Naslovna fotografija: Obilježavanje obljetnice stradavanja Lovasa / Foto: PR

Udruga dr. Ante Starčević kao producent, u suradnji s Uredom za međunarodnu suradnju TINTL, pokreće projekt snimanja 52-minutnog dokumentarnog filma o stradanju mještana Lovasa u srpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku 1991. godine. Lovas je jedno od sela koje je podnijelo najveće žrtve tijekom Domovinskog rata kada su u njemu smrtno stradala 87 mještana, što je 5,5 posto od ukupne brojke Hrvata koji su do početka rata živjeli u tom selu.

Dokumentarni film ”Krvava berba grožđa u Lovasu” opisat će sve strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali građani koji nisu srpske nacionalnosti u Lovasu i Opatovcu od strane tzv. JNA i paravojne jedinice ”Dušan Silni”.

Minsko polje, okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad… To je samo jedan dio strahota koje su preživjeli protjerani mještani Lovasa. Film će prikazati osobne životne priče preživjelih, njihov život prije rata, kao i način na koji se godinama nose s psihofizičkim posljedicama tog ratnog zločina za koji još uvijek nitko nije odgovarao.

Za potrebe filma dokumentirat će se svjedočanstva predsjednice srpske humanitarne organizacije Fond za humanitarno pravo i zastupnice žrtava na sudskom procesu u Beogradu, Nataše Kandić, kao i Staše Zajović iz beogradske nevladine organizacije Žene u crnom.

Scenarist i redatelj filma je višestruko nagrađivani dokumentarist Silvio Mirošničenko, dok izvršnu produkciju potpisuje Artizana film iz Zagreba.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here