PočetnaVijestiNajbolji dokumentarac svih vremena u kinu Tuškanac

Najbolji dokumentarac svih vremena u kinu Tuškanac

|

U nedjelju, 11. listopada, u kinu Tuškanac u Zagrebu u 19 sati održat će se jedinstveni glazbeno-filmski događaj – 35-milimetarska projekcija “Čovjeka s filmskom kamerom”“Man with a Movie Camera” / “Chelovek s kino-apparatom” (1929) Dzige Vertova.

Radi se o najboljem dokumentarcu svih vremena po izboru najcjenjenijeg filmskog časopisa na svijetu, britanskog Sight & Sounda, koji će biti prikazan uz živu glazbenu pratnju američkog benda Alloy Orchestra. Veliki pokojni kritičar Roger Ebert Amerikance je počastio riječima o “najboljem svjetskom bendu za svirku uz nijeme filmove”.

Istog dana, od 21 sat, gledatelje će imati priliku pogledati najnoviji film talijanskog filmskog kritičara, filmologa i redatelja, kao i osnivača najstarijeg i najznačajnijeg festivala nijemog filma na svijetu (Le Giornate del Cinema Muto), Paola Cherchija Usaija. Njegovo igrano ostvarenje “Picture” (2015) također dolazi uz glazbenu pratnju Alloy Orchestra. Projekciju će uveličati i sam autor koji će najaviti film i nakon njega razgovarati s publikom.

MWC-2
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Čovjek s filmskom kamerom”

“Čovjek s filmskom kamerom”

Remek djelo ruskog konstruktivizma, “Čovjek s filmskom kamerom”, jedan je od najslavnijih nijemih filmova ikad snimljenih, i osmi općenito najbolji film svih vremena po posljednjoj tradicionalnoj anketi Sight & Sounda iz 2012. godine

Ovaj optičko-montažni filmski eksperiment iz 1929. s podnaslovom “Izvadak iz snimateljskog dnevnika”, opisuje jedan dan u životu grada, od zore do sumraka, iako je sniman tri godine u njih nekoliko – Moskvi, Kijevu, Harkovu i Odessi. Radi se o kulminaciji teorije njegovog autora Dzige Vertova zvane kino-oko koja polazi od teze da je kamera instrument nalik ljudskom oku, pa ju je zato najbolje koristiti za dokumentiranje događaja iz stvarnog života.

Istovremeno, “Čovjek s filmskom kamerom” je i propagandni film koji slavi izgradnju novog komunističkog društva, ali i za to vrijeme tehnički iznimno napredno djelo. U njemu su po prvi put upotrebljene ili ozbiljnije razrađene mnoge filmske tehnike i postupci kao što su dvostruka ekspozicija, slow motion, skok rezovi, stop-motion animacija, podijeljeni ekran itd.

Alloy Orchestra

Alloy Orchestra su trojac iz Cambridgea u Massachusettsu koji su 1990. osnovali bubnjar i udaraljkaš Terry Donahue i Ken Winokur, da bi im se kasnije kao klavijaturist pridružio Roger Miller, poznatiji kao gitarist kultnog post-punk benda Mission of Burma.

U svom radu osim perkusija i elektroničkih instrumenata koriste cijeli niz objekata pronađenih kojekuda, pa čak i na smetlištu, s kojima stvaraju jedinstvenu eklektičnu zvučnu sliku. 1999. američki magazin Entertainment Weekly uvrstio ih je na njihovu listu 100 najkreativnijih ljudi današnjeg show businessa, a američki NPR (National Public Radio) za njih kaže da su “pioniri komponiranja nove glazbe za stare filmove”.

U 25 godina svog postojanja nastupali su na brojnim filmskim festivalima, a dosad su izdali četiri CD-a s glazbom za kultne nijeme filmove, među kojima su i “Metropolis”, “Fantom iz opere”, “Nosferatu” i “General”. Soundtrack za “Čovjeka s filmskom kamerom” nastao je na bazi uputa koje je Dziga Vertov napisao za premijeru filma 1929., a u sebi sadrži i mnoge zvučne efekte kao što su sirene i dječji plač.

Paolo Cherchi Usai

Paolo Cherchi Usai (1957.) talijanski je filmski kritičar, filmolog, redatelj i jedan od najvećih svjetskih autoriteta na polju očuvanja filmske baštine. Od 1994. radi i kao kurator filmskog odjela najstarijeg muzeja posvećenog fotografiji i filmu na svijetu, George Eastman Housea u Rochesteru, gdje predaje i na tamošnjem sveučilištu, a trenutno je i potpredsjednik Međunarodne federacije filmskih arhiva.

Ulaz na projekciju “Čovjeka s filmskom kamerom” je 40 kuna, a na “Picture” se neće naplaćivati.

Raspored programa:

19 sati

“Čovjek s filmskom kamerom” (1929)

  • Režija: Dziga Vertov
  • Zemlja podrijetla: SSSR
  • Trajanje: 68 minuta

+ glazbena pratnja Alloy Orchestra

21 sat

“Picture” (2015)

  • Režija: Paolo Cherchi Usai
  • Zemlja podrijetla: SAD
  • Trajanje: 68 minuta

+ glazbena pratnja Alloy Orchestra


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.