Početna Vijesti The BBC Grierson Trustees' Award: Još jedna nagrada na adresu Kim Longinotto

The BBC Grierson Trustees’ Award: Još jedna nagrada na adresu Kim Longinotto

-

Foto: Hrvoje Krstičević

Britanska dokumentaristica Kim Longinotto 2015. godinu će pamtiti samo po dobrim stvarima. Nije da uvažena filmašica i ovako ne pakira besprijekorni CV, no godina na izmaku ponudila je slatkasti okus karijernog Mt. Everesta.

Njen najnoviji film, “Snovolovka” / “Dreamcatcher” (2015), početkom godine osvojio je glavnu režijsku nagradu na Sundance Film Festivalu. Film o bivšoj prostitutki koja pomaže ženama sličnih životnih priča zaradio je i dvije nominacije na najvećem godišnjem mjerilu doku-kvalitete britanskog otočja, Nagradama Zaklade Grierson (Grierson Trust’s British Documentary Awards).

Hoće li Longinotto osvojiti jedno od odličja na 43. Nagradama Zaklade Grierson (Grierson: The British Documentary Awards) doznat ćemo 2. studenog. Već sada je poznato, međutim, kako će uvažena redateljica u Londonu primiti nagradu koja potvrđuje njen nesumnjiv doprinos nefikcijskoj umjetnosti (The BBC Grierson Trustees’ Award), službeno je 13. listopada potvrđeno iz Zaklade.

Svoj sili čestitara pridružilo se i čelništvo festivala DOC NYC, obznanivši laureata njihove Nagrade za dokumentarnu izvrsnost (The Robert and Anne Drew Award for Documentary Excellence). 12. studenog u Velikoj Jabuci nagradu će primiti, pogađate – upravo Kim Longinotto.

Uspješna autorica za svoj je kvalitetan rad već dobila pregršt službenih potvrda, od Peabodyja i BAFTA-e, preko Nagrade Prix Art et Essai Filmskog festivala u Cannesu do Posebne nagrade žirija na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-i.

Longinotto je ove godine bila gošća 11. ZagrebDoxa na kojem je održala masterclass, dok su zainteresirani s britanskom dokumentaristicom mogli popričati nakon zagrebačke projekcije “Snovolovke”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.