PočetnaVijestiMarcelu Łozińskom Nagrada za životno djelo Krakow Film Festivala

Marcelu Łozińskom Nagrada za životno djelo Krakow Film Festivala

-

Naslovna fotografija: Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski s Marcelom Łozińskim / Foto: ZagrebDox

Poznati poljski dokumentarist Marcel Łoziński ove će godine na Krakow Film Festivalu primiti Nagradu za životno djelo, objavili su jučer organizatori festivala.

Nagradu po imenu Zmaj zmajeva (Dragon of Dragons) po devetnaesti put dodjeljuje Programsko vijeće Zaklade krakovskog filma (Krakow FIlm Foundation), inače organizatora samog festivala, i to za sveukupni doprinos razvoju međunarodnog dokumentarnog i animiranog filma. Zmajevim odličjem u prošlosti su se između ostalog mogli pohvaliti Werner Herzog, Albert Maysles, Allan King, Helena Třeštíková i drugi.

Łoziński je rođen 1940. u Parizu, a diplomirao je Filmsku i TV-režiju na Filmskoj školi u Lodzu. 1994. godine njegov kratkometražni dokumentarac “89 mm From Europe” / “89 mm od Europy” (1993) nominiran je za nagradu Oscar. Petnaest godina kasnije ubire – onog europskog (Europska filmska akademija) s također doku-kratkišem “Poste Restante” (2009).

Osvajao je i mnoge nagrade na uglednim svjetskim festivalima, od San Francisca do Tokija. Łozińskog se također sjećamo s desetog izdanja ZagrebDoxa kada je obnašao funkciju člana Mladog žirija (Mali pečat za najbolji film autora do 35 godina), a iz Zagreba je te 2014. godine otišao i s Nagradom mojoj generaciji za film “Otac i sin na putu” / “Father and Son on a Journey” / “Ojciec i syn w podrózy” (2013).

56. Krakow Film Festival održat će se od 29. svibnja do 5. lipnja ove godine, dok je sama ceremonija dodjele zmajeve nagrade zakazana za 31. svibanj, također u Krakovu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije