Početna Najave Gostovanje ugledne estonske dokumentaristice u Zagrebu

Gostovanje ugledne estonske dokumentaristice u Zagrebu

-

Foto: PR

Udruga Fade In, Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA i Udruga Restart pozivaju sve zainteresirane na predavanje renomirane estonske sveučilišne profesorice, redateljice i producentice Marianne Kaat, koje će se održati u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) u subotu, 5. prosinca, u 14 sati. Ulaz je slobodan.

Estonka će odraditi predavanje o značaju i važnosti rada s protagonistima u različitim fazama nastajanja dokumentarnoga filma i o svojem iskustvu u tom području. Izlaganje Marianne Kaat dio je edukativnoga programa “U fokusu – izgradnja lika u dokumentarnom filmu”, koji provodi Fade In.

Marianna Kaat

Marianna Kaat je međunarodno nagrađivana producentica i redateljica te jedna od najuspješnijih estonskih dokumentaristica. Diplomirala je i doktorirala na Akademiji St. Petersburg State Theatre Arts u Rusiji.

Tijekom svoje uspješne karijere u filmskoj industriji radila je kao scenaristica i redateljica (Eesti Telefilm Studio), nakon čega je pet godina bila menadžerica na estonskoj nacionalnoj televiziji (ETV). Nezavisnu produkciju Baltic Film Production (BFP) osnovala je 1998. godine i od tada je producirala i režirala brojne TV serije i dokumentarne filmove za domaće i inozemno tržište.

Njezini zapaženiji filmovi − “A Working Title: Wunderkind” (2012), “Pit No. 8” (2011), “Lobotomy” (2010), “Kalinovski Square” (2007) i “The Last Phantoms” (2006) − prikazivani su diljem svijeta te osvojili brojne domaće i međunarodne nagrade. Pri estonskoj Baltičkoj školi filma i medija (Baltic Film and Media School) predaje dokumentarizam na preddiplomskom i poslijediplomskom specijalističkom studiju.

Kao gošća mentorica sudjelovala je na brojnim radionicama za producente, filmskim školama i sveučilištima izvan Estonije. Članica je Europske dokumentarne mreže (European Documentary Network – EDN), jedna od osnivačica Udruženja estonskih dokumentarista (Estonian Documentarians Guild). Također, članica je i Sindikata estonskih novinara (Estonian Journalists Union), a dobila je i priznanje The European Trailblazer na konferenciji MIPDoc 2009. u Cannesu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.