Foto: PR

Udruga Fade In, Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA i Udruga Restart pozivaju sve zainteresirane na predavanje renomirane estonske sveučilišne profesorice, redateljice i producentice Marianne Kaat, koje će se održati u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) u subotu, 5. prosinca, u 14 sati. Ulaz je slobodan.

Estonka će odraditi predavanje o značaju i važnosti rada s protagonistima u različitim fazama nastajanja dokumentarnoga filma i o svojem iskustvu u tom području. Izlaganje Marianne Kaat dio je edukativnoga programa “U fokusu – izgradnja lika u dokumentarnom filmu”, koji provodi Fade In.

Marianna Kaat

Marianna Kaat je međunarodno nagrađivana producentica i redateljica te jedna od najuspješnijih estonskih dokumentaristica. Diplomirala je i doktorirala na Akademiji St. Petersburg State Theatre Arts u Rusiji.

Tijekom svoje uspješne karijere u filmskoj industriji radila je kao scenaristica i redateljica (Eesti Telefilm Studio), nakon čega je pet godina bila menadžerica na estonskoj nacionalnoj televiziji (ETV). Nezavisnu produkciju Baltic Film Production (BFP) osnovala je 1998. godine i od tada je producirala i režirala brojne TV serije i dokumentarne filmove za domaće i inozemno tržište.

Njezini zapaženiji filmovi − “A Working Title: Wunderkind” (2012), “Pit No. 8” (2011), “Lobotomy” (2010), “Kalinovski Square” (2007) i “The Last Phantoms” (2006) − prikazivani su diljem svijeta te osvojili brojne domaće i međunarodne nagrade. Pri estonskoj Baltičkoj školi filma i medija (Baltic Film and Media School) predaje dokumentarizam na preddiplomskom i poslijediplomskom specijalističkom studiju.

Kao gošća mentorica sudjelovala je na brojnim radionicama za producente, filmskim školama i sveučilištima izvan Estonije. Članica je Europske dokumentarne mreže (European Documentary Network – EDN), jedna od osnivačica Udruženja estonskih dokumentarista (Estonian Documentarians Guild). Također, članica je i Sindikata estonskih novinara (Estonian Journalists Union), a dobila je i priznanje The European Trailblazer na konferenciji MIPDoc 2009. u Cannesu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here