PočetnaVijestiNajbolji dokumentarac svih vremena u kinu Tuškanac

Najbolji dokumentarac svih vremena u kinu Tuškanac

-

U nedjelju, 11. listopada, u kinu Tuškanac u Zagrebu u 19 sati održat će se jedinstveni glazbeno-filmski događaj – 35-milimetarska projekcija “Čovjeka s filmskom kamerom”“Man with a Movie Camera” / “Chelovek s kino-apparatom” (1929) Dzige Vertova.

Radi se o najboljem dokumentarcu svih vremena po izboru najcjenjenijeg filmskog časopisa na svijetu, britanskog Sight & Sounda, koji će biti prikazan uz živu glazbenu pratnju američkog benda Alloy Orchestra. Veliki pokojni kritičar Roger Ebert Amerikance je počastio riječima o “najboljem svjetskom bendu za svirku uz nijeme filmove”.

Istog dana, od 21 sat, gledatelje će imati priliku pogledati najnoviji film talijanskog filmskog kritičara, filmologa i redatelja, kao i osnivača najstarijeg i najznačajnijeg festivala nijemog filma na svijetu (Le Giornate del Cinema Muto), Paola Cherchija Usaija. Njegovo igrano ostvarenje “Picture” (2015) također dolazi uz glazbenu pratnju Alloy Orchestra. Projekciju će uveličati i sam autor koji će najaviti film i nakon njega razgovarati s publikom.

MWC-2
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Čovjek s filmskom kamerom”

“Čovjek s filmskom kamerom”

Remek djelo ruskog konstruktivizma, “Čovjek s filmskom kamerom”, jedan je od najslavnijih nijemih filmova ikad snimljenih, i osmi općenito najbolji film svih vremena po posljednjoj tradicionalnoj anketi Sight & Sounda iz 2012. godine

Ovaj optičko-montažni filmski eksperiment iz 1929. s podnaslovom “Izvadak iz snimateljskog dnevnika”, opisuje jedan dan u životu grada, od zore do sumraka, iako je sniman tri godine u njih nekoliko – Moskvi, Kijevu, Harkovu i Odessi. Radi se o kulminaciji teorije njegovog autora Dzige Vertova zvane kino-oko koja polazi od teze da je kamera instrument nalik ljudskom oku, pa ju je zato najbolje koristiti za dokumentiranje događaja iz stvarnog života.

Istovremeno, “Čovjek s filmskom kamerom” je i propagandni film koji slavi izgradnju novog komunističkog društva, ali i za to vrijeme tehnički iznimno napredno djelo. U njemu su po prvi put upotrebljene ili ozbiljnije razrađene mnoge filmske tehnike i postupci kao što su dvostruka ekspozicija, slow motion, skok rezovi, stop-motion animacija, podijeljeni ekran itd.

Alloy Orchestra

Alloy Orchestra su trojac iz Cambridgea u Massachusettsu koji su 1990. osnovali bubnjar i udaraljkaš Terry Donahue i Ken Winokur, da bi im se kasnije kao klavijaturist pridružio Roger Miller, poznatiji kao gitarist kultnog post-punk benda Mission of Burma.

U svom radu osim perkusija i elektroničkih instrumenata koriste cijeli niz objekata pronađenih kojekuda, pa čak i na smetlištu, s kojima stvaraju jedinstvenu eklektičnu zvučnu sliku. 1999. američki magazin Entertainment Weekly uvrstio ih je na njihovu listu 100 najkreativnijih ljudi današnjeg show businessa, a američki NPR (National Public Radio) za njih kaže da su “pioniri komponiranja nove glazbe za stare filmove”.

U 25 godina svog postojanja nastupali su na brojnim filmskim festivalima, a dosad su izdali četiri CD-a s glazbom za kultne nijeme filmove, među kojima su i “Metropolis”, “Fantom iz opere”, “Nosferatu” i “General”. Soundtrack za “Čovjeka s filmskom kamerom” nastao je na bazi uputa koje je Dziga Vertov napisao za premijeru filma 1929., a u sebi sadrži i mnoge zvučne efekte kao što su sirene i dječji plač.

Paolo Cherchi Usai

Paolo Cherchi Usai (1957.) talijanski je filmski kritičar, filmolog, redatelj i jedan od najvećih svjetskih autoriteta na polju očuvanja filmske baštine. Od 1994. radi i kao kurator filmskog odjela najstarijeg muzeja posvećenog fotografiji i filmu na svijetu, George Eastman Housea u Rochesteru, gdje predaje i na tamošnjem sveučilištu, a trenutno je i potpredsjednik Međunarodne federacije filmskih arhiva.

Ulaz na projekciju “Čovjeka s filmskom kamerom” je 40 kuna, a na “Picture” se neće naplaćivati.

Raspored programa:

19 sati

“Čovjek s filmskom kamerom” (1929)

  • Režija: Dziga Vertov
  • Zemlja podrijetla: SSSR
  • Trajanje: 68 minuta

+ glazbena pratnja Alloy Orchestra

21 sat

“Picture” (2015)

  • Režija: Paolo Cherchi Usai
  • Zemlja podrijetla: SAD
  • Trajanje: 68 minuta

+ glazbena pratnja Alloy Orchestra


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.