PočetnaNajave"Glazbeni" ZagrebDox: Filmovi o Kurtu Cobainu, Janis Joplin, afganistanskoj reperici Soniti...

“Glazbeni” ZagrebDox: Filmovi o Kurtu Cobainu, Janis Joplin, afganistanskoj reperici Soniti…

|

Naslovna fotografija: Kadar  iz dokumentarnog filma “Srce jednog psa”

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox (21. – 28. veljače) tradicionalno prikazuje i niz glazbenih dokumentaraca, bilo u programu isključivo posvećenom glazbi, Glazbenom globusu, ili u drugim programima.

Ove godine moguće se približiti generacijskim idolima Kurtu Cobainu i Janis Joplin, popratiti dogodovštine jednog 81-godišnjaka na festivalu Burning Man, čuti priču o reperici iz Afganistana pretočenu u najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Sundancea ili pogledati što je snimila glazbena ikona i supruga pokojnog Loua Reeda, Laurie Anderson.

Cobaina će raslojiti film “Kurt Cobain: Montage of Heck” (2015) redatelja Bretta Morgena iz programa Biografski Dox. Zahvaljujući brojnim obiteljskim snimkama, dnevnicima i fotografijama te uz pomoć animacije, glazbenika pratimo od djetinjstva do najsjajnijih dana Nirvane i samoubojstva u proljeće 1994. godine. Film je nominiran za Emmyja u čak sedam kategorija.

Jedan od hitova programa Glazbeni globus zasigurno će biti “Sonita” (2015) redateljice Rokhsareh Ghaem Maghami, snažna ženska priča sa sjajnim soundtrackom koja je nedavno na Sundanceu osvojila Nagradu velikog žirija i Nagradu publike u kategoriji dokumentarnog filma.

Glavna protagonistica osamnaestogodišnja je reperica, afganistanska imigrantica koja živi u Iranu, zemlji u kojoj ženama nije dopušteno pjevati. Ne podržavaju je ni roditelji, koji je planiraju udati, odnosno prodati za devet tisuća dolara.

Pokretačka energija Janis Joplin, jedne od najvažnijih ženskih rock-figura svih vremena, osjeća se i nakon njen tragične smrti. Amy Berg pokušala ju je pretočiti u film, pa je prikupila Janisina pisma, stare fotografije, snimke i svjedočanstva njenih najbližih kako bi ispričala osokoljujuću priču “Janis: Little Girl Blue” (2015.; Glazbeni globus). Ulogu naratorice u filmu preuzela je glazbenica Cat Power.

Laurie Anderson, eklektična umjetnica, pionirka elektroničke glazbe i supruga Loua Reeda, snimila je film “Srce jednog psa” / “Heart of a Dog” (2015.; program Majstori Doxa), emotivno, komično i filozofsko ostvarenje inspirirano gubitkom voljene terijerke.

“Charlie ide na Burning Man” / “Charlie Goes to Burning Man” (2015.; Happy Dox) redatelja Jana Beddegenoodtsa prati kako se 81-godišnji profesor iz New Yorka snalazi na Burning Manu, godišnjem slavlju života koje se održava u pustinji Black Rock u Nevadi.

World music u fokusu je filmova “Glazba stranaca: Yo-Yo Ma i Silk Road Ensemble” / “The Music of Strangers: Yo-Yo Ma and the Silk Road Ensemble” (2015.; Glazbeni globus) Morgana Nevillea te “Filharmonija s deponija” / “Landfill Harmonic” (2015.; Happy Dox) Brada Allgooda i Grahama Townsleyja. Oskarovac Neville družio se s proslavljenim međunarodnim ansamblom Silk Road, predvođenim čelistom Yo-Yo Maom.

Među Nevilleovim glazbenicima je Iranac Kayhan Kalhor, majstor iranske violine kamančeha, zatim Kinez Wu Man, virtuoz na instrumentu sličnom lutnji, potom Cristina Pato iz Galicije, poznata kao Jimi Hendrix jedne vrste gajdi… Svi oni s Maom dijele strast prenošenja tradicije na nove generacije.

“Filharmonija s deponija” priča je o nešto drugačijem orkestru, čiji glazbenici, mladi Paragvajci, žive na odlagalištu otpada, a glazbu proizvode na instrumentima sačinjenim od smeća. Orkestar i reciklirana glazbala putuju pod geslom “svijet nam daje smeće; mi uzvraćamo glazbom”, a ovaj inspirativan dokumentarac gledat ćemo u programu Teen Dox.

Klasika u širem značenju predmet je filmova “Boljšoj Babilon” / “Bolshoi Babylon” (2015) Nicka Reada i Marka Franchettija te “Erbarme dich – priče o Muci po Mateju” / “Erbarme dich – Matthäus Passion Stories” (2015) Ramóna Gielinga, oba iz programa Glazbeni globus.

Prvi je pozadinska priča iz slavnog ruskog Baleta Boljšoj, koji je 2013. došao u fokus javnosti zbog napada na direktora Sergeija Filina kiselinom. Kako se baletna trupa nosila u periodu nakon tog događaja, otkrivamo u tom vizualno fascinantnom dokumentarcu.

“Erbarme dich – priče o Muci po Mateju” Ramóna Gielinga pripovjedni je labirint koji grade uglednici poput kazališnog redatelja Petera Sellarsa, plesača i koreografa Emija Greca ili dirigenta Simona Halseyja. Svi oni imaju posebnu vezu s Bachovim remek-djelom “Muka po Mateju”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.