PočetnaVijestiPBS apsolutni pobjednik 36. Doku-TV Emmyja

PBS apsolutni pobjednik 36. Doku-TV Emmyja

-

Kasnimo gotovo mjesec dana, ali vijest je ovo koju ne smijemo pogurnuti u zaboravni zapećak. Još 28. rujna u New Yorku (Lincoln Center’s David Geffen Hall) su od strane američke Nacionalne akademije televizijskih umjetnosti i znanosti (National Academy of Television Arts & Sciences – NATAS) svečano obznanjeni dobitnici 36. Emmyja za vijesti i dokumentarni program (The News & Documentary Emmy Awards).

Svečanosti dodjele nagrada – ukupno 45 različitih katagorija – najboljem američkom televizijskom nefikcijskom programu nazočilo je više od tisuću medijskih profesionalaca. Među njima i čelnik NATAS-a Chuck Dages; ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno djelo, osnivač CNN-a Ted Turner, te legendarni Larry King koji mu je istu i uručio.

Kompletan popis uistinu goleme liste pobjednika pročitajte na sljedećoj poveznici, a mi ćemo istaknuti nekoliko nama najzanimljivijih. Kao apsolutni pobjednik 36. Emmyja nameće se neprofitni PBS (Public Broadcasting Service) koji je osvojio ukupno sedamnaest zlatnih kipića. Na drugom mjesto je CBS s devet, dok je NBC uknjižio četiri Emmyja.

Emmy za najbolji dokumentarni film pripao je prvoj polovici Frontlineovog dvodijelnog ostvarenja (film pogledajte ovdje) “United States of Secrets” (Michael Kirk, 2014.; PBS). “United States of Secrets: The Program” istražuje metode i pozadinu prikupljanja osobnih informacija običnih ljudi od strane američke vlade nakon 11. rujna 2001. godine.

Dokumentarac “Firestone and the Warlord” (2014., Marcela Gaviria; Frontline / PBS) o odnosu između američkog proizvođača guma Firestonea i zloglasnog bivšeg predsjednika Liberije Charlesa Taylora (film pogledajte ovdje), došao je do Emmyja u istraživačkoj konkurenciji (Outstanding Investigative Journalism – Long Form).

Još jedan PBS-ov uradak okitio se Emmyjevim zlatnim znamenjem, a radi se o čuvenom skandalu vezanom za boksača Muhammada Alija i njegovom odbijanju odlaska u Vijetnamski rat. “The Trials of Muhammad Ali” (Bill Siegel, 2013.; Independent Lens) trijumfirao je u povijesnoj doku-kategoriji (Outstanding Historical Programming – Long Form).

Da baš sve nagrade ne završe u PBS-ovim rukama pobrinuo se, između ostalih, i CNN, sa svojim dokumentarcem “Dinosaur 13” (Todd Douglas Miller, 2014.; CNN Films) o najvećem fosilu Tyrannosaurus Rexa u povijesti, došavši do Emmyja za najbolji film u kategoriji znanosti i tehnologije (Outstanding Science and Technology Programming).

Jedan od naših favorita, interaktivni doku-serijal o ljudskim odnosima i intimnosti u današnje digitalno doba, {THE AND} (Topaz Adizes) kolektiva The Skin Deep, zaradio je Emmyja u kategoriji koja potiče pomicanje novih granica i pristupa u nefikcijskoj formi (New Approaches: Documentaries).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".