PočetnaVijestiRedatelji "Zaljeva" i "Pet metara od slave" u službenom programu Sundancea

Redatelji “Zaljeva” i “Pet metara od slave” u službenom programu Sundancea

-

Službena stranica Sundance Film Festivala obznanila je filmski program 38. izdanja najpoznatijeg svjetskog nezavisnog filmskog festivala koji će od 22. siječnja do 1. veljače 2015. održati u američkoj državi Utah.

Natjecateljski dio dokumentarnog ždrijeba popunjavat će ukupno 28 filmova – šesnaest u američkoj, a dvanaest u svjetskoj konkurenciji.

U Sundanceu je svoje mjesto pronašao redatelj Daniel Junge, koji je još 2012. godine s filmom o nasilju nad pakistanskim ženama (“Saving Face”, 2012.), osvojio Oscara u kratkometražnoj dokumentarnoj konkurenciji. Njegov najnoviji dokumentarac nosi ime “Being Evel”, a donosi portret američke pustolovne ikone, Roberta Evela Knievela.

Morgan Neville je ove godine utržio Oscara za “Pet metara od slave” / “Twenty Feet from Stardom” (2013), a u Sundanceu će se zajedno s Robertom Gordonom predstaviti s filmom “Best Enemies”, pobliže kopajući po ostavštini žustre TV-debate iz 1968. između liberala Gorea Vidala i konzervativca Williama F. Buckleyja mlađeg.

Nakon izvrsnog “Zaljeva” / “The Cove” (2012), filmaš Louie Psihoyos nastavlja u sličnom tonu, ponudivši dokumentarni ekspoze pojedinaca i korporacija koji sudjeluju u lovu na ugrožene životinjske vrste. “Racing Extinction” opasan je i uzbudljiv put kroz crno tržište hrane i čovjekov utjecaj na okoliš.

Britanka Kim Longinotto poznata je po svojoj križaskoj borbi za ženska prava. Međunarodno nagrađivani “Sisters in Law” (2005) kroz oči hrabre sutkinje osvijetilo je kamerunski svijet preljuba, silovanja i nasilja nad tamošnjim ženama, dok je “Rough Aunties” (2008), dobitnik glavne Sundanceove nagrade u svjetskoj dokumentarnoj konkurenciji, približio brigu grupe žena za napuštenu i zlostavljanu južnoafričku djecu.

“Dreamcatcher” također dira sličnu tematiku, u centar svojeg fokusa stavljavši Brendu Myers-Powell, bivšu prostitutku a danas borca za promjene u društvu koje ju okružuje. Cjelokupan program možete pogledati na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije