PočetnaVijesti"Cenzurirani glasovi" u hrvatskim kinima

“Cenzurirani glasovi” u hrvatskim kinima

-

U hrvatska kina uskoro dolazi dokumentarni film “Cenzurirani glasovi” / “Censored Voices” (2015) izraelske redateljice Mor Loushy. Isti će svoju kino-premijeru doživjeti 11. veljače 2016. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC, s početkom u 19 sati.

Osim u Zagrebu, kino-premijere filma će se na isti dan održati u: Kinu Glalerija u Varaždinu, Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru, Art-kinu u Rijeci, Kinu Sloboda u Dubrovniku, Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli te Centru za kulturu Đakovo.

Samo tjedan dana nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, oružanog sukoba između Izraela s jedne te Egipta, Jordana, Sirije i Iraka s druge strane, slavni pisac Amos Oz snimio je razgovore s grupom mladih pripadnika nekoliko židovskih kibuca, vojnicima koji su se upravo vratili s bojišta. U vrijeme kada su ove snimke i razgovori nastajali, u narodu je vladala generalna euforija i oduševljenje zbog nadmoćne pobjede izraelske vojske i “povratka starog grada Jeruzalema”.

Međutim, ono što je Amos čuo i snimio, nimalo se nije podudaralo s općim javnim mišljenjem niti službenom politikom države Izrael. Izjave vojnika bile su toliko šokantne i usmjerene protiv države da su snimke istog trenutka zabranjene.

I to sve do danas, kada iskrene ispovijesti – što su vidjeli, osjećali, učinili i kako se danas nose s tim – vojnika Šestodnevnog rata, sada već sedamdesetogodišnjaka, po prvi puta u cijelosti može čuti cijeli svijet. Mnogi od njih se i danas pitaju je li “oslobođeni Sveti kamen” uistinu vrjedniji od brojnih izgubljenih života njihove braće, prijatelja i suboraca, ali i nevinih palestinskih žrtava…

Film je svjetsku premijeru imao u službenoj konkurenciji Sundancea te međunarodnu u programu Panorama prošlogodišnjeg Berlinalea. Osvojio je i Nagradu za najbolji dokumentarni film (Ophir Awards) u Izraelu te Yafo Award i Research Award na DocAviv Film Festivalu.

Nakon kino-premijere filma “Cenzurirani glasovi”, u Dokukinu KIC održat će se rasprava na temu filma i književnosti Amosa Oza na kojoj će sudjelovati glavni urednik izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević, urednik i novinar Tihomir Ponoš te političar i književnik Daniel Ivin.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.