PočetnaVijestiPotpisan Ugovor o uređenju međusobnih odnosa između HRT-a i HAVC-a

Potpisan Ugovor o uređenju međusobnih odnosa između HRT-a i HAVC-a

-

Foto: Krasnodar Peršun / HRT

Hrvatska radiotelevizija i Hrvatski audiovizualni centar jučer su u Zagrebu potpisali Ugovor o uređenju međusobnih odnosa, kojim se precizno uređuje izdvajanje HRT-a za financiranje audiovizualnih djelatnosti.

Sporazum su potpisali glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman te ravnatelj HAVC-a, Hrvoje Hribar. Dvije institucije u prošlosti nisu uvijek imale posve usklađene poglede o iznosu sredstava namijenjenih financiranju HAVC-a, navodi se u službenom priopćenju na stranici Hrvatskog audiovizualnog centra. Radman je izrazio zadovoljstvo što je složen i dugotrajan proces otklanjanja nepreciznosti priveden kraju te otvoren put uspješnijoj suradnji na korist čitavog društva.

“Današnjim potpisivanjem ugovora potpisujemo uklanjanje različitih tehničkih, normativnih i financijskih nejasnoća koje su nas pratile ovih godina te stvaramo temelj za usklađivanje različitih gledanja i tumačenja i nesmetano bavljenje onim zbog čega HRT i HAVC postoje, a to je činjenje dobra za hrvatsku kulturu”, rekao je Radman. Dodao je kako se ovim ugovorom namiruju sve obveze HRT-a prema HAVC-u za 2014. i 2015. godinu.

Hribar je rekao kako je potpisani ugovor znak da se i neki teški sporazumi mogu uspješno privesti kraju te se na njih može staviti potpis. Pojasnio je kako poteškoće nisu bile posljedica nedostatka volje dviju strana, nego “odveć kreativnih zakonskih odredbi”.

“Ovaj sporazum unosi red i mir u uzajamne odnose, gleda unaprijed te rješava neka otvorena pitanja i zaostatke. Osigurali smo HAVC-u precizno planiranje rashoda, što znači da ćemo moći na stabilan način alimentirati projekte obuhvaćene Nacionalnim programom, što je bitno i autorima i producentima, kao i našim partnerima u inozemstvu”, dodao je Hribar.

HRT će zahvaljujući ovome sporazumu izići na međunarodnu scenu kao koproducent međunarodnih serija i korisnik međunarodnih  sredstava te postati korisnikom europskog medijskog fonda, a u programu HRT-a uskoro se mogu očekivati najave na kojima će stajati HRT u suradnji s nekom stranom televizijom ili radijem.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".