PočetnaVijestiPrijave za Inspiration Forum Jihlava IDFF-a otvorene do 22. rujna

Prijave za Inspiration Forum Jihlava IDFF-a otvorene do 22. rujna

|

Do svečanog otvorenja 19. izdanja Međunarodnog dokumentarnog filmskog festivala u Jihlavi (27. listopad – 1. studeni) preostalo je točno 42 dana. Jedan od najvažnijih svjetskih festivalskih doku-igrača uz uvijek kvalitetan izbor filmova nudi i brojne popratne događaje vezane za nefikcijsku industriju.

Jedan od njih je i Inspiration Forum (28. listopad – 1. studeni) koji će kroz pet dana predstaviti niz predavanja uglednih filmskih profesionalaca, diskusije, ali i individualne sastanke – sve s ciljem ispravnog kanaliziranja kreativne energije važne za nastanak kvalitetnih dokumentarnih ostvarenja.

“Inspiration Forum je poseban program u sklopu JIFF-a, jednog od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma Centralne Europe. Riječ je o petodnevnom programu, odnosno susretu izabranih filmskih redatelja iz cijelog svijeta koji se svake godine održava u šarmantnom češkom gradiću Jihlava.

“Sam program kurira Filip Remunda (“Češki san”), dok u sklopu Foruma sudionici jedni drugima predstavljaju svoje filmske radove u nastajanju. Sastaju se i s uglavnom provokativnim, relevantnim ličnostima izvan filmskog svijeta, i to u svrhu inspiracije i iznalaženja novih tema i ideja. Sve to se odvija kroz predavanja, intenzivne rasprave i razne oblike slobodne interakcije.

“Dok se industrijske aktivnosti na ostalim festivalima uglavnom vrte oko razvoja postojećih tema, potrage za koproducentima i širenjem distribucijskih mogućnosti, Inspiration Forum stvara platformu za istraživanje novih tema i njihovih interpretacija. Ove godine, među ostalima, preko video linka gostuje i Julian Assange”, izjavio je za naš portal Zorko Sirotić, moderator ovogodišnjeg IF-a.

Na Inspiration Forum mogu se prijaviti i zainteresirani pojedinci s naših zemljopisnih paralela, a rok prijave produžen je do 22. rujna 2015. godine. Više informacija na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.