PočetnaReagiranjaPriopćenje HAVC-a povodom medijskih napisa o filmu "15 minuta - Masakr u Dvoru"

Priopćenje HAVC-a povodom medijskih napisa o filmu “15 minuta – Masakr u Dvoru”

|

Hrvatski audiovizualni centar jučer je izdao priopćenje povodom medijskih napisa o dokumentarcu “15 minuta – Masakr u Dvoru” (2015) redatelja Georga Larsena i Kaspera Vedsmanda.

Podsjetimo, film u produkciji danske producentske kuće Final Cut For Real i koprodukciji hrvatskog Nukleus filma, naišao je na žestoke reakcije braniteljske populacije koja autorima zamjera iskrivljavanje činjenica oko događaja opisanih u samom dokumentarcu.

Za vrijeme akcije Oluja, u kolovozu 1995. godine, u Dvoru je masakrirano deset mentalno bolesnih i invalidnih osoba. Počinitelji tog zločina još uvijek nisu privedeni pravdi.

Danci, međutim, u dokumentarnom filmu optuživačkim prstom upiru prema Hrvatskoj vojsci, što se među prvima nije svidjelo hrvatskom branitelju Ivici Pandži Orkanu koji je u kolovozu prošle godine, kako piše Večernji list, kaznenom prijavom zaustavio distribuciju i film vratio na doradu za hrvatsko tržište.

HAVC-ovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Na jučer održanoj sjednici Upravnog odbora HAVC-a (7. ožujka 2016. godine) raspravljalo se o interesu javnosti uz dansko-hrvatsku koprodukciju dokumentarnog filma ’15 minuta – Masakr u Dvoru’, projektu koji je proteklog tjedna, po drugi put u proteklih sedam mjeseci, izazvao utemeljeno prosvjedne reakcije branitelja i pozornost medija.

“Riječ je o manjinskoj dansko-hrvatskoj koprodukciji, prijavljenoj na natječaj za audiovizualnu proizvodnju od strane Nukleus filma iz Zagreba, u suradnji s glavnim proizvođačem filma, Final Cut for Real iz Kopenhagena. Hrvatsko audiovizualno vijeće je 2014. godine predvidjelo za ovaj projekt 250 tisuća kuna, od kojih je realizirano 200 tisuća, a ostatak je sustegnut zbog neurednog izvršavanja obveza i kršenja ugovora i procedura HAVC-a.

“Status dosad isplaćenih sredstava, prema odluci istog tijela, ovisi o konsolidaciji narušenih financijskih i poslovnih odnosa između hrvatskog i danskog partnera. Dodatni uvjet Hrvatskog audiovizualnog vijeća, u suradnji s Danskim filmskim institutom, obveza je korekcije neprihvatljivih navoda sadržanih u filmu i iskazanih u pojedinim nedostatnim ili pogrešnim natpisima uvrštenim u sam film.

“Problem s ovim projektom detektiran je od nadležnih tijela (ravnatelj, UO, AV vijeće), odmah nakon neregularnog prikazivanja nepregledanog (nekolaudiranog) filma na RTS-u (24. kolovoz 2015. godine).

“Od onda do danas tijela HAVC-a poduzela su i poduzimaju sve mjere koje im omogućuju ovlasti, da bi u nastalim okolnostima umanjile nastalu štetu po hrvatsku javnost i kinematografiju.

“Razočarani smo načinom na koji je film u realizaciji izmijenjen, a osobito činjenicom da je neodobren izašao u javnost. U suprotnom, nadležna tijela bi imala priliku učinkovitije intervenirati u objavljeni sadržaj.

“Punih šest mjeseci prije velikog javnog napada na audiovizualni centar i njegove predstavnike, a kojem svjedočimo posljednjih dana, ovaj film je postao predmetom nezadovoljstva, frustracija i pravnih radnji svih tijela HAVC-a, te u svakom slučaju povodom za preispitivanje naših praksi, o čemu svjedoči temeljita i obilna dokumentacija.

“HAVC je izravno i neizravno, u razdoblju od nekoliko proteklih godina, svojim politikama sufinanciranja, specijalističkim natječajima, strateškim ulaganjem u nacionalne vojne resurse, a kroz strana filmska ulaganja učinio mnogo da temi Domovinskog rata otvori vrata hrvatskog audiovizualnog stvaralaštva, na potpuno novi način.

“Žao nam je ako je projekt ’15 minuta – Masakr u Dvoru’, bacio sjenu na sva naša dosadašnja nastojanja, te se još jednom ispričavamo cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, a napose onom, s pravom najzainteresiranijem njezinom dijelu.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.