PočetnaNajaveČetiri dokumentarca o brodogradnji na Kratkim slikama

Četiri dokumentarca o brodogradnji na Kratkim slikama

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Godine hrđe”

U posljednjih dvadesetak godina odvija se intenzivan proces deindustrijalizacije Hrvatske pretvarajući je u zemlju s dominantno uslužnim sektorom. Jedina tehnološki složena industrija koja je preživjela raspad Jugoslavije je brodogradnja, ujedno i industrija s najdužom tradicijom na ovim prostorima.

Uslijed privatizacija, restrukturiranja, smanjivanja proizvodnje i broja zaposlenih, budućnost ove društveno korisne grane krajnje je neizvjesna. Na Kratkim slikama u zagrebačkom MM centru, danas se prikazuju četiri domaća dokumentarna filma i četiri različite autorske priče upravo o brodogradnji.

Višestruko nagrađivani 16-milimetarski film “Godine hrđe” (Factum, 2000.) u režiji Andreja Korovljeva, priča je o ljudima koji svoj radni vijek provode iza zida pulskog brodogradilišta Uljanik obavljajući najteži i najopasniji posao u brodogradnji — nanošenje antikorozivne zaštite.

Prašina, hrđa, otrovni plinovi, nehumani radni uvjeti i posao bez dana odmora, polako pretvaraju ove ljude u rezignirane strojeve za rad. Skriveno pod krinkom privatizacije, beskrupulozno iskorištavanje u potpunosti ih je lišilo ponosa i dostojanstva.

Video rad “Sektor” (2015) Gorana Škofića plod je suradnje umjetnika i radnika brodogradilišta na Malom Lošinju. Radnja videa odskače od svakodnevne radne rutine, stvara se audio-vizualna kompozicija bazirana na industrijskoj noise glazbi koju je posebno za ovu priliku skladao Nenad Sinkauz. 

U kružnu kompoziciju postavljeno je sedam varilačkih aparata kao sedam glazbenih instrumenata. Glavni akteri su radnici koji akcijom varenja, umjesto da spajaju dva metala, sviraju i stvaraju jaku agresivnu glazbu.

“Škver blues” (2004) Gorana Čače opisuje jedan dan u splitskom brodogradilištu. U filmu je opisan život i rad ljudi, koje okružuje znoj, buka i tišina strojeva. Njihova veličina ispunjava ljude strahom te od njih čini mrave koji iz dana u dan ponavljaju jedan te isti rad. Splitski škver nije samo brodogradilište, već čitav jedan grad. U iščekivanju nekog boljeg života ljudi se gube među megalomanskim objektima, zarobljeni u svom svijetu.

U lipnju 2011. godine, u sklopu Škver Art Festivala, radnici brodogradilišta Mali Lošinj tijekom dva tjedna su snimali svoju radnu svakodnevicu. Povodom rasprave o brodogradnji kao hrvatskoj strateškoj nacionalnoj industriji, radničke snimke montirane su u participativni film nazvan “Samoupravni film” (2012) u režiji Igora Bezinovića i produkciji Restart Laboratorija.

Program počinje u 19.30 sati, a ulaz je besplatan. Više informacija o programu potražite na službenoj stranici Kratkih slika ili na njihovom Facebooku.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije