Foto: Ana Guzmić

U zagrebačkoj Booksi jučer je predstavljena Revija hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu. Ovogodišnje, treće izdanje, održat će se od 10. do 11. svibnja u Zagrebu i od 12. do 15. svibnja u Svetom Ivanu Zelini, dok su presici prisustvovali umjetnički direktor Revije Toma Zidić, programski direktor Zorko Sirotić, predsjednica žirija Tihana Lazović te član žirija Andrej Korovljev.

Kratki na brzinu će se po prvi put održavati i u Zagrebu, s dva nova festivalska programa. To su Doxanje, u suradnji s Dokukinom KIC gdje će se prikazivati kratki dokumentarci s renomiranih svjetskih festivala. Prvi je gost Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, a program će se održati 10. svibnja u MM centru.

Drugi, pod imenom Panorama, bit će posvećen studentskom filmu. Glavni cilj programa je povezivanje sa stranim studentima i poticanje razmjene iskustava i dijaloga. Program će se održati 11. svibnja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Prvi će gosti biti iz Australije koju će predstavljati Australian Film, Television and Radio school iz Sydneya.

U Zelini revijski program počinje 12. svibnja 2016. i traje puna četiri dana. Ovogodišnje izdanje Revije otvorit će film “Belladonna” (2015) Dubravke Turić nagrađen Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji 2015. godine. Reviju zatvara dobitnik nagrade Europske filmske akademije za najbolji kratki film, “Piknik” (2015) Jure Pavlovića.

Uz filmove u glavnom programu, na Reviji gostuju i tri festivala iz Italije, ovogodišnje zemlje partnera. To su: Festival dei Popoli iz Firence, jedan od najstarijih i najznačajnijih filmskih festivala posvećen dokumentarnom filmu; zatim Magma – Mostra di cinema breve iz Acirealea te Sedicicorto film festival iz Forlija. Gosti su umjetnički direktor Festivala dei Popoli, Alberto Lastrucci, te predstavnici festivala Sedicicorto, Tommaso Valente i Eleonora Berra.

Prema tradiciji, Kratki na brzinu pažnju posvećuje i edukaciji mladih, tako da u suradnji s Kinoklubom Zagreb nastavlja sa Školom kratkog filma. Program je namijenjen mladima sa šireg područja Zeline.

Također, nastavlja se i suradnja s filmskim profesionalcima. Croatian short pitch razvojna platforma omogućuje profesionalcima prezentiranje vlastitih projekata. Partner Pitcha je Sekvenca produkcija. Novost ovogodišnjeg Kratkog na brzinu je i Casting workshop, edukativna radionica za glumce i glumice koji će uz pomoć dviju casting managerica, Martine Subašić iz Casting.hr-a te Suzane Zubčić iz Val produkcije, usavršiti tehnike prezentiranja na audiciji.

Reviju dodatno obogaćuju i Late night film talks, večernji razgovori s filmskim profesionalcima koje će ove godine uveličati filmski autor Damir Čučić te glumac Rade Šerbedžija.

Selektor Revije Kratki na brzinu, Miroslav Mandić, u ovogodišnji program uvrstio je 56 kratkih hrvatskih filmova. Predsjednica žirija je glumica Tihana Lazović, koja će s redateljima i scenaristima Andrejom Korovljevim i Igorom Bezinovićem odlučivati o nagradama.

Festivalska druženja upotpunit će i zabavni program, koncerti i prigodna druženja. U četvrtak, 12. svibnja u Yolo baru u Svetom Ivanu Zelini održat će se koncert grupe LaGef, petak i subota (13. i 14. svibnja) rezervirani su za DJ izvođače Dunju Bovan i Fiddly Digits. Završni koncert održat će se u nedjelju 15. svibnja u 14 sati na ribnjaku Mokrice u Sv. I. Zelini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here