PočetnaNajavePredstavljeno treće izdanje Kratkih na brzinu

Predstavljeno treće izdanje Kratkih na brzinu

-

U zagrebačkoj Booksi jučer je predstavljena Revija hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu. Ovogodišnje, treće izdanje, održat će se od 10. do 11. svibnja u Zagrebu i od 12. do 15. svibnja u Svetom Ivanu Zelini, dok su presici prisustvovali umjetnički direktor Revije Toma Zidić, programski direktor Zorko Sirotić, predsjednica žirija Tihana Lazović te član žirija Andrej Korovljev.

Kratki na brzinu će se po prvi put održavati i u Zagrebu, s dva nova festivalska programa. To su Doxanje, u suradnji s Dokukinom KIC gdje će se prikazivati kratki dokumentarci s renomiranih svjetskih festivala. Prvi je gost Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, a program će se održati 10. svibnja u MM centru.

Drugi, pod imenom Panorama, bit će posvećen studentskom filmu. Glavni cilj programa je povezivanje sa stranim studentima i poticanje razmjene iskustava i dijaloga. Program će se održati 11. svibnja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Prvi će gosti biti iz Australije koju će predstavljati Australian Film, Television and Radio school iz Sydneya.

U Zelini revijski program počinje 12. svibnja 2016. i traje puna četiri dana. Ovogodišnje izdanje Revije otvorit će film “Belladonna” (2015) Dubravke Turić nagrađen Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji 2015. godine. Reviju zatvara dobitnik nagrade Europske filmske akademije za najbolji kratki film, “Piknik” (2015) Jure Pavlovića.

Uz filmove u glavnom programu, na Reviji gostuju i tri festivala iz Italije, ovogodišnje zemlje partnera. To su: Festival dei Popoli iz Firence, jedan od najstarijih i najznačajnijih filmskih festivala posvećen dokumentarnom filmu; zatim Magma – Mostra di cinema breve iz Acirealea te Sedicicorto film festival iz Forlija. Gosti su umjetnički direktor Festivala dei Popoli, Alberto Lastrucci, te predstavnici festivala Sedicicorto, Tommaso Valente i Eleonora Berra.

Prema tradiciji, Kratki na brzinu pažnju posvećuje i edukaciji mladih, tako da u suradnji s Kinoklubom Zagreb nastavlja sa Školom kratkog filma. Program je namijenjen mladima sa šireg područja Zeline.

Također, nastavlja se i suradnja s filmskim profesionalcima. Croatian short pitch razvojna platforma omogućuje profesionalcima prezentiranje vlastitih projekata. Partner Pitcha je Sekvenca produkcija. Novost ovogodišnjeg Kratkog na brzinu je i Casting workshop, edukativna radionica za glumce i glumice koji će uz pomoć dviju casting managerica, Martine Subašić iz Casting.hr-a te Suzane Zubčić iz Val produkcije, usavršiti tehnike prezentiranja na audiciji.

Reviju dodatno obogaćuju i Late night film talks, večernji razgovori s filmskim profesionalcima koje će ove godine uveličati filmski autor Damir Čučić te glumac Rade Šerbedžija.

Selektor Revije Kratki na brzinu, Miroslav Mandić, u ovogodišnji program uvrstio je 56 kratkih hrvatskih filmova. Predsjednica žirija je glumica Tihana Lazović, koja će s redateljima i scenaristima Andrejom Korovljevim i Igorom Bezinovićem odlučivati o nagradama.

Festivalska druženja upotpunit će i zabavni program, koncerti i prigodna druženja. U četvrtak, 12. svibnja u Yolo baru u Svetom Ivanu Zelini održat će se koncert grupe LaGef, petak i subota (13. i 14. svibnja) rezervirani su za DJ izvođače Dunju Bovan i Fiddly Digits. Završni koncert održat će se u nedjelju 15. svibnja u 14 sati na ribnjaku Mokrice u Sv. I. Zelini.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.