PočetnaNajaveČetiri dokumentarca o brodogradnji na Kratkim slikama

Četiri dokumentarca o brodogradnji na Kratkim slikama

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Godine hrđe”

U posljednjih dvadesetak godina odvija se intenzivan proces deindustrijalizacije Hrvatske pretvarajući je u zemlju s dominantno uslužnim sektorom. Jedina tehnološki složena industrija koja je preživjela raspad Jugoslavije je brodogradnja, ujedno i industrija s najdužom tradicijom na ovim prostorima.

Uslijed privatizacija, restrukturiranja, smanjivanja proizvodnje i broja zaposlenih, budućnost ove društveno korisne grane krajnje je neizvjesna. Na Kratkim slikama u zagrebačkom MM centru, danas se prikazuju četiri domaća dokumentarna filma i četiri različite autorske priče upravo o brodogradnji.

Višestruko nagrađivani 16-milimetarski film “Godine hrđe” (Factum, 2000.) u režiji Andreja Korovljeva, priča je o ljudima koji svoj radni vijek provode iza zida pulskog brodogradilišta Uljanik obavljajući najteži i najopasniji posao u brodogradnji — nanošenje antikorozivne zaštite.

Prašina, hrđa, otrovni plinovi, nehumani radni uvjeti i posao bez dana odmora, polako pretvaraju ove ljude u rezignirane strojeve za rad. Skriveno pod krinkom privatizacije, beskrupulozno iskorištavanje u potpunosti ih je lišilo ponosa i dostojanstva.

Video rad “Sektor” (2015) Gorana Škofića plod je suradnje umjetnika i radnika brodogradilišta na Malom Lošinju. Radnja videa odskače od svakodnevne radne rutine, stvara se audio-vizualna kompozicija bazirana na industrijskoj noise glazbi koju je posebno za ovu priliku skladao Nenad Sinkauz. 

U kružnu kompoziciju postavljeno je sedam varilačkih aparata kao sedam glazbenih instrumenata. Glavni akteri su radnici koji akcijom varenja, umjesto da spajaju dva metala, sviraju i stvaraju jaku agresivnu glazbu.

“Škver blues” (2004) Gorana Čače opisuje jedan dan u splitskom brodogradilištu. U filmu je opisan život i rad ljudi, koje okružuje znoj, buka i tišina strojeva. Njihova veličina ispunjava ljude strahom te od njih čini mrave koji iz dana u dan ponavljaju jedan te isti rad. Splitski škver nije samo brodogradilište, već čitav jedan grad. U iščekivanju nekog boljeg života ljudi se gube među megalomanskim objektima, zarobljeni u svom svijetu.

U lipnju 2011. godine, u sklopu Škver Art Festivala, radnici brodogradilišta Mali Lošinj tijekom dva tjedna su snimali svoju radnu svakodnevicu. Povodom rasprave o brodogradnji kao hrvatskoj strateškoj nacionalnoj industriji, radničke snimke montirane su u participativni film nazvan “Samoupravni film” (2012) u režiji Igora Bezinovića i produkciji Restart Laboratorija.

Program počinje u 19.30 sati, a ulaz je besplatan. Više informacija o programu potražite na službenoj stranici Kratkih slika ili na njihovom Facebooku.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.