Ne prestaje kadrovska bura na Hrvatskoj radioteleviziji uslijed pretumbacija izazvanih dolaskom v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića. Najnovije podizanje obrva kulturne javnosti izazvala je vijest o mogućem odlasku Deana Šoše s državne dalekovidnice, glavnog urednika Trećeg programa HTV-a.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja danas se oglasilo službenim priopćenjem povodom te informacije, a isto – koje u potpunosti podržava i portal Dokumentarni.net – prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Kao udruga filmskih autora i profesionalaca, osjećamo potrebu izreći naše mišljenje o najnovijim događajima vezanim uz vodstvo Trećeg programa Hrvatske televizije.

Informirani smo da je urednik Trećeg programa Dean Šoša, kao moralni čin uslijed promjene vodstva HRT-a, stavio svoj mandat na raspolaganje. Po našem najdubljem uvjerenju, on ne samo da ne zaslužuje da njegova ostavka bude prihvaćena, nego zaslužuje javnu pohvalu za svoj dosadašnji rad.

Treći program HRT-a sustavno radi na promicanju autorskog filma, kojem pripada i hrvatska kinematografija, pa tako senzibilizira gledatelje koji će danas i sutra činiti publiku domaćeg i europskog filma, a nasuprot općoj komercijalizaciji i trivijalizaciji medijskog prostora.

Treći program sustavno predstavlja filmske klasike, te tako pridonosi razvoju filmske kulture gledatelja. Zbog svega toga, a ne sporeći pravo HRT-u da autonomno vodi kadrovsku politiku, želimo upozoriti da je Treći program jedinstvena vrijednost hrvatske kulture, televizijski program kakvog nema u širokom krugu nama susjednih zemalja. Upravo po postojanju takvog javnog programa, jedinstveni smo – i u stručnim krugovima to nerijetko s ponosom ističemo.

Taj program osmislio je Dean Šoša, on je njegova vizija i njegov projekt, pokrenuo ga je od nule i stvorio s minimalnim resursima. U strpljivo građenje tog projekta uložio je veliki trud, znanje i energiju.

Vjerujući da nema te vlasti ili uprave kojoj može biti cilj rušiti nešto što je dobro i uspješno, pozivamo vodstvo HRT-a da ne prihvati ostavku Deana Šoše – jer on je primjer odgovornog i kompetentnog urednika, koji je stvorio program kojim se naša kulturna zajednica ponosi.

Za Društvo hrvatskih filmskih redatelja:

Danilo Šerbedžija, v.r.

predsjednik

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here