PočetnaVijestiMarcelu Łozińskom Nagrada za životno djelo Krakow Film Festivala

Marcelu Łozińskom Nagrada za životno djelo Krakow Film Festivala

|

Naslovna fotografija: Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski s Marcelom Łozińskim / Foto: ZagrebDox

Poznati poljski dokumentarist Marcel Łoziński ove će godine na Krakow Film Festivalu primiti Nagradu za životno djelo, objavili su jučer organizatori festivala.

Nagradu po imenu Zmaj zmajeva (Dragon of Dragons) po devetnaesti put dodjeljuje Programsko vijeće Zaklade krakovskog filma (Krakow FIlm Foundation), inače organizatora samog festivala, i to za sveukupni doprinos razvoju međunarodnog dokumentarnog i animiranog filma. Zmajevim odličjem u prošlosti su se između ostalog mogli pohvaliti Werner Herzog, Albert Maysles, Allan King, Helena Třeštíková i drugi.

Łoziński je rođen 1940. u Parizu, a diplomirao je Filmsku i TV-režiju na Filmskoj školi u Lodzu. 1994. godine njegov kratkometražni dokumentarac “89 mm From Europe” / “89 mm od Europy” (1993) nominiran je za nagradu Oscar. Petnaest godina kasnije ubire – onog europskog (Europska filmska akademija) s također doku-kratkišem “Poste Restante” (2009).

Osvajao je i mnoge nagrade na uglednim svjetskim festivalima, od San Francisca do Tokija. Łozińskog se također sjećamo s desetog izdanja ZagrebDoxa kada je obnašao funkciju člana Mladog žirija (Mali pečat za najbolji film autora do 35 godina), a iz Zagreba je te 2014. godine otišao i s Nagradom mojoj generaciji za film “Otac i sin na putu” / “Father and Son on a Journey” / “Ojciec i syn w podrózy” (2013).

56. Krakow Film Festival održat će se od 29. svibnja do 5. lipnja ove godine, dok je sama ceremonija dodjele zmajeve nagrade zakazana za 31. svibanj, također u Krakovu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.