Početna Vijesti "Banane!*" i Jesper Osmund u Dokukinu KIC

“Banane!*” i Jesper Osmund u Dokukinu KIC

-

Naslovna fotografija: Jesper Osmund / Foto: PR

Zagrebački Restart i Zagreb Film Festival u hrvatsku prijestolnicu dovode danskog montažera Jespera Osmunda koji će sutra, s početkom u 17.30 sati, održati masterclass predavanje “Montaža bez scenarija” u prostorijama Dokukina KIC.

Prije samog predavanja, publika će od 16 sati imati priliku pogledati besplatnu projekciju švedsko-danskog dokumentarnog filma “Banane!*” / “Bananas!*” (Fredrik Gertten, 2009), nesumnjivo jednog od Osmundovih najznačajnijih karijernih projekata.

Osmund je, primjerice, u svojoj 25-godišnjoj karijeri montažerske škare oštrio i na filmovima “No Burqas Behind Bars” (Maryam Ebrahimi i Nima Sarvestanim, 2012.) koji prikazuje život unutar zidina ženskog afganistanskog zatvora te “Kraljevi cigareta” / “smoKings” (2014) Michelea Fornasera čija nas je priča odvela prema gusarsko-cigaretnom dimu talijanske tvornice Yesmoke braće Messina.

Danac će za vrijeme trajanja Zagreb Film Festivala održati i rough cut radionicu za prethodno odabrane nezavršene hrvatske dokumentarne filmove u fazi grubog šnita. U sastancima jedan-na-jedan s montažerima i redateljima predviđena je i dramaturška analiza filmova, odnosno montažersko savjetovanje oko konkretnih projekata.

Jesper Osmund

Jesper Osmund svoj je prvi dugometražni film montirao 1991. godine, nakon što je godinama obavljao zadaće kao asistent montaže. Zatim je radio na još nekoliko dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova, mini-serija i stotina reklama, sve dok se sredinom devedesetih nije odlučio prebaciti na dokumentarne filmove.

Do danas je montirao više od pedeset dokumentaraca, od kojih su mnogi prikazivani i nagrađivani na festivalima poput IDFA-e, Sundancea, Berlinalea i HotDocsa. Među važnijim nagradama koje su osvojili njegovi filmovi je i nagrada Emmy. Posljednjih godina Osmund je uglavnom usredotočen na međunarodne dugometražne dokumentarne produkcije, a redovito drži seminare te predaje na pitching i rough cut radionicama u organizaciji EDN-a, IDF-a i IDFAcademyja.

“Banane!*” (2009)

Glavni junak filma je odvjetnik Juan Accidentes Dominguez kojeg pratimo dok radi na svojem dosad najvećem slučaju. U ime dvanaest radnika tvrtke Nicaraguan banana, tuži korporaciju Dole Food zbog upotrebe zabranjenih pesticida koji uzrokuju sterilnost. Film prati tijek pravnog spora s korporacijskim divom te baca novo svjetlo na politiku hrane.

Korporacija Dole Food tužila je redatelja i producente nakon prikazivanja filma na Los Angeles Film Festivalu 2009. godine, što je rezultiralo povlačenjem sponzora i uklanjanjem filma iz natjecateljskog programa festivala. Unatoč burnim reakcijama javnosti, Dole Food je odbacio spomenute optužbe, dok se u samu priču oko prikazivanja umiješao čak i švedski parlament čijom je intervencijom osiguran daljnji projekcijski život “Banana!*”.

Projekti na rough cut radionici:

“Bebè Na Volè”

 • Režija: Vladimir Gojun
 • Montaža: Ana Štulina
 • Produkcija: Nukleus film

“Danke Deutchland”

 • Režija: Miroslav Sikavica
 • Montaža: Marko Ferković
 • Produkcija: Factum

“Nešto o životu”  

 • Režija: Nebojša Slijepčević
 • Montaža: Iva Kraljević
 • Produkcija: Restart

“Slatko od Ništa”  

 • Režija: Boris Mitić
 • Montaža: Martin Semenčić
 • Produkcija: AntiApsurd

“Turizam!”

 • Režija: Tonći Gaćina
 • Montaža: Jan Klemsche
 • Produkcija: Akademija dramske umjetnosti

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.