PočetnaVijestiPreminula Chantal Akerman

Preminula Chantal Akerman

-

Jedna od najznačajnijih svjetskih redateljica i feministica koja je revolucionizirala portretiranje žena na velikom platnu, Belgijanka Chantal Akerman, preminula je danas u 65. godini, javljaju svjetski mediji.

Rođena 5. lipnja 1950. u Bruxellesu, Akerman je širem krugu filmskih zaljubljenika ostala enigmom, piše ugledni BFI, unatoč činjenici kako je njen “Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles” (1975) izabran među 100 najboljih filmova svih vremena magazina Sight & Sound.

Belgijanka je svoj premijerni film snimala još 1968. godine (“Saute ma ville”), s tek osamnaest godina na leđima, dobivši početno nadahnuće od velikog Jeana-Luca Godarda čiji je “Pierrot le fou” (1965) vidjela u kinu.

U kasnijoj fazi karijere Akerman je više pozornosti posvetila nefikcijskoj formi. Tako bilježimo brojne nagrade i nominacije za dokumentarce “Sud” (1999), “From the Other Side” / “De l’autre côté” (2002) i “Down There” / “Là-bas” (2006).

Kako se pokazalo, njen posljednji film u karijeri, “No Home Movie” (2015), ponudio je dokumentarnu rekapitulaciju odnosa s vlastitom majkom, preživjelom žrtvom holokausta i logora u Auschwitzu. “No Home Movie” doživio je sjevernoameričku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, dok je u Locarnu zaradio nominaciju za Zlatnog leoparda.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije