Početna Vijesti "Cenzurirani glasovi" u hrvatskim kinima

“Cenzurirani glasovi” u hrvatskim kinima

-

U hrvatska kina uskoro dolazi dokumentarni film “Cenzurirani glasovi” / “Censored Voices” (2015) izraelske redateljice Mor Loushy. Isti će svoju kino-premijeru doživjeti 11. veljače 2016. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC, s početkom u 19 sati.

Osim u Zagrebu, kino-premijere filma će se na isti dan održati u: Kinu Glalerija u Varaždinu, Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru, Art-kinu u Rijeci, Kinu Sloboda u Dubrovniku, Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli te Centru za kulturu Đakovo.

Samo tjedan dana nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, oružanog sukoba između Izraela s jedne te Egipta, Jordana, Sirije i Iraka s druge strane, slavni pisac Amos Oz snimio je razgovore s grupom mladih pripadnika nekoliko židovskih kibuca, vojnicima koji su se upravo vratili s bojišta. U vrijeme kada su ove snimke i razgovori nastajali, u narodu je vladala generalna euforija i oduševljenje zbog nadmoćne pobjede izraelske vojske i “povratka starog grada Jeruzalema”.

Međutim, ono što je Amos čuo i snimio, nimalo se nije podudaralo s općim javnim mišljenjem niti službenom politikom države Izrael. Izjave vojnika bile su toliko šokantne i usmjerene protiv države da su snimke istog trenutka zabranjene.

I to sve do danas, kada iskrene ispovijesti – što su vidjeli, osjećali, učinili i kako se danas nose s tim – vojnika Šestodnevnog rata, sada već sedamdesetogodišnjaka, po prvi puta u cijelosti može čuti cijeli svijet. Mnogi od njih se i danas pitaju je li “oslobođeni Sveti kamen” uistinu vrjedniji od brojnih izgubljenih života njihove braće, prijatelja i suboraca, ali i nevinih palestinskih žrtava…

Film je svjetsku premijeru imao u službenoj konkurenciji Sundancea te međunarodnu u programu Panorama prošlogodišnjeg Berlinalea. Osvojio je i Nagradu za najbolji dokumentarni film (Ophir Awards) u Izraelu te Yafo Award i Research Award na DocAviv Film Festivalu.

Nakon kino-premijere filma “Cenzurirani glasovi”, u Dokukinu KIC održat će se rasprava na temu filma i književnosti Amosa Oza na kojoj će sudjelovati glavni urednik izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević, urednik i novinar Tihomir Ponoš te političar i književnik Daniel Ivin.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.