PočetnaVijestiTri hrvatske doku-koprodukcije osigurale RE-ACT-ovu financijsku potporu

Tri hrvatske doku-koprodukcije osigurale RE-ACT-ovu financijsku potporu

-

Pišu: Dokumentarni.net / H.K.

U Trstu danas završava koprodukcijski forum When East Meets West. Jučer su pak na istome predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra i Audiovizualnog fonda pokrajine Furlanije-Julijske krajine, partnerskih zemalja inicijative RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training), objavili izbor šest filmskih naslova, prvih primatelja potpore RE-ACT-ovog natječaja za razvoj koprodukcijskih projekata.

RE-ACT-ova inicijativa godišnje podržava do šest projekata, i to s najmanje deset tisuća eura. Prijaviti se mogu dugometražni igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi, kao i kratkometražni animirani u naprednoj fazi razvoja. Cilj projekta je autorima i producentima iz zainteresiranih zemalja pripremiti plodno tlo međusobne suradnje i jačanje profesionalnih veza između Hrvatske, pokrajine Furlanije-Julijske krajine i Slovenije.

Natječaju je pristupilo trideset projekata, dok je Programsko vijeće RE-ACT-a u dogovoru s producenticama Françoise von Roy (igrani i animirani film) i Martičkom Božilovom (dokumentarni) izabralo njih šest kojima je dodijeljen iznos od deset tisuća eura.

Za svoj dio financijskog kolača izborile su se i tri hrvatske doku-koprodukcije. Riječ je o “iOtoku” (Factum) slovenskog doku-autora Mihe Čelara koji na otoku Biševu prati svojeg sunarodnjaka, pisca Matu Dolenca, u pokušaju završetka njegovog posljednjeg velikog romana.

Zatim su tu “Rode” (Antitalent Produkcija) scenarista i redatelja Tomislava Jelinčića, film o najpoznatijim svjetskim rodama u hrvatskoj Brodskoj Varoši i domaru Stjepanu Vokiću koji za Klepetana i Malenu godinama neumorno skrbi.

Tercet dokumentaraca zatvara “Posljednja reprezentacija” (Sekvenca) Jure Pavlovića. Film baca svjetlo na posljednju košarkašku reprezentaciju SFR Jugoslavije i njihov zadnji nastup na Europskom prvenstvu u Rimu u lipnju 1991. godine.

U Trstu je najavljena i druga RE-ACT radionica koja će se održati od 2. do 5. lipnja 2016. godine. Šest kreativnih timova imat će priliku razvijati projekte kroz individualne sastanke s mentorima i stručnjacima, prezentirati projekte potencijalnim koprodukcijskim partnerima itd. Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici RE-ACT-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.