Naslovna fotografija: Jelena Novaković / Foto: Dušan Milenković

U beogradskom Domu omladine sinoć je svečano zatvoren 63. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma. Ove godine ukupno je prikazano 109 filmova, od čega 78 u natjecateljskim selekcijama, dok organizatori ističu 25-postotno povećanje publike u odnosu na posljednji boravak u tom prostoru.

Glavnu nagradu festivala u dokumentarnom dijelu programa – Grand prix u kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova – odnijela je Bugarka Eldora Trajkova s filmom “Cambridge” (2015), koji kroz godinu dana prati događanja u romskoj osnovnoj školi na sjeverozapadu Bugarske.

Zlatnu plaketu Beograda za najbolji srpski kratkometražni dokumentarni film primio je Stefan Krasić za “Ukras sveta” (2015), prikaz obitelji Pečenković i njihova dva para blizanaca.

Da naša zemlja ne ode praznih ruku iz Beograda pobrinula se Jelena Novaković s filmom “Ana Trg” (Restart, 2015.). Dokumentarac je to o prodavačici religijskih suvenira na zagrebačkom Trgu Bana Josipa Jelačića, a u Srbiji je uknjižio Zlatnu plaketu Beograda za najbolji regionalni kratkometražni dokumentarni film.

Hrvatski dokumentarac razvijan je na Restartovoj Školi dokumentarnog filma 2011. godine. Producentske palice primili su se Oliver Sertić i Vanja Jambrović, snimateljski posao obavljali su Wolfram Huke i Bojana Burnać, Hrvoslava Brkušić bila je zadužena za montažu, a Ivan Zelić, Denis Golenja i Filip Sertić za dizajn zvuka.

I konačno, “Famous In Ahmedabad” (2015) Indijca Hardika Mehte, filmski dokument strasti 11-godišnjeg Zaida za puštanjem zmajeva, nagrađen je Zlatnom plaketom Beograda za najbolji međunarodni kratkometražni dokumentarni film.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here