PočetnaVijestiU Rijeci sutra započinje prvi Sajam filma

U Rijeci sutra započinje prvi Sajam filma

-

Neovisni hrvatski kinoprikazivači, distributeri i drugi filmski profesionalci od srijede 16. do petka 18. rujna boravit će u Rijeci, na prvom Sajmu filma, događanju u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača (udruge Kino mreža), Hrvatskog audiovizualnog centra te domaćina Sajma, Art-kina Croatia.

Sajam će u srijedu u 11 sati, u Art-kinu Croatia u Rijeci, svečano otvoriti Hrvoje Hribar (ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra), Hrvoje Laurenta (predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača), Slobodanka Mišković (ravnateljica JU Art-kino Croatia) i Vojko Obersnel (gradonačelnik Grada Rijeke).

Najveći dio programa Sajma namijenjen je članovima Kino mreže i filmskim profesionalcima koji će, kroz predavanja, okrugli stol, radionice, filmske projekcije zatvorene za javnost i susrete jedan na jedan, izmijeniti znanja i iskustva, u zajedničkom nastojanju da svoje filmske programe učine kvalitetnijima a filmsku kulturu približe što širem krugu ljudi. Posljednjeg dana Sajma bit će održana i prva godišnja skupština udruge Kino mreža (osnovana je u studenom 2014. godine) koja danas broji 31 člana.

“Nakon programa digitalizacije nezavisnih kina te kongresa kinoprikazivača Kin-Kong u Zadru 2014., koji su nas okupili na jednom mjestu i dali nam vjetar u leđa za udruživanje, do sada je organizirano nekoliko zajedničkih programa Kino mreže, a Sajam filma bit će mjesto za rezime napravljenog te utvrđivanje aktivnosti koje nas očekuju u narednom periodu.

“Pokrećemo ga s pozitivnom energijom koja se stvorila oko novoosnovane Kino mreže i sa željom da postane tradicionalno i centralno mjesto susreta, razgovora i dogovora između prikazivača i distributera, te mjesto predstavljanja filmskih i programskih novina za nadolazeću sezonu”, kazao je predsjednik Kino mreže, Hrvoje Laurenta.

Dio programa Sajma bit će otvoren i za publiku, koja će moći prisustvovati okruglom stolu “Digitalizacija, prikazivači i distributeri u novoj digitalnoj eri” u srijedu u 11:30 sati, s osvrtom na pozitivne učinke digitalizacije nezavisnih kino-dvorana ali i izazove koje je digitalizacija postavila pred kinoprikazivače.

Najavljeni su i igrani filmski naslovi: 16. rujna u 20 sati riječka će publika pretpremijerno gledati nagrađivanog “Zvizdana” redatelja Dalibora Matanića; dan kasnije, u 21 sat, bit će prikazan pobjednik filmskog festivala u Cannesu, “Dheepan” redatelja Jacquesa Audiarda, a u petak 18. rujna ljubitelje Sedme umjetnosti očekuju dva naslova: “Cure” francuske redateljice Céline Sciamma (18:15 sati), i “Cherbourški kišobrani” (20:15 sati), film kojim se Art-kino Croatia ujedno pridružuje programu “Rendez-vousu au cinéma”, rujanskom “slavlju francuskog filma” organiziranom u suradnji Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, Kino mreže i HAVC-a.

Ulaznice za sve predstave, osim za “Zvizdana” koji je rasprodan, mogu se nabaviti na blagajni Art-kina Croatia. “Zvizdan” u redovitoj distribuciji u Art-kinu igra od 24. do 27. rujna.

“Jako smo sretni i ponosni što je Art-kino domaćin prvog Sajma filma. Velik je to događaj za sve nas kinoprikazivače, ali i za vjernu publiku Art-kina kojoj donosimo vrijedne filmske naslove. Nadam se da će Sajam filma ispuniti očekivanja svakog od nas i doprinijeti našim novim uspješnim sezonama”, izjavila je Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina Croatia.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije