PočetnaVijesti"Banane!*" i Jesper Osmund u Dokukinu KIC

“Banane!*” i Jesper Osmund u Dokukinu KIC

|

Naslovna fotografija: Jesper Osmund / Foto: PR

Zagrebački Restart i Zagreb Film Festival u hrvatsku prijestolnicu dovode danskog montažera Jespera Osmunda koji će sutra, s početkom u 17.30 sati, održati masterclass predavanje “Montaža bez scenarija” u prostorijama Dokukina KIC.

Prije samog predavanja, publika će od 16 sati imati priliku pogledati besplatnu projekciju švedsko-danskog dokumentarnog filma “Banane!*” / “Bananas!*” (Fredrik Gertten, 2009), nesumnjivo jednog od Osmundovih najznačajnijih karijernih projekata.

Osmund je, primjerice, u svojoj 25-godišnjoj karijeri montažerske škare oštrio i na filmovima “No Burqas Behind Bars” (Maryam Ebrahimi i Nima Sarvestanim, 2012.) koji prikazuje život unutar zidina ženskog afganistanskog zatvora te “Kraljevi cigareta” / “smoKings” (2014) Michelea Fornasera čija nas je priča odvela prema gusarsko-cigaretnom dimu talijanske tvornice Yesmoke braće Messina.

Danac će za vrijeme trajanja Zagreb Film Festivala održati i rough cut radionicu za prethodno odabrane nezavršene hrvatske dokumentarne filmove u fazi grubog šnita. U sastancima jedan-na-jedan s montažerima i redateljima predviđena je i dramaturška analiza filmova, odnosno montažersko savjetovanje oko konkretnih projekata.

Jesper Osmund

Jesper Osmund svoj je prvi dugometražni film montirao 1991. godine, nakon što je godinama obavljao zadaće kao asistent montaže. Zatim je radio na još nekoliko dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova, mini-serija i stotina reklama, sve dok se sredinom devedesetih nije odlučio prebaciti na dokumentarne filmove.

Do danas je montirao više od pedeset dokumentaraca, od kojih su mnogi prikazivani i nagrađivani na festivalima poput IDFA-e, Sundancea, Berlinalea i HotDocsa. Među važnijim nagradama koje su osvojili njegovi filmovi je i nagrada Emmy. Posljednjih godina Osmund je uglavnom usredotočen na međunarodne dugometražne dokumentarne produkcije, a redovito drži seminare te predaje na pitching i rough cut radionicama u organizaciji EDN-a, IDF-a i IDFAcademyja.

“Banane!*” (2009)

Glavni junak filma je odvjetnik Juan Accidentes Dominguez kojeg pratimo dok radi na svojem dosad najvećem slučaju. U ime dvanaest radnika tvrtke Nicaraguan banana, tuži korporaciju Dole Food zbog upotrebe zabranjenih pesticida koji uzrokuju sterilnost. Film prati tijek pravnog spora s korporacijskim divom te baca novo svjetlo na politiku hrane.

Korporacija Dole Food tužila je redatelja i producente nakon prikazivanja filma na Los Angeles Film Festivalu 2009. godine, što je rezultiralo povlačenjem sponzora i uklanjanjem filma iz natjecateljskog programa festivala. Unatoč burnim reakcijama javnosti, Dole Food je odbacio spomenute optužbe, dok se u samu priču oko prikazivanja umiješao čak i švedski parlament čijom je intervencijom osiguran daljnji projekcijski život “Banana!*”.

Projekti na rough cut radionici:

“Bebè Na Volè”

 • Režija: Vladimir Gojun
 • Montaža: Ana Štulina
 • Produkcija: Nukleus film

“Danke Deutchland”

 • Režija: Miroslav Sikavica
 • Montaža: Marko Ferković
 • Produkcija: Factum

“Nešto o životu”  

 • Režija: Nebojša Slijepčević
 • Montaža: Iva Kraljević
 • Produkcija: Restart

“Slatko od Ništa”  

 • Režija: Boris Mitić
 • Montaža: Martin Semenčić
 • Produkcija: AntiApsurd

“Turizam!”

 • Režija: Tonći Gaćina
 • Montaža: Jan Klemsche
 • Produkcija: Akademija dramske umjetnosti


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".