PočetnaVijesti"Ana Trg" najbolji regionalni dokumentarac 63. BFDKF-a

“Ana Trg” najbolji regionalni dokumentarac 63. BFDKF-a

|

Naslovna fotografija: Jelena Novaković / Foto: Dušan Milenković

U beogradskom Domu omladine sinoć je svečano zatvoren 63. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma. Ove godine ukupno je prikazano 109 filmova, od čega 78 u natjecateljskim selekcijama, dok organizatori ističu 25-postotno povećanje publike u odnosu na posljednji boravak u tom prostoru.

Glavnu nagradu festivala u dokumentarnom dijelu programa – Grand prix u kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova – odnijela je Bugarka Eldora Trajkova s filmom “Cambridge” (2015), koji kroz godinu dana prati događanja u romskoj osnovnoj školi na sjeverozapadu Bugarske.

Zlatnu plaketu Beograda za najbolji srpski kratkometražni dokumentarni film primio je Stefan Krasić za “Ukras sveta” (2015), prikaz obitelji Pečenković i njihova dva para blizanaca.

Da naša zemlja ne ode praznih ruku iz Beograda pobrinula se Jelena Novaković s filmom “Ana Trg” (Restart, 2015.). Dokumentarac je to o prodavačici religijskih suvenira na zagrebačkom Trgu Bana Josipa Jelačića, a u Srbiji je uknjižio Zlatnu plaketu Beograda za najbolji regionalni kratkometražni dokumentarni film.

Hrvatski dokumentarac razvijan je na Restartovoj Školi dokumentarnog filma 2011. godine. Producentske palice primili su se Oliver Sertić i Vanja Jambrović, snimateljski posao obavljali su Wolfram Huke i Bojana Burnać, Hrvoslava Brkušić bila je zadužena za montažu, a Ivan Zelić, Denis Golenja i Filip Sertić za dizajn zvuka.

I konačno, “Famous In Ahmedabad” (2015) Indijca Hardika Mehte, filmski dokument strasti 11-godišnjeg Zaida za puštanjem zmajeva, nagrađen je Zlatnom plaketom Beograda za najbolji međunarodni kratkometražni dokumentarni film.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.