Početna Vijesti Tri hrvatske doku-koprodukcije osigurale RE-ACT-ovu financijsku potporu

Tri hrvatske doku-koprodukcije osigurale RE-ACT-ovu financijsku potporu

-

Pišu: Dokumentarni.net / H.K.

U Trstu danas završava koprodukcijski forum When East Meets West. Jučer su pak na istome predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra i Audiovizualnog fonda pokrajine Furlanije-Julijske krajine, partnerskih zemalja inicijative RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training), objavili izbor šest filmskih naslova, prvih primatelja potpore RE-ACT-ovog natječaja za razvoj koprodukcijskih projekata.

RE-ACT-ova inicijativa godišnje podržava do šest projekata, i to s najmanje deset tisuća eura. Prijaviti se mogu dugometražni igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi, kao i kratkometražni animirani u naprednoj fazi razvoja. Cilj projekta je autorima i producentima iz zainteresiranih zemalja pripremiti plodno tlo međusobne suradnje i jačanje profesionalnih veza između Hrvatske, pokrajine Furlanije-Julijske krajine i Slovenije.

Natječaju je pristupilo trideset projekata, dok je Programsko vijeće RE-ACT-a u dogovoru s producenticama Françoise von Roy (igrani i animirani film) i Martičkom Božilovom (dokumentarni) izabralo njih šest kojima je dodijeljen iznos od deset tisuća eura.

Za svoj dio financijskog kolača izborile su se i tri hrvatske doku-koprodukcije. Riječ je o “iOtoku” (Factum) slovenskog doku-autora Mihe Čelara koji na otoku Biševu prati svojeg sunarodnjaka, pisca Matu Dolenca, u pokušaju završetka njegovog posljednjeg velikog romana.

Zatim su tu “Rode” (Antitalent Produkcija) scenarista i redatelja Tomislava Jelinčića, film o najpoznatijim svjetskim rodama u hrvatskoj Brodskoj Varoši i domaru Stjepanu Vokiću koji za Klepetana i Malenu godinama neumorno skrbi.

Tercet dokumentaraca zatvara “Posljednja reprezentacija” (Sekvenca) Jure Pavlovića. Film baca svjetlo na posljednju košarkašku reprezentaciju SFR Jugoslavije i njihov zadnji nastup na Europskom prvenstvu u Rimu u lipnju 1991. godine.

U Trstu je najavljena i druga RE-ACT radionica koja će se održati od 2. do 5. lipnja 2016. godine. Šest kreativnih timova imat će priliku razvijati projekte kroz individualne sastanke s mentorima i stručnjacima, prezentirati projekte potencijalnim koprodukcijskim partnerima itd. Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici RE-ACT-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans između ostalog su filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri.

Diplomirala prva generacija polaznika Nove škole dokumentarnog filma

Riječki Filmaktiv uspješno je završio prvu godinu održavanja pilot-projekta Nova škola dokumentarnog filma.

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.