PočetnaVijestiRedatelji "Zaljeva" i "Pet metara od slave" u službenom programu Sundancea

Redatelji “Zaljeva” i “Pet metara od slave” u službenom programu Sundancea

-

Službena stranica Sundance Film Festivala obznanila je filmski program 38. izdanja najpoznatijeg svjetskog nezavisnog filmskog festivala koji će od 22. siječnja do 1. veljače 2015. održati u američkoj državi Utah.

Natjecateljski dio dokumentarnog ždrijeba popunjavat će ukupno 28 filmova – šesnaest u američkoj, a dvanaest u svjetskoj konkurenciji.

U Sundanceu je svoje mjesto pronašao redatelj Daniel Junge, koji je još 2012. godine s filmom o nasilju nad pakistanskim ženama (“Saving Face”, 2012.), osvojio Oscara u kratkometražnoj dokumentarnoj konkurenciji. Njegov najnoviji dokumentarac nosi ime “Being Evel”, a donosi portret američke pustolovne ikone, Roberta Evela Knievela.

Morgan Neville je ove godine utržio Oscara za “Pet metara od slave” / “Twenty Feet from Stardom” (2013), a u Sundanceu će se zajedno s Robertom Gordonom predstaviti s filmom “Best Enemies”, pobliže kopajući po ostavštini žustre TV-debate iz 1968. između liberala Gorea Vidala i konzervativca Williama F. Buckleyja mlađeg.

Nakon izvrsnog “Zaljeva” / “The Cove” (2012), filmaš Louie Psihoyos nastavlja u sličnom tonu, ponudivši dokumentarni ekspoze pojedinaca i korporacija koji sudjeluju u lovu na ugrožene životinjske vrste. “Racing Extinction” opasan je i uzbudljiv put kroz crno tržište hrane i čovjekov utjecaj na okoliš.

Britanka Kim Longinotto poznata je po svojoj križaskoj borbi za ženska prava. Međunarodno nagrađivani “Sisters in Law” (2005) kroz oči hrabre sutkinje osvijetilo je kamerunski svijet preljuba, silovanja i nasilja nad tamošnjim ženama, dok je “Rough Aunties” (2008), dobitnik glavne Sundanceove nagrade u svjetskoj dokumentarnoj konkurenciji, približio brigu grupe žena za napuštenu i zlostavljanu južnoafričku djecu.

“Dreamcatcher” također dira sličnu tematiku, u centar svojeg fokusa stavljavši Brendu Myers-Powell, bivšu prostitutku a danas borca za promjene u društvu koje ju okružuje. Cjelokupan program možete pogledati na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.