Početna Vijesti Jihlava i IDFA predstavili programe: U Češkoj i "Kraj" Tomislava Šobana

Jihlava i IDFA predstavili programe: U Češkoj i “Kraj” Tomislava Šobana

-

Naslovna fotografija: Scena iz eksperimentalnog filma “Kraj”

Dva doku-festivalska giganta jučer su simultano objavila svoje ovogodišnje programske adute. U slučaju najznačajnijeg srednjoeuropskog dokumentarnog okupljališta, 19. Međunarodnog festivala dokumentarnoga filma u Jihlavi (27. listopada – 1. studenog), doznali smo lineup četiri natjecateljska programa, dok je najveći svjetski nefikcijski festival, 28. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA (18. – 29. studenog), predstavio kompletan program svojeg 28. izdanja.

IDFA od ove godine uvodi ponešto umiveniju nagradnu strukturu: umjesto prakse nagrađivanja jednog zaslužnog ostvarenja u svakoj natjecateljskoj konkurenciji, sada će uz Nagradu za najbolji dokumentarni film biti dodjeljivana i Posebna nagrada žirija, prije rezervirana za dugi metar.

Uz povećanje novčanog nagradnog fonda, ova IDFA-ina godina za novost ima i svježu nagradu za najmlađe dokumentariste (IDFA Competition for Kids & Docs, pobjedniku 2500 eura) čijeg će laureata birati posebni stručni žiri.

Hrvatski filmovi ove godine nisu pronašli put do Amsterdama, ali zato je tu škotsko-bosanskohercegovačka koprodukcija o paklu Srebrenice, “The Fog of Srebrenica” (2015., Samir Mehanović) u natjecateljskom programu srednjeg metra, odnosno dansko-srpski “Flotel Europa” (2015) Vladimira Tomića u Best of Fests dijelu festivala koji stavlja naglasak na 46 zapaženih dokumentaraca s ovogodišnjeg festivalskog toura.

U Češkoj ćemo, što se nagradnog miksa tiče, vidjeti tri filma s poznatih meridijana. U Between the Seas programu (filmovi iz Centralne Europe s prikazom međusobnih povijesnih, političkih i kulturnih odnosa) zakapareni su “Abdul & Hamza” (2015., Marko Grba Singh) te “Flotel Europa”. Hrvatski autor Tomislav Šoban sa svojim je eksperimentalnim filmom “Kraj” (2015) o putovanju pravom i digitalnom šumom, osigurao nastup u pripadajućoj selekciji Fascinations.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.