također iz vodstva Revije.

Predavanje je održano u sklopu Kreativne riznice Instituta za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji – Andizet, Odjela za kulturologiju u Osijeku, Studentskog zbora J. J. Strossmayera u Osijeku te Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas u Osijeku.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.