Početna Vijesti Tri hrvatske doku-koprodukcije osigurale RE-ACT-ovu financijsku potporu

Tri hrvatske doku-koprodukcije osigurale RE-ACT-ovu financijsku potporu

-

Pišu: Dokumentarni.net / H.K.

U Trstu danas završava koprodukcijski forum When East Meets West. Jučer su pak na istome predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra i Audiovizualnog fonda pokrajine Furlanije-Julijske krajine, partnerskih zemalja inicijative RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training), objavili izbor šest filmskih naslova, prvih primatelja potpore RE-ACT-ovog natječaja za razvoj koprodukcijskih projekata.

RE-ACT-ova inicijativa godišnje podržava do šest projekata, i to s najmanje deset tisuća eura. Prijaviti se mogu dugometražni igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi, kao i kratkometražni animirani u naprednoj fazi razvoja. Cilj projekta je autorima i producentima iz zainteresiranih zemalja pripremiti plodno tlo međusobne suradnje i jačanje profesionalnih veza između Hrvatske, pokrajine Furlanije-Julijske krajine i Slovenije.

Natječaju je pristupilo trideset projekata, dok je Programsko vijeće RE-ACT-a u dogovoru s producenticama Françoise von Roy (igrani i animirani film) i Martičkom Božilovom (dokumentarni) izabralo njih šest kojima je dodijeljen iznos od deset tisuća eura.

Za svoj dio financijskog kolača izborile su se i tri hrvatske doku-koprodukcije. Riječ je o “iOtoku” (Factum) slovenskog doku-autora Mihe Čelara koji na otoku Biševu prati svojeg sunarodnjaka, pisca Matu Dolenca, u pokušaju završetka njegovog posljednjeg velikog romana.

Zatim su tu “Rode” (Antitalent Produkcija) scenarista i redatelja Tomislava Jelinčića, film o najpoznatijim svjetskim rodama u hrvatskoj Brodskoj Varoši i domaru Stjepanu Vokiću koji za Klepetana i Malenu godinama neumorno skrbi.

Tercet dokumentaraca zatvara “Posljednja reprezentacija” (Sekvenca) Jure Pavlovića. Film baca svjetlo na posljednju košarkašku reprezentaciju SFR Jugoslavije i njihov zadnji nastup na Europskom prvenstvu u Rimu u lipnju 1991. godine.

U Trstu je najavljena i druga RE-ACT radionica koja će se održati od 2. do 5. lipnja 2016. godine. Šest kreativnih timova imat će priliku razvijati projekte kroz individualne sastanke s mentorima i stručnjacima, prezentirati projekte potencijalnim koprodukcijskim partnerima itd. Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici RE-ACT-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.