PočetnaNajaveProširena slika - nova programska cjelina Kratkih slika

Proširena slika – nova programska cjelina Kratkih slika

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Htjeli smo radnike, a došli su nam ljudi”

Filmski program zagrebačkog MM centra, Kratke slike, predstavlja novu programsku cjelinu. Proširena slika, naime, jednom mjesečno bavit će se odnosom  kinematografije prema aktualnim društveno-političkim događanjima uz razgovore s različitim stručnjacima iz svijeta filozofije, sociologije te društvenog aktivizma.

Prvo izdanje programa, u četvrtak, 28. siječnja, osvrnut će se na više nego aktualnu temu rada u inozemstvu uz gostovanje Stipe Ćurkovića i moderaciju Jelene Ostojić. Radne migracije, privremeni rad u inozemstvu, ekonomski migranti, gastarbajteri…. samo su neki od izraza koji označavaju odlazak ljudi iz manje razvijenih krajeva u one razvijenije u potrazi za poslom.

Spomenuta tema obilježila je jugoslavensku stvarnost od početka 60-ih godina, a ujedno i poslužila kao rani vjesnik suvremenosti u kojoj je istaknuti fenomen jednako aktualan. Primjerima iz jugoslavenske kinematografije može se predočiti dio atmosfere koja je pratila život predstavnika ove populacije radništva, dok recentnija ostvarenja na istu temu ukazuju na kontinuitet jedne slojevite problematike.

Na programu premijernih Proširenih slika su domaći klasici kratkometražnog filma– dokumentarci “Dernek” (1975) Zorana Tadića i “Halo München” (1967.) Krste Papića koji prate gastarbajtere iz Dalmatinske Zagore i bilježe promjene koje njihov rad u Njemačkoj ostavlja na sredini iz koje potječu, ali i njima kao pojednicima.

Prikazan će biti i doku-kratkiš “Htjeli smo radnike, a došli su nam ljudi” (2011) Đure Gavrana o slučaju iskorištavanja bosanskih građevinskih radnika u Sloveniji.

Program počinje u 19.30 sati, a ulaz je besplatan. Više informacija potražite na službenom webu Kratkih slika ili njihovoj Facebook stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije