PočetnaVijesti"Goli" proglašeni najboljim filmom 13. Liburnia Film Festivala

“Goli” proglašeni najboljim filmom 13. Liburnia Film Festivala

|

Naslovna fotografija: Redateljica Tiha K. Gudac i ravnatelj Factuma, Nenad Puhovski / Foto: Marin Ćuk Vurnek

U subotu je u lučici u Ičićima završio 13. Liburnia Film Festival – festival hrvatskog dokumentarnog filma, na kojem su pred nikad brojnijom publikom prikazana sveukupno 23 recentna hrvatska i jedan gostujući slovenski dokumentarac, od čega četrnaest u konkurenciji za glavne nagrade.

Žiri u sastavu: Lejla Dedić, Tatjana Božić, Elvis Lenić, Igor Paulić i Davor Tatić, odlučio je Nagradu za najbolji film 13. LFF-a dodijeliti filmu ”Goli” (2014., Factum) redateljice Tihe K. Gudac “koji na emotivan i iskren način prožima osobno i javno i u cjelini predstavlja umjetničko i društveno važno djelo hrvatskog dokumentarizma.”

Posebno priznanje u glavnom programu žiri je dodijelio filmu ”Staklene oči” (2015., Grupa 7 / Kinoklub Zagreb) redatelja Marija Papića, naznačivši da “nagrada predstavlja poticaj za daljnje razvijanje vještina filmskog izričaja autora, naročito u kontekstu audiovizualnih stilizacija.”

Nagrada publike pripala je dokumentarcu ”Lijepo mi je s tobom, znaš” (2015., Hulahop) redateljice Eve Kraljević dodijelivši mu prosječnu ocjenu 4,68, a sam film pobijedio je u tijesnoj borbi s filmovima ”Goli” (4,63) i ”Razred” (4,62).

Vesna-Ćudić---LFF-2015
Redateljica Vesna Ćudić (s nagradom) / Foto: Marin Ćuk Vurnek

Najboljim regionalnim filmom 13. Liburnia Film Festivala proglašen je ”Veruda – film o Bojanu” (2015., HRT) riječkog autora Igora Bezinovića (HRT) koji je nagrađen “za umijeće stvaranja snažnih emocija minimalističkim redateljskim postupcima.”

Posebno priznanje u regionalnom programu dodijeljeno je filmu ”Pismo za Ohio” (2015., VIS videostudio) Rasima Karalića iz Delnica “za redateljski potencijal i iskreni pristup univerzalnoj temi.”

Sinoć su se dijelile nagrade i u profesionalnim kategorijama. Najbolja redateljica netom završenog Liburnia Film Festivala je Vesna Ćudić čiji je film ”Razred” (2015., Nukleus film) otvorio natjecateljski dio festivala. Nagrada se dodjeljuje “redateljici koja je iznimno važnu društvenu tematiku prikazala u zaokruženom i cjelovitom filmskom djelu ujednačenog ritma u kojem se osjeća redateljska posvećenost temi i junacima.”

Za fotografiju u filmu ”Rakijaški dnevnik” (2014., Damir Čučić; Hrvatski filmski savezNajboljim snimateljem proglašen je Boris Poljak, i to “za iznimnu kreativnost vizualnog izričaja u kojem direktor fotografije pretvara realni svijet u gotovo apstraktne forme”, dok Najbolju montažu potpisuje Dragan von Petrovic za film ”Goli” “za umijeće pričanja priče koja nadilazi uobičajenu ulogu montažera te za vješto spajanje povijesnih i društvenih činjenica s intimnim svijetom protagonistice.”

“Potpuno sam zadovoljan ovogodišnjim izdanjem festivala. Publike je bilo više nego ikada do sada, gotovo svi autori došli su predstaviti svoje filmove, a zajedno s filmskim novinarima, međunarodnim i regionalnim festivalskim selektorima, TV urednicima i protagonistima imali smo više od šezdeset gostiju.

“Već su uslijedili pozivi na neke festivale i nekoliko otkupa za TV prikazivanja. Jako sam zadovoljan i hrvatskom dokumentarnom produkcijom ove i prošle godine. Bilo mi je teže nego ikada složiti program jer neki vrlo dobri filmovi, nažalost, zbog ograničenog broja programskih slotova nisu mogli biti prikazani na festivalu. Hrvatski dokumentarni film je u dobrom stanju i izuzetno sam sretan zbog toga”, izjavio je direktor i selektor festivala Oliver Sertić.

“Rakijaškom dnevniku” otišla je još jedna nagrada, a titulom Najboljeg dizajnera zvuka može se pohvaliti Martin Semenčić, s obrazloženjem da su “majstorskom upotrebom svakodnevnih zvukova naizgled banalne radnje podignute na oniričnu i mističnu razinu.”

Liburnia Film Festival od ove je godine uveo i financijske nagrade – po sedam tisuća kuna za Najbolji film i Nagradu publike, koje su prikupljene preko crowdfunding kampanje na platformi Indiegogo.

Nagradu za najbolju režiju podržava Institut dokumentarnog filma iz Praga. Vesna Ćudić tako je sa svojim sljedećim dokumentarnim projektom osigurala direktan ulaz na Ex Oriente Film, najveći program za razvoj dokumentarnih filmova iz Srednje i istočne Europe.

Iza Nagrade za najbolji regionalni film pak stoji Balkan Documentary Center iz Sofije, i to direktnim ulazom na trodijelni edukacijski program za razvoj projekata BDC Discoveries i popustom od 50 posto na troškove participacije.

Od ove godine i Restart se uključio u sponzoriranje nagrada, pokrivajući tehničku uslugu izrade DCP-a nagrađenima za Najbolji film festivala i Najbolji regionalni film.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.