Početna Najave Proširena slika - nova programska cjelina Kratkih slika

Proširena slika – nova programska cjelina Kratkih slika

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Htjeli smo radnike, a došli su nam ljudi”

Filmski program zagrebačkog MM centra, Kratke slike, predstavlja novu programsku cjelinu. Proširena slika, naime, jednom mjesečno bavit će se odnosom  kinematografije prema aktualnim društveno-političkim događanjima uz razgovore s različitim stručnjacima iz svijeta filozofije, sociologije te društvenog aktivizma.

Prvo izdanje programa, u četvrtak, 28. siječnja, osvrnut će se na više nego aktualnu temu rada u inozemstvu uz gostovanje Stipe Ćurkovića i moderaciju Jelene Ostojić. Radne migracije, privremeni rad u inozemstvu, ekonomski migranti, gastarbajteri…. samo su neki od izraza koji označavaju odlazak ljudi iz manje razvijenih krajeva u one razvijenije u potrazi za poslom.

Spomenuta tema obilježila je jugoslavensku stvarnost od početka 60-ih godina, a ujedno i poslužila kao rani vjesnik suvremenosti u kojoj je istaknuti fenomen jednako aktualan. Primjerima iz jugoslavenske kinematografije može se predočiti dio atmosfere koja je pratila život predstavnika ove populacije radništva, dok recentnija ostvarenja na istu temu ukazuju na kontinuitet jedne slojevite problematike.

Na programu premijernih Proširenih slika su domaći klasici kratkometražnog filma– dokumentarci “Dernek” (1975) Zorana Tadića i “Halo München” (1967.) Krste Papića koji prate gastarbajtere iz Dalmatinske Zagore i bilježe promjene koje njihov rad u Njemačkoj ostavlja na sredini iz koje potječu, ali i njima kao pojednicima.

Prikazan će biti i doku-kratkiš “Htjeli smo radnike, a došli su nam ljudi” (2011) Đure Gavrana o slučaju iskorištavanja bosanskih građevinskih radnika u Sloveniji.

Program počinje u 19.30 sati, a ulaz je besplatan. Više informacija potražite na službenom webu Kratkih slika ili njihovoj Facebook stranici.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.