PočetnaVijesti"Cenzurirani glasovi" u hrvatskim kinima

“Cenzurirani glasovi” u hrvatskim kinima

|

U hrvatska kina uskoro dolazi dokumentarni film “Cenzurirani glasovi” / “Censored Voices” (2015) izraelske redateljice Mor Loushy. Isti će svoju kino-premijeru doživjeti 11. veljače 2016. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC, s početkom u 19 sati.

Osim u Zagrebu, kino-premijere filma će se na isti dan održati u: Kinu Glalerija u Varaždinu, Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru, Art-kinu u Rijeci, Kinu Sloboda u Dubrovniku, Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli te Centru za kulturu Đakovo.

Samo tjedan dana nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, oružanog sukoba između Izraela s jedne te Egipta, Jordana, Sirije i Iraka s druge strane, slavni pisac Amos Oz snimio je razgovore s grupom mladih pripadnika nekoliko židovskih kibuca, vojnicima koji su se upravo vratili s bojišta. U vrijeme kada su ove snimke i razgovori nastajali, u narodu je vladala generalna euforija i oduševljenje zbog nadmoćne pobjede izraelske vojske i “povratka starog grada Jeruzalema”.

Međutim, ono što je Amos čuo i snimio, nimalo se nije podudaralo s općim javnim mišljenjem niti službenom politikom države Izrael. Izjave vojnika bile su toliko šokantne i usmjerene protiv države da su snimke istog trenutka zabranjene.

I to sve do danas, kada iskrene ispovijesti – što su vidjeli, osjećali, učinili i kako se danas nose s tim – vojnika Šestodnevnog rata, sada već sedamdesetogodišnjaka, po prvi puta u cijelosti može čuti cijeli svijet. Mnogi od njih se i danas pitaju je li “oslobođeni Sveti kamen” uistinu vrjedniji od brojnih izgubljenih života njihove braće, prijatelja i suboraca, ali i nevinih palestinskih žrtava…

Film je svjetsku premijeru imao u službenoj konkurenciji Sundancea te međunarodnu u programu Panorama prošlogodišnjeg Berlinalea. Osvojio je i Nagradu za najbolji dokumentarni film (Ophir Awards) u Izraelu te Yafo Award i Research Award na DocAviv Film Festivalu.

Nakon kino-premijere filma “Cenzurirani glasovi”, u Dokukinu KIC održat će se rasprava na temu filma i književnosti Amosa Oza na kojoj će sudjelovati glavni urednik izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević, urednik i novinar Tihomir Ponoš te političar i književnik Daniel Ivin.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.