PočetnaVijesti37. Sundance Film Festival: Velike nagrade žirija dokumentarcima "Summer of Soul" i...

37. Sundance Film Festival: Velike nagrade žirija dokumentarcima “Summer of Soul” i “Flee”

|

Jučer (srijeda, 3.2.) je službeno završilo još jedno, ukupno 37. izdanje Sundance Film Festivala (28.1. – 3.2.). Isto je održano u pandemijskim, virtualnim uvjetima, kakva je pak bila i svečana dodjela nagrada pod voditeljskom palicom glumca i komičara Pattona Oswalta. Ukupno su na ovogodišnjem Sundanceu prikazana 73 dugometražna filma te pedeset kratkometražnih. Žiri dugog metra sačinjavali su Julie Dash, Cynthia Erivo, Hanya Yanagihara, Ashley Clark, Joshua Oppenheimer, Lana Wilson, Zeynep Atakan, Isaac Julien, Daniela Vega, Kim Longinotto, Mohamed Saïd Ouma i Jean Tsien; najbolje kratke filmove birali su Raúl Castillo, Tacita Dean i Inge de Leeuw. Od ove godine novost je uvođenje posebne montažerske nagrade u konkurenciji domaćeg (američkog) dokumentarnog filma – Nagrada Jonathan Oppenheim nazvana je po cijenjenom preminulom američkom montažeru (“Paris Is Burning”, “Children Underground”).

Ovogodišnja Velika nagrada žirija za najbolji američki dokumentarni film dodijeljena je ostvarenju “Summer Of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised)” (2021) Ahmira Questlovea Thompsona, koji prati događaje na festivalu u Harlemu. On se pak održao istog ljeta kao i festival u Woodstocku, promovirajući afroamerički ponos i zajedništvo. Film je također osvojio i Nagradu publike u istoj kategoriji.

Velika nagrada žirija za najbolji međunarodni dokumentarni film otišla je na adresu animiranog dokumentarca “Flee” (2021) danskog autora Jonasa Pohera Rasmussena. U fokusu njegovog dokumentarca je muškarac Amin koji je kao maloljetnik iz Afganistana stigao u Dansku. Ovaj danas 36-godišnjak planira se oženiti svojim dugogodišnjim dečkom, ali njegova desetljećima skrivana tajna mogla bi uništiti uspješan život koji si je u međuvremenu izgradio.

Nagrada publike u međunarodnoj konkurenciji pripala je filmu “Writing With Fire” (2021) indijskih autora Rintu Thomas i Sushmita Ghosha, o jedinim tamošnjim novinama koje vode žene iz najniže kaste Dalit.

Režijsku nagradu u konkurenciji američkog dokumentarnog filma odnijela je meksičko-američka redateljica Natalia Almada za rad na filmu “Users” (2021), priči o odnosu ljudi prema tehnologiji i njezinom dominantnom utjecaju. Najboljim redateljem u međunarodnoj konkurenciji ovogodišnjeg Sundancea proglašen je irački redatelj Hogir Hirori. Njegov dokumentarac “Sabaya” (2021) prati aktivističku grupa koja riskira svoje živote kako bi spasili jazidske žene iz ISIS-ovog kampa u Siriji.

Kao što već napomenusmo, ove se godine po prvi puta u američkoj doku-konkurenciji dodjeljuje specijalizirana montažerska nagrada (Nagrada Jonathan Oppenheim). Nju su osvojile montažerke Kristina Motwani i Rebecca Adorno, i to za rad na filmu “Homeroom” (Peter Nicks, 2021.) o maturantima srednje škole u Oaklandu, koji odrastaju u prebrzo mijenjajućem svijetu.

Kompletnu listu pobjednika provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.