PočetnaVijestiPotpisan Ugovor o uređenju međusobnih odnosa između HRT-a i HAVC-a

Potpisan Ugovor o uređenju međusobnih odnosa između HRT-a i HAVC-a

|

Foto: Krasnodar Peršun / HRT

Hrvatska radiotelevizija i Hrvatski audiovizualni centar jučer su u Zagrebu potpisali Ugovor o uređenju međusobnih odnosa, kojim se precizno uređuje izdvajanje HRT-a za financiranje audiovizualnih djelatnosti.

Sporazum su potpisali glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman te ravnatelj HAVC-a, Hrvoje Hribar. Dvije institucije u prošlosti nisu uvijek imale posve usklađene poglede o iznosu sredstava namijenjenih financiranju HAVC-a, navodi se u službenom priopćenju na stranici Hrvatskog audiovizualnog centra. Radman je izrazio zadovoljstvo što je složen i dugotrajan proces otklanjanja nepreciznosti priveden kraju te otvoren put uspješnijoj suradnji na korist čitavog društva.

“Današnjim potpisivanjem ugovora potpisujemo uklanjanje različitih tehničkih, normativnih i financijskih nejasnoća koje su nas pratile ovih godina te stvaramo temelj za usklađivanje različitih gledanja i tumačenja i nesmetano bavljenje onim zbog čega HRT i HAVC postoje, a to je činjenje dobra za hrvatsku kulturu”, rekao je Radman. Dodao je kako se ovim ugovorom namiruju sve obveze HRT-a prema HAVC-u za 2014. i 2015. godinu.

Hribar je rekao kako je potpisani ugovor znak da se i neki teški sporazumi mogu uspješno privesti kraju te se na njih može staviti potpis. Pojasnio je kako poteškoće nisu bile posljedica nedostatka volje dviju strana, nego “odveć kreativnih zakonskih odredbi”.

“Ovaj sporazum unosi red i mir u uzajamne odnose, gleda unaprijed te rješava neka otvorena pitanja i zaostatke. Osigurali smo HAVC-u precizno planiranje rashoda, što znači da ćemo moći na stabilan način alimentirati projekte obuhvaćene Nacionalnim programom, što je bitno i autorima i producentima, kao i našim partnerima u inozemstvu”, dodao je Hribar.

HRT će zahvaljujući ovome sporazumu izići na međunarodnu scenu kao koproducent međunarodnih serija i korisnik međunarodnih  sredstava te postati korisnikom europskog medijskog fonda, a u programu HRT-a uskoro se mogu očekivati najave na kojima će stajati HRT u suradnji s nekom stranom televizijom ili radijem.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.