PočetnaNajavePredstavljeno treće izdanje Kratkih na brzinu

Predstavljeno treće izdanje Kratkih na brzinu

|

U zagrebačkoj Booksi jučer je predstavljena Revija hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu. Ovogodišnje, treće izdanje, održat će se od 10. do 11. svibnja u Zagrebu i od 12. do 15. svibnja u Svetom Ivanu Zelini, dok su presici prisustvovali umjetnički direktor Revije Toma Zidić, programski direktor Zorko Sirotić, predsjednica žirija Tihana Lazović te član žirija Andrej Korovljev.

Kratki na brzinu će se po prvi put održavati i u Zagrebu, s dva nova festivalska programa. To su Doxanje, u suradnji s Dokukinom KIC gdje će se prikazivati kratki dokumentarci s renomiranih svjetskih festivala. Prvi je gost Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, a program će se održati 10. svibnja u MM centru.

Drugi, pod imenom Panorama, bit će posvećen studentskom filmu. Glavni cilj programa je povezivanje sa stranim studentima i poticanje razmjene iskustava i dijaloga. Program će se održati 11. svibnja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Prvi će gosti biti iz Australije koju će predstavljati Australian Film, Television and Radio school iz Sydneya.

U Zelini revijski program počinje 12. svibnja 2016. i traje puna četiri dana. Ovogodišnje izdanje Revije otvorit će film “Belladonna” (2015) Dubravke Turić nagrađen Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji 2015. godine. Reviju zatvara dobitnik nagrade Europske filmske akademije za najbolji kratki film, “Piknik” (2015) Jure Pavlovića.

Uz filmove u glavnom programu, na Reviji gostuju i tri festivala iz Italije, ovogodišnje zemlje partnera. To su: Festival dei Popoli iz Firence, jedan od najstarijih i najznačajnijih filmskih festivala posvećen dokumentarnom filmu; zatim Magma – Mostra di cinema breve iz Acirealea te Sedicicorto film festival iz Forlija. Gosti su umjetnički direktor Festivala dei Popoli, Alberto Lastrucci, te predstavnici festivala Sedicicorto, Tommaso Valente i Eleonora Berra.

Prema tradiciji, Kratki na brzinu pažnju posvećuje i edukaciji mladih, tako da u suradnji s Kinoklubom Zagreb nastavlja sa Školom kratkog filma. Program je namijenjen mladima sa šireg područja Zeline.

Također, nastavlja se i suradnja s filmskim profesionalcima. Croatian short pitch razvojna platforma omogućuje profesionalcima prezentiranje vlastitih projekata. Partner Pitcha je Sekvenca produkcija. Novost ovogodišnjeg Kratkog na brzinu je i Casting workshop, edukativna radionica za glumce i glumice koji će uz pomoć dviju casting managerica, Martine Subašić iz Casting.hr-a te Suzane Zubčić iz Val produkcije, usavršiti tehnike prezentiranja na audiciji.

Reviju dodatno obogaćuju i Late night film talks, večernji razgovori s filmskim profesionalcima koje će ove godine uveličati filmski autor Damir Čučić te glumac Rade Šerbedžija.

Selektor Revije Kratki na brzinu, Miroslav Mandić, u ovogodišnji program uvrstio je 56 kratkih hrvatskih filmova. Predsjednica žirija je glumica Tihana Lazović, koja će s redateljima i scenaristima Andrejom Korovljevim i Igorom Bezinovićem odlučivati o nagradama.

Festivalska druženja upotpunit će i zabavni program, koncerti i prigodna druženja. U četvrtak, 12. svibnja u Yolo baru u Svetom Ivanu Zelini održat će se koncert grupe LaGef, petak i subota (13. i 14. svibnja) rezervirani su za DJ izvođače Dunju Bovan i Fiddly Digits. Završni koncert održat će se u nedjelju 15. svibnja u 14 sati na ribnjaku Mokrice u Sv. I. Zelini.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.