PočetnaVijestiTri hrvatske doku-koprodukcije osigurale RE-ACT-ovu financijsku potporu

Tri hrvatske doku-koprodukcije osigurale RE-ACT-ovu financijsku potporu

-

Pišu: Dokumentarni.net / H.K.

U Trstu danas završava koprodukcijski forum When East Meets West. Jučer su pak na istome predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra i Audiovizualnog fonda pokrajine Furlanije-Julijske krajine, partnerskih zemalja inicijative RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training), objavili izbor šest filmskih naslova, prvih primatelja potpore RE-ACT-ovog natječaja za razvoj koprodukcijskih projekata.

RE-ACT-ova inicijativa godišnje podržava do šest projekata, i to s najmanje deset tisuća eura. Prijaviti se mogu dugometražni igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi, kao i kratkometražni animirani u naprednoj fazi razvoja. Cilj projekta je autorima i producentima iz zainteresiranih zemalja pripremiti plodno tlo međusobne suradnje i jačanje profesionalnih veza između Hrvatske, pokrajine Furlanije-Julijske krajine i Slovenije.

Natječaju je pristupilo trideset projekata, dok je Programsko vijeće RE-ACT-a u dogovoru s producenticama Françoise von Roy (igrani i animirani film) i Martičkom Božilovom (dokumentarni) izabralo njih šest kojima je dodijeljen iznos od deset tisuća eura.

Za svoj dio financijskog kolača izborile su se i tri hrvatske doku-koprodukcije. Riječ je o “iOtoku” (Factum) slovenskog doku-autora Mihe Čelara koji na otoku Biševu prati svojeg sunarodnjaka, pisca Matu Dolenca, u pokušaju završetka njegovog posljednjeg velikog romana.

Zatim su tu “Rode” (Antitalent Produkcija) scenarista i redatelja Tomislava Jelinčića, film o najpoznatijim svjetskim rodama u hrvatskoj Brodskoj Varoši i domaru Stjepanu Vokiću koji za Klepetana i Malenu godinama neumorno skrbi.

Tercet dokumentaraca zatvara “Posljednja reprezentacija” (Sekvenca) Jure Pavlovića. Film baca svjetlo na posljednju košarkašku reprezentaciju SFR Jugoslavije i njihov zadnji nastup na Europskom prvenstvu u Rimu u lipnju 1991. godine.

U Trstu je najavljena i druga RE-ACT radionica koja će se održati od 2. do 5. lipnja 2016. godine. Šest kreativnih timova imat će priliku razvijati projekte kroz individualne sastanke s mentorima i stručnjacima, prezentirati projekte potencijalnim koprodukcijskim partnerima itd. Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici RE-ACT-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije