Foto: Krasnodar Peršun/HRT

Foto: Krasnodar Peršun / HRT

Hrvatska radiotelevizija i Hrvatski audiovizualni centar jučer su u Zagrebu potpisali Ugovor o uređenju međusobnih odnosa, kojim se precizno uređuje izdvajanje HRT-a za financiranje audiovizualnih djelatnosti.

Sporazum su potpisali glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman te ravnatelj HAVC-a, Hrvoje Hribar. Dvije institucije u prošlosti nisu uvijek imale posve usklađene poglede o iznosu sredstava namijenjenih financiranju HAVC-a, navodi se u službenom priopćenju na stranici Hrvatskog audiovizualnog centra. Radman je izrazio zadovoljstvo što je složen i dugotrajan proces otklanjanja nepreciznosti priveden kraju te otvoren put uspješnijoj suradnji na korist čitavog društva.

“Današnjim potpisivanjem ugovora potpisujemo uklanjanje različitih tehničkih, normativnih i financijskih nejasnoća koje su nas pratile ovih godina te stvaramo temelj za usklađivanje različitih gledanja i tumačenja i nesmetano bavljenje onim zbog čega HRT i HAVC postoje, a to je činjenje dobra za hrvatsku kulturu”, rekao je Radman. Dodao je kako se ovim ugovorom namiruju sve obveze HRT-a prema HAVC-u za 2014. i 2015. godinu.

Hribar je rekao kako je potpisani ugovor znak da se i neki teški sporazumi mogu uspješno privesti kraju te se na njih može staviti potpis. Pojasnio je kako poteškoće nisu bile posljedica nedostatka volje dviju strana, nego “odveć kreativnih zakonskih odredbi”.

“Ovaj sporazum unosi red i mir u uzajamne odnose, gleda unaprijed te rješava neka otvorena pitanja i zaostatke. Osigurali smo HAVC-u precizno planiranje rashoda, što znači da ćemo moći na stabilan način alimentirati projekte obuhvaćene Nacionalnim programom, što je bitno i autorima i producentima, kao i našim partnerima u inozemstvu”, dodao je Hribar.

HRT će zahvaljujući ovome sporazumu izići na međunarodnu scenu kao koproducent međunarodnih serija i korisnik međunarodnih  sredstava te postati korisnikom europskog medijskog fonda, a u programu HRT-a uskoro se mogu očekivati najave na kojima će stajati HRT u suradnji s nekom stranom televizijom ili radijem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here