Početna Vijesti "Goli" proglašeni najboljim filmom 13. Liburnia Film Festivala

“Goli” proglašeni najboljim filmom 13. Liburnia Film Festivala

-

Naslovna fotografija: Redateljica Tiha K. Gudac i ravnatelj Factuma, Nenad Puhovski / Foto: Marin Ćuk Vurnek

U subotu je u lučici u Ičićima završio 13. Liburnia Film Festival – festival hrvatskog dokumentarnog filma, na kojem su pred nikad brojnijom publikom prikazana sveukupno 23 recentna hrvatska i jedan gostujući slovenski dokumentarac, od čega četrnaest u konkurenciji za glavne nagrade.

Žiri u sastavu: Lejla Dedić, Tatjana Božić, Elvis Lenić, Igor Paulić i Davor Tatić, odlučio je Nagradu za najbolji film 13. LFF-a dodijeliti filmu ”Goli” (2014., Factum) redateljice Tihe K. Gudac “koji na emotivan i iskren način prožima osobno i javno i u cjelini predstavlja umjetničko i društveno važno djelo hrvatskog dokumentarizma.”

Posebno priznanje u glavnom programu žiri je dodijelio filmu ”Staklene oči” (2015., Grupa 7 / Kinoklub Zagreb) redatelja Marija Papića, naznačivši da “nagrada predstavlja poticaj za daljnje razvijanje vještina filmskog izričaja autora, naročito u kontekstu audiovizualnih stilizacija.”

Nagrada publike pripala je dokumentarcu ”Lijepo mi je s tobom, znaš” (2015., Hulahop) redateljice Eve Kraljević dodijelivši mu prosječnu ocjenu 4,68, a sam film pobijedio je u tijesnoj borbi s filmovima ”Goli” (4,63) i ”Razred” (4,62).

Vesna-Ćudić---LFF-2015
Redateljica Vesna Ćudić (s nagradom) / Foto: Marin Ćuk Vurnek

Najboljim regionalnim filmom 13. Liburnia Film Festivala proglašen je ”Veruda – film o Bojanu” (2015., HRT) riječkog autora Igora Bezinovića (HRT) koji je nagrađen “za umijeće stvaranja snažnih emocija minimalističkim redateljskim postupcima.”

Posebno priznanje u regionalnom programu dodijeljeno je filmu ”Pismo za Ohio” (2015., VIS videostudio) Rasima Karalića iz Delnica “za redateljski potencijal i iskreni pristup univerzalnoj temi.”

Sinoć su se dijelile nagrade i u profesionalnim kategorijama. Najbolja redateljica netom završenog Liburnia Film Festivala je Vesna Ćudić čiji je film ”Razred” (2015., Nukleus film) otvorio natjecateljski dio festivala. Nagrada se dodjeljuje “redateljici koja je iznimno važnu društvenu tematiku prikazala u zaokruženom i cjelovitom filmskom djelu ujednačenog ritma u kojem se osjeća redateljska posvećenost temi i junacima.”

Za fotografiju u filmu ”Rakijaški dnevnik” (2014., Damir Čučić; Hrvatski filmski savezNajboljim snimateljem proglašen je Boris Poljak, i to “za iznimnu kreativnost vizualnog izričaja u kojem direktor fotografije pretvara realni svijet u gotovo apstraktne forme”, dok Najbolju montažu potpisuje Dragan von Petrovic za film ”Goli” “za umijeće pričanja priče koja nadilazi uobičajenu ulogu montažera te za vješto spajanje povijesnih i društvenih činjenica s intimnim svijetom protagonistice.”

“Potpuno sam zadovoljan ovogodišnjim izdanjem festivala. Publike je bilo više nego ikada do sada, gotovo svi autori došli su predstaviti svoje filmove, a zajedno s filmskim novinarima, međunarodnim i regionalnim festivalskim selektorima, TV urednicima i protagonistima imali smo više od šezdeset gostiju.

“Već su uslijedili pozivi na neke festivale i nekoliko otkupa za TV prikazivanja. Jako sam zadovoljan i hrvatskom dokumentarnom produkcijom ove i prošle godine. Bilo mi je teže nego ikada složiti program jer neki vrlo dobri filmovi, nažalost, zbog ograničenog broja programskih slotova nisu mogli biti prikazani na festivalu. Hrvatski dokumentarni film je u dobrom stanju i izuzetno sam sretan zbog toga”, izjavio je direktor i selektor festivala Oliver Sertić.

“Rakijaškom dnevniku” otišla je još jedna nagrada, a titulom Najboljeg dizajnera zvuka može se pohvaliti Martin Semenčić, s obrazloženjem da su “majstorskom upotrebom svakodnevnih zvukova naizgled banalne radnje podignute na oniričnu i mističnu razinu.”

Liburnia Film Festival od ove je godine uveo i financijske nagrade – po sedam tisuća kuna za Najbolji film i Nagradu publike, koje su prikupljene preko crowdfunding kampanje na platformi Indiegogo.

Nagradu za najbolju režiju podržava Institut dokumentarnog filma iz Praga. Vesna Ćudić tako je sa svojim sljedećim dokumentarnim projektom osigurala direktan ulaz na Ex Oriente Film, najveći program za razvoj dokumentarnih filmova iz Srednje i istočne Europe.

Iza Nagrade za najbolji regionalni film pak stoji Balkan Documentary Center iz Sofije, i to direktnim ulazom na trodijelni edukacijski program za razvoj projekata BDC Discoveries i popustom od 50 posto na troškove participacije.

Od ove godine i Restart se uključio u sponzoriranje nagrada, pokrivajući tehničku uslugu izrade DCP-a nagrađenima za Najbolji film festivala i Najbolji regionalni film.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.