Početna Vijesti "Banane!*" i Jesper Osmund u Dokukinu KIC

“Banane!*” i Jesper Osmund u Dokukinu KIC

-

Naslovna fotografija: Jesper Osmund / Foto: PR

Zagrebački Restart i Zagreb Film Festival u hrvatsku prijestolnicu dovode danskog montažera Jespera Osmunda koji će sutra, s početkom u 17.30 sati, održati masterclass predavanje “Montaža bez scenarija” u prostorijama Dokukina KIC.

Prije samog predavanja, publika će od 16 sati imati priliku pogledati besplatnu projekciju švedsko-danskog dokumentarnog filma “Banane!*” / “Bananas!*” (Fredrik Gertten, 2009), nesumnjivo jednog od Osmundovih najznačajnijih karijernih projekata.

Osmund je, primjerice, u svojoj 25-godišnjoj karijeri montažerske škare oštrio i na filmovima “No Burqas Behind Bars” (Maryam Ebrahimi i Nima Sarvestanim, 2012.) koji prikazuje život unutar zidina ženskog afganistanskog zatvora te “Kraljevi cigareta” / “smoKings” (2014) Michelea Fornasera čija nas je priča odvela prema gusarsko-cigaretnom dimu talijanske tvornice Yesmoke braće Messina.

Danac će za vrijeme trajanja Zagreb Film Festivala održati i rough cut radionicu za prethodno odabrane nezavršene hrvatske dokumentarne filmove u fazi grubog šnita. U sastancima jedan-na-jedan s montažerima i redateljima predviđena je i dramaturška analiza filmova, odnosno montažersko savjetovanje oko konkretnih projekata.

Jesper Osmund

Jesper Osmund svoj je prvi dugometražni film montirao 1991. godine, nakon što je godinama obavljao zadaće kao asistent montaže. Zatim je radio na još nekoliko dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova, mini-serija i stotina reklama, sve dok se sredinom devedesetih nije odlučio prebaciti na dokumentarne filmove.

Do danas je montirao više od pedeset dokumentaraca, od kojih su mnogi prikazivani i nagrađivani na festivalima poput IDFA-e, Sundancea, Berlinalea i HotDocsa. Među važnijim nagradama koje su osvojili njegovi filmovi je i nagrada Emmy. Posljednjih godina Osmund je uglavnom usredotočen na međunarodne dugometražne dokumentarne produkcije, a redovito drži seminare te predaje na pitching i rough cut radionicama u organizaciji EDN-a, IDF-a i IDFAcademyja.

“Banane!*” (2009)

Glavni junak filma je odvjetnik Juan Accidentes Dominguez kojeg pratimo dok radi na svojem dosad najvećem slučaju. U ime dvanaest radnika tvrtke Nicaraguan banana, tuži korporaciju Dole Food zbog upotrebe zabranjenih pesticida koji uzrokuju sterilnost. Film prati tijek pravnog spora s korporacijskim divom te baca novo svjetlo na politiku hrane.

Korporacija Dole Food tužila je redatelja i producente nakon prikazivanja filma na Los Angeles Film Festivalu 2009. godine, što je rezultiralo povlačenjem sponzora i uklanjanjem filma iz natjecateljskog programa festivala. Unatoč burnim reakcijama javnosti, Dole Food je odbacio spomenute optužbe, dok se u samu priču oko prikazivanja umiješao čak i švedski parlament čijom je intervencijom osiguran daljnji projekcijski život “Banana!*”.

Projekti na rough cut radionici:

“Bebè Na Volè”

 • Režija: Vladimir Gojun
 • Montaža: Ana Štulina
 • Produkcija: Nukleus film

“Danke Deutchland”

 • Režija: Miroslav Sikavica
 • Montaža: Marko Ferković
 • Produkcija: Factum

“Nešto o životu”  

 • Režija: Nebojša Slijepčević
 • Montaža: Iva Kraljević
 • Produkcija: Restart

“Slatko od Ništa”  

 • Režija: Boris Mitić
 • Montaža: Martin Semenčić
 • Produkcija: AntiApsurd

“Turizam!”

 • Režija: Tonći Gaćina
 • Montaža: Jan Klemsche
 • Produkcija: Akademija dramske umjetnosti


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Kumek” i “Kuća Male Zvijezde”

Na program Al Jazeere Balkans ovaj tjedan stižu "Kumek" Darija Juričana i "Kuća Male Zvijezde" Slađane Lučić.

“76 Days” – Javljanje iz središta koronavirusne oluje

"76 Days" (2020) prati početak izbijanja pandemije koronavirusa u nekoliko vuhanskih bolnica početkom 2020. godine.

“Usidjelice” – Udaja kao imperativ

Problemsko središte filma "Usidjelice" jest jedna od nevolja suvremene Kine - danas je u toj zemlji 30 milijuna (!) muškaraca više nego žena.

“All In: The Fight for Democracy” – Pokret koji je prelomio izbore

Trumpovi simpatizeri vjerojatno će "All In: The Fight for Democracy" (2020) otpisati kao jeftinu propagandu usmjerenu protiv njih samih.

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.